Türk –Yunan Ticaretinin Merkezi İzmir Olabilir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan ile Türkiye arasında kurulacak ticaret köprüsünde İzmir’in merkez olabileceğini söyledi.

Bakan Zeybekci, Ege’nin EXPO 2025’e bölge olarak başvurması için çalıştıklarını da sözlerine ekledi Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türk – Yunan İş Forumu’nda İzmir’in iki ülke arasında ticaret merkezi olabilir. Ege’yi bütün olarak düşünelim diyoruz. Buna Yunanistan ve adalar da dahil edilmeli. Böylece İzmir ve ülkemiz daha hızlı kalkınır” dedi.

İzmir’in artık tek başına düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, “Artık Ege diyoruz. Hem Ege’nin tüm illeri birlikte hareket etmeli hem de komşumuz Yunanistan ile birlikte işbirliği içinde olmalıyız. İzmir’e de bu noktada çok iş düşüyor. Selanik – İzmir arasında başlayacak uçuşlar da bu görevi yerine getirmekte kente destek olacaktır” ifadelerini kullandı.

Expo 2025 adaylığı İzmir’e ne yapılabileeği konusunun devamlı gündemlerinde olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci sözlerine şunları ekledi: “Kente serbest bölgeler, serbest şehirler ve teknoloji- lojistik merkez kazandırmak gibi düşüncelerimiz var ve bunun için çalışmamız sürüyor. Buna ilave olarak artık ‘EXPO İzmir’ değil ‘EXPO Ege’ diyoruz. 2025 yılında Ege’nin illerini kapsayan bir EXPO yapılabilir. Bunun için çalışmalarımızı başlattık. Ege’nin de buna sahip çıkması gerekiyor. Ege’nin 2025 EXPO’suna bölge olorak başvurması için de gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

Alsancak’a kuğular yakışır

Alsancak’taki liman tartışmalarına da değinen Zeybekci, “Bunu oda başkanlarımızla tartışmalıyız. Akılla istiaşere etmeliyiz. Ama şehrin kalbi olan Alsancak, yükten ziyade turizm merkezi, kültür merkezi, yolcu gemilerinin kuğu gibi sıra sıra sıralandığı bir durum kente daha çok yakışır diye düşünüyorum. Ama bunu tüm oda başkanlarımızla konuşmak gerek” dedi.

Bina değil arsa versin

TOKİ’nin fabrika yapması konusundaki düşüncelerini de aktaran Zeybekci, “İzmir’de de sanayi arsaları üretmeliyiz. Belki daha sonra bunları bedava dağıtmalıyız. Ama bu kültürün olmadığı bir yerde de bunun yapmak saçma olur. Doğru yerde doğru zamanda arsa üretilip binaları insanlar kendileri istediklerin gibi yapabilir” ifadelerini kullandı.

Bedava arsa verilsin

Sektörel bazda yeni serbest bölgeler için çalıştıklarına da vurgu yapan Zeybekci, “Bölgeden kastımız serbest bina veya serbest alan da olabilir. Bunun için planlarımız sürüyor. İzmir’de serbest bölgelerin artması daha doğru olur. Sağlık serbest bölgesi konusu yanlış anlaşıldı. Medikal teknolojilerle ilgili bir tanım yaptık aslında. Hasta bakım ve yaşlı bakımı için köyler kurulabilir” dedi.

Üyelikler zorunlu olmamalı

TOBB’un yapısıyla ilgili kesinlikle bir düşünceleri olmadığını da aktaran Bakan Zeybekci, “Ama dünyanın bir çok ülkesinde oda, birlik ve derneklere zorunlu üyelik yok. Ama kendilerine verilen işlemler haricinde ücret alamazlar. Türkiye sivil toplum anlamında bir noktaya geldi. Zorunlu üyelik yerine gönüllü üyelikler olmalı. TOBB, TİM gibi veya diğer birliklere bizler imtiyaz ve görev vermişiz. Bunun tekrar konuşulması, tartışılması gerek. Kamuoyu bunu tartışmalı” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nun katılımıyla düzenlenen sohbet toplantısına Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdür Vekili Bader Arslan, EMD Genel Başkanı Turgay Türker, EMD İzmir Şubesi Başkanı Hicran Özdamar ile EMD üyeleri katıldı.

Editör: TE Bilişim