27‎ Mart günü, Beşiktaş/İstanbul merkezli Zigana Gemi Taşımacılığı A.Ş.'ne ait M/T GRACE adlı tanker Batı Afrika- Senegal açıklarında seyir halinde iken, mürettebattan birisi, nasıl olduğu öğrenilemeyen bir şekilde kolundan yaralandı.

Kolunda derin kesik olduğu bildirilen kişiyle ilgili gemi kaptanı, Ankara'daki Tele Sağlık merkezini telefonla arayarak acil tahliye için  yardım istedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) tarafından ‎Senegal arama kurtarma merkezine durum anlatıldı ayrıca MRCC Madrid aranarak konu ile ilgili bilgi verildi‎.

‎28‎.‎03‎.‎2013 günü saat ‎00‎:‎35 ‎itibari ile Grace gemisine ‎280 ‎mil mesafede bulunan İspanyol hastane gemisi ile Grace gemisinin ‎bağlantı kurması sağlandı ve her iki gemi birbirlerine doğru hareket etti‎.

‎Tahmini ETA ‎12‎-‎13 ‎saat olup Grace gemisi ile ‎yapılan görüşmede hastanın kanamasının durdurulduğu ve serum bağlandığı öğrenildi‎.

‎Saat ‎02‎:‎45‎'‎de Tele Sağlık ile ‎yapılan görüşmede İspanyol hastane gemisinde hastaya gerekli müdahalenin yapılamayacağını‎, ‎hastanın karada bir ‎hastaneye götürülmesinin daha doğru olduğunu bildirdi‎, ‎gemi ile görüşüldü ve geminin rotasını Dakar‎'‎a çevirdiği ‎öğrenildi‎.

‎28‎.‎03‎.‎2013 ‎günü saat ‎08‎:‎10‎'‎da gemi ile yapılan görüşmede hastanın durumunun sabit olduğu bilincinin yerinde olduğu ‎kanamanın durduğunu ve Dakar‎'‎a ‎150 ‎mil mesafede olduklarını‎, ‎MRCC Dakar ile görüştüklerini Dakar‎'‎in helikopter ya ‎da botlarının olmadığını söylediğini bildirdi‎.

‎Şirket yetkilisi ile yapılan görüşmede söz konusu hasta saat ‎23‎:‎30‎'‎da Dakar‎'‎a ‎ Hastaneye sevk edilmek üzere bota verilmiş olduğu ve hastanın durumunun iyi olduğu ve geminin ise Nijerya‎'‎ya ‎gideceği bildirildi.

 

KONUYLA İLGİLİ AAKKM Verileri şu şekilde:

 

Kaza Tarihi 27.03.2013BölgeULUSLARARASIYaralı
Kaza Saati 22.45Kaza YeriSenegal AçiklariHasta1
Kaza Tipi Tibbi TahliyeKoordinatlarıEnlem:10°45'  Kuzey Boylam: 17°52'  DoguKayıp
Kaza Nedeni YaralanmaÇevre KirliliğiYOKÖlü
Operasyona katılan birim DIGER  Kurtarılan

 

Geminin Adı GRACEGRT16282
IMO Numarası 8410134Tam Boy 170m
BayrağıLIBERYAGeminin Yaşı
TipiKIMYASAL MADDE TASIYAN TANKERYük Durumu BOS
İmal Yılı Yük Tipi
MürettebatPilot Gemide HAYIR

 

Düşünceler (Sonuç) :
27‎.‎03‎.‎2013 ‎günü saat ‎22‎:‎45‎'‎de Tele Sağlık merkezi merkezimizi arayarak Senegal açıklarında seyreden Liberya ‎Bayraklı GRACE isimli Türk gemisinde bir personelin kolunda derin kesik olduğunu ve acil tahliyesinin gerektiğini bildirdi‎. ‎Senegal arama kurtarma merkezine durum anlatıldı ayrıca MRCC Madrid aranarak konu ile ilgili bilgi verildi‎. ‎28‎.‎03‎.‎2013 günü saat ‎00‎:‎35 ‎itibari ile Grace gemisine ‎280 ‎mil mesafede bulunan İspanyol hastane gemisi ile Grace gemisinin ‎bağlantı kurması sağlandı ve her iki gemi birbirlerine doğru hareket etti‎. ‎Tahmini ETA ‎12‎-‎13 ‎saat olup Grace gemisi ile ‎yapılan görüşmede hastanın kanamasının durdurulduğu ve serum bağlandığı öğrenildi‎. ‎Saat ‎02‎:‎45‎'‎de Tele Sağlık ile ‎yapılan görüşmede İspanyol hastane gemisinde hastaya gerekli müdahalenin yapılamayacağını‎, ‎hastanın karada bir ‎hastaneye götürülmesinin daha doğru olduğunu bildirdi‎, ‎gemi ile görüşüldü ve geminin rotasını Dakar‎'‎a çevirdiği ‎öğrenildi‎.‎28‎.‎03‎.‎2013 ‎günü saat ‎08‎:‎10‎'‎da gemi ile yapılan görüşmede hastanın durumunun sabit olduğu bilincinin yerinde olduğu ‎kanamanın durduğunu ve Dakar‎'‎a ‎150 ‎mil mesafede olduklarını‎, ‎MRCC Dakar ile görüştüklerini Dakar‎'‎in helikopter ya ‎da botlarının olmadığını söylediğini bildirdi‎.‎Şirket yetkilisi ile yapılan görüşmede söz konusu hasta saat ‎23‎:‎30‎'‎da Dakar‎'‎a ‎ Hastaneye sevk edilmek üzere bota verilmiş olduğu ve hastanın durumunun iyi olduğu ve geminin ise Nijerya‎'‎ya ‎gideceğini ifade etmiştir‎.‎
Editör: TE Bilişim