28 Nisan 2012 Cumartesi günü Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi’nde yapılan toplantı saat 14.00’te başladı. 32. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Cengiz Karabüber’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda yeter çoğunluk sağlandığından gündem maddelerine geçildi. İlk olarak Divan Kurulu seçildi. Yapılan oylama ile Divan Başkanı Kapt. Saim Sivri, Başkan Yardımcısı Kapt. Hakkı Akol, Yazman Üye ise Kapt. Müjdat Albayrak olarak belirlendi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden toplantıda, gelenek olduğu üzere, kardeş sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine söz verildi.

Sırasıyla Deniz Polisini Destekleme ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Saim Oğuzülgen, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ali Cömert, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Muhasip Üyesi Müh. Yaşar Canca, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Bülend Temur, Denizcilik Federasyonu Genel Sekreteri Müh. Ahmet Hamza ve İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım konuşmalarını gerçekleştirdiler. Kardeş sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin iyi dileklerini içeren konuşmaların ardından denizcilik camiasının duayenlerinden Kapt. Altay Altuğ kürsüye gelerek kısa bir konuşma yaptı ve mızıkasıyla “Eski Dostlar” şarkısını çalarak birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Daha sonra 32. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Kapt. Ömer Salcı kürsüye gelerek Çalışma Raporunu ve Mali Raporu okudu. Ardından 32. Dönem Denetim Kurulu Üyesi Kapt. Alaattin Yıldırım tarafından Denetleme Kurulu Raporu okundu.

Raporların müzakeresine geçildi. Kapt. Saim Oğuzülgen ve Kapt. Refik Akdoğan kısa birer değerlendirme konuşması yaptılar. 32. Dönem İkinci Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım da eski yönetim kurulu üyesi olarak söz istedi. Yıldırım konuşmasında; Kaptanlar Derneği’nin özverili çalışmalarına vurgu yaparak şahsı adına önceki yönetim kuruluna teşekkürlerini ifade etti. Yapılan değerlendirmelerin ardından raporlar aklandı. 32. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Cengiz Karabüber kürsüye gelerek bir teşekkür konuşması yaptı. 32. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Karabüber şu şekilde konuştu: “Sayın Divan Başkanım, Camiamızın Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Kurul’a katılımları ile mensubu oldukları Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği’ne aidiyet ve bağlılıklarını gösteren çok değerli meslektaşlarım, ağabeylerim, arkadaşlarım, sevgili kardeşlerim ve kıymetli Basın Mensupları; hepinizi şahsım ve yönetim kurulum adına saygı ve sevgiyle selamlarım. 25 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurulumuzda sizlerin destek ve teveccühleri ile çok değerli ağabeylerim; Kapt. Atilla Kocataş, Kapt. Can Kıraç, Kapt. Ömer Salcı, Kapt. Kader Terzi  ve sevgili kardeşlerim Kapt. Baybora Yıldırım ve Kapt. Cem Yılmaz’dan oluşan yönetim kurulumuz 3 yıllık bir çalışma dönemi sonrası tekrar huzurlarınıza çıkmaktan büyük memnuniyet duymaktayız.  Gayretleri ve özverili çalışmaları nedeniyle 32. Dönem Yönetim Kurulu üyelerimize ve dernek sekreterimiz Hilal Tuner’e huzurlarınızda teşekkür ederim. Derneğimize; kurulduğu 1959 yılından itibaren toplam 1021 uzakyol kaptanı üye kaydedilmiş olup  bugün 750 üyemiz hayattadır. 3 yıl süren  32. dönemde bu kürsüden isimlerini anmadan geçemeyeceğimiz acı kayıplarımız oldu.

2009 yılında 4 kaybımız; Kapt. Seyfettin Pozam (1945), Kapt. Nejat Atam (1950), Kapt. Coşkun Sander (1956), Kapt. Fahrettin Aksu (1977)

2010 yılında 3 kaybımız; Kapt. Sadi Vakkas Çeliker (1950), Kapt. İsmail Kıral Göğüş (1964), Kapt. Faruk Türker (1979)

2011 yılında 9 kaybımız; Kapt. Hasan Tekin (1941), Kapt. Osman Cezmi Serter (1945), Kapt. Ahmet Kalpakoğlu (1948), Kapt. Ali Karaveziroğlu (1949), Kapt. Faik Yılmazcan (1950), Kapt. Orhan Kızılırmak (1951), Kapt. Nusret Saatçi (1953), Kapt. Coşkun Yurtkoru (1964), Kapt. Yücel Tugay (1965)

2012 yılında gün itibari ile 2 kaybımız; Kapt. Seha Şensezgin (1955), Kapt. Nurettin Doruk (1965)

Tüm meslek şehitlerimizi ve hakkın rahmetine kavuşan ağabeylerimizi saygı, rahmet ve şükran ile anıyoruz. Bu arada kısa bir süre önce sağlığı bozulan ve hastane sonrası tedavisi evde devam eden duayenimiz, sevgili ağabeyimiz Kapt. Namık Assena sizlere sevgi ve hürmetlerini iletti, en kısa zamanda aramıza dönmesini bekliyor, Allah’tan kendisine acil şifalar vermesini diliyorum.  Hizmet dönemimizde destekleri ile bizi yalnız bırakmayan sponsorlarımız; Uzmar Denizcilik (Kapt. Altay Altuğ), Nur Denizcilik, Caferoğlu Denizcilik, ACM Energy’ye ilgi ve desteklerinden dolayı şükranlarımızı bildirir desteklerinin devamını bekleriz. 32. dönemde aramıza katılan 11 yeni üye ile biraz daha güçlendik. Ancak, derneğimize olan ilginin  azlığından yakınmadan geçemeyeceğim. Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği bir meslek örgütüdür, Uzakyol Kaptanı ünvanına sahip olup da bu sivil toplum kuruluşunun mensupluğundan mahrum kalmak kelimenin tam anlamıyla bir kayıptır.

Bir birey olarak ne zamanki ‘bu STK bana ne verecek’ beklentisinden arınıp ‘ben ait olduğum bu camiaya nasıl katkıda bulunabilirim’ arayışına girebilirsek işte o zaman bu kurumlar güvence altındadır, hak ettiği ilgiyi görür ve üyelerine daha faydalı olabilecek aktivitelerde bulunabilirler. Hepinizin bildiği üzere yakın zamanda camiamızda önemli gelişmeler oldu;

Türkiye’nin ilk Profesyonel Denizcilik Federasyonu, derneğimiz ve diğer kardeş STK’ları işbirliği ile hayat buldu. Yönetiminde aktif görev aldığımız Federasyonumuz çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir. Oluşturduğumuz çalışma komisyonları ile sektörümüzün güncel ihtiyaçları ve sorunları üzerine projeler üretilmeye başlanmıştır. Beklentimiz ve hedefimiz çok yakın bir zamanda sektörün karar ve kanaat önderliğini Denizcilik Federasyonumuzun üstlenmesidir.

Camiamız çok güçlü bir topluluktur. Gerektiğinde birbirine ne derece bağlı ve yardımsever olabileceğini daha çok yakın bir zamanda Öğrenci Yurdumuzun tefrişinde bir kez daha kanıtlamıştır. Bu çok anlamlı ve kıymetli kampanyanın yürütülmesi ve başarı ile sonuçlandırılmasında başta Vakfımız ve Mezunlar Derneğimiz olmak üzere katkıda bulunan tüm hayırseverlere şükranlarımızı bir kez daha ifade etmek isterim.

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğimiz her zaman camiamızın çıkarlarına taraf tutum sergilemeye ve tüm kardeş sivil toplum örgütlerimiz ile tam bir iş birliği içinde olacak, ilgi ve uzmanlığına giren konularda çözüm üretmeye devam edecektir. Konuşmama son verirken; yeni seçilecek olan Yönetim Kuruluna şimdiden görevlerinde başarılar dilerim. Yolları açık, pruvaları neta olsun, Allah selamet versin!”

Karabüber’in konuşmasının ardından Muhammen Bütçe tetkik edilerek kabul edildi. Son olarak ise yeni yönetim ve denetim kurullarının seçimi yapıldı.

Buna göre, 33. Dönem Yönetim Kuruluna; Kapt. Ömer Salcı, Kapt. Birol Bayrakdar, Kapt. Cengiz Karabüber, Kapt. Cem Yılmaz, Kapt. Uğur Fırat, Kapt. Koray Karagöz ve Kapt. Zafer Akbulut, Denetim Kuruluna; Kapt. Saim Sivri, Kapt. S.Yüksel Taçyıldız, Kapt. Zekeriya Beşiroğlu seçildi.

Gerçekleştirilecek ilk yönetim kurulu toplantısında görev dağılımı yapılacak.

Editör: TE Bilişim