DTO'dan Gemi Acenteliği Yönetmeliği Taslağı'na tepki: "Rekabet şansını yitiririz"

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan "gemi acentelik yönetmeliği taslağı", Deniz  Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclisi'nde eleştirildi.

Sektörün gelişmesini engelleyecek içerikte olduğu iddia edilen taslakla, sektörün rekabet şansını yitireceğine dikkat çekildi.

Denizcilik Müsteşarlığı'nın, acenteleri kendine bağlı bir seksiyon, haline getirmeyi amaçladığını savunan DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz, ''daha önce bu yönetmelik için Danıştay'da dava açtık, kazandık. Ama yönetmelik tekrar önümüze geldi" dedi.

Yönetmelik taslağına tamamen karşı olmadıklarını, taslağın bazı maddelerinin sektörü sıkıntıya soktuğunu dile getiren DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise, "Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticaret Odası ile uzlaşma sağlanmadan yönetmeliği çıkarmayacağını bildirdi" diye konuştu.

DTO hukuk müşaviri Ahmet Çalık ise, "Gemi acenteleri yönetmeliği 7-8 yıllık bir hikaye. Yeni yönetmelik, taslağı daha önce iptal edilen yönetmeliğe göre oldukça yumuşamış. Ama bazı maddeler, ' bu meslek yapılır mı, yapılmaz mı' Casinovale diye düşündürecek kadar katı. Acentelik yetki belgesi alacak personelin Türk vatandaşı olması şartı getirilmiş. Türk vatandaşı olma şartı uygulanırsa acentelerde yetkili personel kalmaz. Yetkili personelin bakanlığın açacağı kursa katılması ve kurs sonunda yapılacak sınava katılma zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca her yıl 4 adetten az olmamak üzere seminerlere katılmak gerekecek. Denizcilik okulunu bitiren, yıllarını bu mesleğe veren kişilerin kursa gitmesi, sınava girmesi, yılda 4-5 kez seminere katılması hiç akılcı değil" şeklinde konuştu.

DTO meclis üyesi Alex Baltazzi ise şunları söyledi: "Ben denizcilik geçmişi olan Venedik kökenli levanten bir Türk vatandaşıyım. Kuşaklar boyu denizcilik yapıyoruz. Yetki belgesi alacak vatandasın Türk vatandaşı olması şartı yabancı yatırımları da engelleyecektir. Bürokratın düşünce şemsiyesinin altına girersek rekabet şansımızı yitiririz. Yarım gün formaliteyle uğraşacağıma, yarım günde yeni bir gemi getiririm. Haksız rekabet yapanı biz kendimiz içimizden temizleriz. Devletin müdahalesine gerek yok. müsteşarlık sadece teşvik edici olmalıdır."

(Kaynak: DÜNYA GAZETESİ)

Editör: TE Bilişim