ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü ABD'nin Quinnipiac Üniversitesi'nden Alternatif Yatırım Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Osman Kılıç'ı ağırladı.

15 Ekim Cumartesi ODEK Kulüp Binasında gerçekleştirilen  'Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler ve Denizciliğe Etkisi' konulu söyleşide ön plana çıkan başlıklar ise şöyle:

* Dünyada yeni bir düzen kuruluyor.

* Ülkeler arasında askeri anlamda da çekişmelerde var.

* Her konuda tasarruf etmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

* 2020 yılında BRIC ülkelerinde orta gelir seviyesine yükselecek 1.6 Milyar kişi var. Diğer ülkelerle birlikte bu sayının 2.5-3 Milyar civarında olması bekleniyor. Önümüzdeki 8-10 yılda dünya ticaret hacmi ciddi artış gösterecek.

* 2012 yılını dünya ekonomisi için çok önemsiyorum. Aynı zamanda 2012'de ABD'de de başkanlık seçimi var.

* Türkiye 2012 yılında muslukları açmak zorunda kalabilir.

* Çin'in şu anda  birçok batık bankası bulunuyor. Çin hükümeti bunu kabul etmesede  birçok kişi bu gerçeği biliyor.

* Çin son 2-3 yılda büyük bir büyüme kaydetti. Dünya tarihinde böyle bir olay olmamıştır.

* Şu an korku salınan hadiseler gerçekleşirse, devletlerin duruma el koyması gerekebilir.

* 5-10 sene içerisinde Türkiye bambaşka bir yerde olacak. Türkiye'nin çok önemli bir stratejik konumu var. Ülkemizin yakın çevresinde toplamda 28 Trilyon dolar büyüklüğünde ekonomi mevcut. Doğru adımlar atılırsa, dünyanın ilk on büyük ekonomisi arasına girebilir.

* Önümüzdeki bir iki sene arap ülkelerinde sıkıntılar var. Fakat bu dönemde ilk giden her zaman avantajlı olur. Türk denizcilerinin birleşerek bu ülkelere ziyaretler yapmasında fayda var.

* Türkiye'de Denizcilik Bakanlığı kurulması gerekiyor. ODEK gibi sivil toplum kuruluşlarını çok önemsiyorum. Doğruların yetkililere raporlanmasını ODEK gibi sivil toplum kuruluşları yapabilir.

* Yeni dünya düzeninde toplu olarak çalışmadığınız takdirde, hepinizin batma riski çok yüksek.

Editör: TE Bilişim