Gaziantep Genç İşadamları Derneği'nin (GAGİAD) düzenlediği ''Bakü'den Ceyhan'a Doğu'nun Batı ile Bulaşması ve Enerji Güvenliği'' konulu konferansta konuşan Tahir Uysal, enerjinin vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getirerek, enerjide sürekliliği sağlamak gerektiğini söyledi.

2030 yılında ham petrolün azalacağını, doğal gazda artış yaşanacağını ve kömürün tekrar yükselen trend olacağını belirten Uysal, 2030 yılında elektrik enerjisi üretiminin yüzde 50'sinin, doğal gazdan elde edileceğini belirtti. Uysal, Türkiye'de enerji ihtiyacını karşılamak için 2020 yılında 130 milyar dolarlık, dünyada ise önümüzdeki 25 yılda 20.2 trilyon dolarlık yatırım yapmak gerektiğine işaret etti.

Enerji politikalarının doğru uygulanması gerektiğini vurgulayan Uysal, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerinin enerjide çözüm olarak, ''sera gazlarının azaltılması, enerji verimliliğinin sağlanması, pazarların liberal hale getirilmesi ve arz güvenliğinin oluşturulması'' gerektiğini kaydetti.

Uysal, ''Türkiye, enerji verimliliği konusunda daha yolun başında. Bir şeyler yapıldı ama yapılacak daha çok şey var. Türkiye'de enerji piyasasında liberalleşme sağlanmalı'' diye konuştu. Yüzyılın projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın şu anda kapasitenin günde 1 milyon varil olduğunu ifade ederken, bunun petrol arzının giderek önem kazanacağı dünyada çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ham petrol ihtiyacının sadece yüzde 10'unu kendisinin karşıladığına, bu nedenle transit kaynaklara ulaşmasının önemli olduğuna işaret eden BP Başkanı Uysal, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan, bu açıdan önem taşıyor. Ceyhan, önümüzdeki dönemde daha önemli hale gelecek. Dünyanın önemli referans noktalarından birisi olacak'' dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim