Türk-Yunan botları burun buruna

Karasularımızı ihlal eden Yunan botu uzun süre kovalandı.

YUNANLI balıkçıların Kardak kayalıkları çevresine gelmesi, bölgenin yeniden hareketlenmesine yol açtı. Çok sayıda Yunanlı balıkçı bu sabah yine Kardak çevresinde avlanırken, Yunan Sahil Güvenlik botu da Türk karasularını ihlal etti. Türk Sahil Güvenlik Botu bölgeye hareket etti, denizde kovalamaca yaşandı.

Türkiye ile Yunanistan arasında 1996'dan bu yana sık sık kriz yaratan Bodrum'un Gümüşlük Beldesi'nin 4.5 mil açığındaki Kardak Kayalıkları'na Yunanistan'ın Kilimli (Klimnos) ve Leros Adaları'ndan bugün saat 06.00 sıralarında 8 Yunan balıkçı teknesi geldi. Yunanlılar kayalığı abluka altına aldı. Yaklaşık 10 gündür bölgeye gruplar halinde gelip avlanan Yunanlılar, kayalık çevresinde gezindi, ip bağladı, ağ attı. Bölgeye saat 07.00 sıralarında gelen Yunan Sahil Güvenlik botu da Yunanlı balıkçıları korumaya aldı. Yunan Salih Güvenlik botuyla balıkçılar sık sık Kardak ile Gümüşlük arasındaki Çatal Adası'na doğru gelerek Türk karasularına girdi.

Turgutreis'te konuşlanan 302 No'lu Türk Sahil Güvenlik Botu bölgeye geldi. Türk botu ve Yunan sahil güvenlik gemisi zaman zaman birbirilerine 2 metre kadar yaklaşarak burun buruna, borda bordaya geldi, Kardak kayalıkları etrafında gezindi. Zaman zaman kayalıklar etrafında kovalamaca yaşanırken, bazı Yunanlı balıkçıların ip atarak kayalıklara teknelerini bağlamaya çalıştığı görüldü.

YAPILAN UYARIYA DA ALDIRMADILAR

Kadıkalesi Köyü ve Gümüşlük Beldesi'nin tepelerinden rahatlıkla görülebilen hareketlilik sırasında, Türk ve Yunan sahil güvenlik botları birbirlerini kovalarken, Yunanlı balıkçıların Kardak Kayalıkları'nda avlanmayı sürdürdükleri gözlendi. Yüzbaşı Tamer Alpuğ yönetimindeki 302 No'lu Türk Sahil Güvenlik botundan "Bölgede kriz yaşanmasına neden oluyorsunuz. Türk karasularını ihlal etmeyin ve lütfen bölgeyi terk ederek sularınıza çekilin" uyarılarına Yunanlı balıkçılar aldırmadı, kimileri el kol hareketleri yaparak karşılık verdi.

Gerginliğin tırmanması üzerine Bodrum'daki 1 ve 101, Turgutreis'teki 11, Milas Ören'deki 57 ve Güllük'teki 68 No'lu Sahil Güvenlik botları da bölgeye hareket etti.

DHA

Editör: TE Bilişim