Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi  Dünya Denizcilik Günü’nü Kutladı
 
YAVUZ KALKAVAN: TÜRKİYE DENİZCİLİKTE LİDER ÜLKE OLACAK
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf ÖZTÜRK, TURMEPA Genel Müdürü Muammer Akşit ÖZKURAL ve Beşiktaş Denizcilik Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz KALKAVAN’ın katılımıyla 26 Eylül 2013 Perşembe günü saat 14.00’de Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda düzenlediği törenle “Sürdürülebilir Kalkınma” temalı Dünya Denizcilik Günü’nü kutladı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, törende ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem CERİT açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. CERİT konuşmasında, 1994 yılından bu yana kutladıkları Dünya Denizcilik Günü’nün bu yılki temasının IMO-Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından “Sürdürülebilir Kalkınma” olarak belirlendiğini ve Rio’da 1993 yılında gerçekleştirilen Dünya Zirvesi’nin 20. yılında IMO’nun bu alandaki katkılarının değerlendirildiğini belirtti. Prof. Dr. Cerit denizciliğin, uluslararası tedarik zincirinin en önemli aktörü olduğunu belirterek denizcilikte emniyet, güvenlik ve çevre yönetimi konularının önemini vurguladı. Prof. Dr. CERİT, sürdürülebilir denizcilik kapsamında denizcilikte etkinlik kavramının giderek önem kazandığını vurguladı. Dünya Denizcilik Günü’nün kutlandığı haftanın her sene Preveze Deniz Zaferi’nin yıl dönümü olan 27 Eylül günü ile de birleştiğini ve bu sayede deniz şehitlerimizi de saygıyla ve rahmetle andığımızı belirten Prof. Dr. CERİT, sözlerini tüm denizcilik camiasına iyi dileklerini sunarak sonlandırdı.
 
Daha sonra kürsüye davet edilen Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf ÖZTÜRK, konuşmasına mezun olduğu fakültede bu söz hakkının kendisine verilmesinden duyduğu onuru belirterek başladı. Etkin denizcilik için yedi temel unsuru; sosyal, sürdürülebilir, adil, ekonomik, gerçekçi, çevreci ve uygulanabilir denizcilik olarak sıralayan ÖZTÜRK etkin eğitim unsurunun da etkin denizcilik için vurgulanması gerektiğinin altını çizdi. ÖZTÜRK, çevrenin sürdürülebilirlik açısından en önemli unsur olduğunu, konunun ekonomik boyutunun da dikkatle irdelenmesi gerektiğini aktardı. Denizcilik projelerinin sürdürülebilir olması için AR-GE’ye duyulan ihtiyacı vurgulayan ÖZTÜRK, dünya ticaretinin %90’ının deniz yoluyla yapıldığını aktarıp marka Türk deniz ticaret şirketlerinin ancak sürdürülebilir bir anlayışla ortaya çıkarılabileceğini belirtti. ÖZTÜRK konuşmasını tüm denizcilerin denizcilik gününü kutlayarak sonlandırdı.
Açılış konuşmalarından sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Sinan ESKİ, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Koji SEKİMİZU’nun 2013 Dünya Denizcilik Günü mesajını okudu. 
 
Ardından törene katılamayıp telgraf gönderen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU ve PTT Genel Müdürü Osman TURAL’ın mesajları okundu.
 
Törende söz alan, TURMEPA Genel Müdürü Muammer Akşit ÖZKURAL konuşmasına, TURMEPA hakkında kısa bilgiler vererek başladı ve bir tanıtım filmi gösterimi gerçekleştirdi. Dünyanın deniz çevresi hakkında çarpıcı bilgiler veren ÖZKURAL, denizlerin %80’inin kara tarafından %20’sinin ise deniz tarafından kirletilmekte olduğunu, bunun yanında dünyada oksijenin %80’inin denizlerden salındığını belirtti.
 
Deniz temizliğinin önemini aktaran konuşmasında, TURMEPA’nın sosyal, kültürel ve toplumsal anlamda deniz temizliği için gösterdiği çabaları belirten ÖZKURA, TURMEPA’nın Clean-up the MED ve ICC projelerinin dünya çapında ses getirdiğini, Muğla ve çevresinde başlattıkları Mavi Kart uygulaması ile bu kartın bir zorunluluk haline getirildiğini aktardı. ÖZKURAL, denizleri temiz tutma konusunda bayrağın genç nesillerde olduğunu, TURMEPA’nın geçen yıl dünyada toplanan çöpün binde 7’sini toplayarak bu göreve katıldığını belirtti. 
 
Törende söz alan Beşiktaş Denizcilik Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz KALKAVAN, sürdürülebilirlik kavramının ekonomik boyutu hakkında çeşitli istatistikler vererek yorumlarda bulundu.
 
Bu istatistikler bağlamında, 2008 ekonomik krizinin denizcilikte başarılı aile şirketleri tarafından hızlı atlatıldığını, bu krizi güçlü atlatan firmaların ise 2013 yılında daha da güçlendiğini belirten KALKAVAN, Türk denizciliğinin şu anda dünyada 15. sırada olduğunu ve giderek artan bir ivmeyle büyümeye devam ettiğini vurguladı. Kendi şirketlerinin tarihsel sürecinden bahseden KALKAVAN, kriz deneyimlerini kullanarak her krizden güçlenerek çıktıklarını son olarak da 2008 krizinden güçlü çıktıklarını belirtti.
 
Gelecek on yılda Türkiye’nin denizcilikte çok parlak bir konuma geleceğini ve dünyada ilk 7-8 ülke arasına gireceğini ifade eden KALKAVAN, Türk denizciliğinin dünyada parmakla gösterileceğini belirterek öğrencilere bu dönemde bu sektörde yer aldıkları için çok şanslı olduklarını açıkladı.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem CERİT’in konuşmacılara teşekkür plaketlerini vermesinin ardından tören son buldu.

Editör: TE Bilişim