BDP Genel Başkanı Mustafa Desdici, ODEK ziyareti sırasında; Türk denizciliği ve 30 yılı aşkın süredir Türkiye gündemini meşgul eden terör sorununa değindi. Konuşma sırasında, merhum Muhsin Yazıoğlu’nun ölümüne ilişkin soruları da yanıtladı.

ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Turgut, Desdici’ye dernek ve denizcilik sektörü hakkında  bilgi verdi. Kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlere değinen Turgut, ODEK olarak planlarından bahsetti ve hedeflerinin Türk denizciliğini daha ileri taşımak olduğunu sözlerine ekledi.

“Denizcilik göz ardı edildi”

ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır da, 2008 yılındaki büyük krize kadar, yan sanayi ile birlikte 150 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün son zamanlarda 20 binlere düştüğünü vurguladı. Son 10 yılda, Türkiye’nin filo hacminin 8,5 milyon dwt’den 52 milyon dwt’ye çıktığını belirten Çakır, “Denizcilik şimdiye dek hep göz ardı edilmiş ve oy potansiyeli olmayan bir sektör olarak görülmüş. Şu anda Türkiye’de 71 tane tersane var. Kriz nedeniyle yatırımı yarıda kalanlarla birlikte; bu sayı 100’ün üzerine çıkıyor. Sektör, ağırlıklı olarak armatörler ve gemi inşacılardan oluşuyor,” diye konuştu.

“Denizcilikten yeteri kadar pay alınamıyor”

BDP Genel Başkanı Desdici, Türkiye’nin denizcilik politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve ülke olarak dünya deniz ticaretinden yeterince pay alınamadığını belirtti.

Desdici, üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, Türkiye’nin gerekli adımları atamadığını ve konum olarak daha dezavantajlı sayılabilecek ülkelerin Türkiye’nin önüne geçtiğini ifade etti.

Deniz Ticaret Odası (DTO)’nın sektörün sorunlarını gündeme taşımak için gerekli çalışmaları hızlandırması gerektiğini anlatan Desdici, “Dünya denizciliğinin bir fotoğrafının çekilmesi gerekiyor. Belirli alanları seçip, neyi nerede yapabiliriz; bunu tespit etmeliler. Bu çalışmaları yaptıktan sonra, hükümeti ikna edebilmek için gayret sarf edilmelidir,” diye ekledi.

“Terör yurtdışı desteklidir”

Türkiye’nin büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu belirten Desdici, bunun önündeki en büyük engelin terör olduğunu kaydetti. “Türkiye, terör belasından kurtulmadığı sürece, ne içeride ne dışarıda fazla bir gelişme gösteremez. Maruz kaldığımız terör olayları, sadece belirli bir grubun yürüttüğü olaylar değildir. 30’a yakın ülke tarafından, uzun yıllardır desteklenmekte olan bir organizasyonla karşı karşıyayız.”şeklinde konuştu.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal dönemine kadar, ülke sermayesinin hep belirli grupların kontrolünde olduğunu söyleyen Desdici, “Türkiye’de, büyüme ve sermayenin dağıtımı Özal dönemi ile başladı. Bugün, bu tam olarak kırıldı diyemeyiz. Ancak gelişmeler hep onun döneminde gerçekleşti. Maalesef, ülkemizde destekler hep kişiye özel olarak veriliyor. 2013 bütçesinin yaklaşık %15’lik kısmı faize gidecek. Türkiye, sadece son 10 yılda 550 milyar dolar faiz ödemiş. Tespitlerimize göre, teröre de 500 milyar dolara yakın para harcanmış. İkisini topladığınız zaman 1 trilyon milyar doları geçiyor. Bu paralar Ar-Ge’ye harcanabilirdi. Ancak, enerjimiz ve gücümüz başka alanlara kaydırıldı.”açıklamasını yaptı.

ODEK üyelerinin soruları üzerine, merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun kazasıyla ilgili konuşan Desdici, konunun savcılık tarafından gizlilik içerisinde soruşturulduğunu ve kendilerinin de büyük bir titizlik ile dosyayı takip ettiklerini belirtti.

Derneğe gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren BBP Genel Başkanı Mustafa Desdici, ODEK üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi ve beraberindeki heyet ile birlikte ziyaretini noktaladı. 

Editör: TE Bilişim