Türkiye ile ABD deniz yakıtı mübadelesi için anlaşma imzaladı
 
Türkiye ile ABD arasında imzalanan ekli "Deniz Ana ve Deniz Hava Yakıtlarının Mübadelesi ve Bedelinin Ödenmesi Anlaşması " Bakanlar Kurulunca onaylandı.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan anlaşma, "Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Tarafından Temsil Edilen Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Savunma Enerji Destek Merkezi Tarafından Temsil Edilen Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı " arasında 20 Mart 2007 tarihinde Ankara ’da imzalandı.

Tarafların, gemi ana yakıtı ve havacılık yakıtlarının muhasebe ve değişiminde ortak çıkarları için imzalanan anlaşma, tarafların gemilerine, öncelikle limana girişi için izin alınması veya denizde destek talebinin ulaşması ve diğer taraf Deniz Kuvvetlerince kabul edilmesiyle dünya çapında limanda veya denizde yakıt ikmalinde uygulanacak.

Anlaşmaya göre, taraflar, yakıt mevcudiyetine bağlı olarak, gemiden gemiye, gemiden sahile ve sahilden gemiye yakıt ikmali yapabilecekler ve verdikleri yakıtlar için birbirleriyle uzlaşacak, yakıt iadesinde ve/veya para ödemesinde bulunacaklar.

Anlaşma metninde, söz konusu anlaşmanın Türk Deniz Kuvvetleri (DZKK) ile ABD Donanması (ABD -DZK) arasında, limanlardan yararlanma konusundaki herhangi standart usulün yerine geçmediği ve limanların kullanılmasının ilgili Donanma yetkililerinin onayına bağlı olduğu da vurgulanıyor.

Anlaşmaya göre, taraflar, anlaşma şartları altında vergi ve gümrük ödemesinden muaf olacaklar.

Milliyet


 

Editör: TE Bilişim