Türk ordusu dalga geçti      
 
Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’nin adanın doğu ucunda yaptığı arama kurtarma tatbikatı sırasında, ’Türk ordusuyla işbirliği yapan Malta bandıralı bir geminin sahte yardım çağrısı nedeniyle 4 saat adanın tam aksi istikametinde boşu boşuna kurtarma operasyonu yaptıklarını’ ileri sürdü.

Rum Dışişleri Bakanı, konuyu araştırıp Malta’dan hesap soracaklarını açıkladı.

Kaptan denize düştü mü

Rumların kafasını karıştırıp ’Türk komplosu’ sonucuna varmalarına yol açan olay, önceki gün yaşandı. Türkiye ve KKTC adanın doğusunda, Karpaz yarımadası açıklarında arama kurtarma tatbikatı yaparken, tam aksi istikamette, Rum tarafı açıklarında Malta bandıralı bir gemi yardım çağrısında bulundu. ’Sailrose’ adlı yük gemisinden yapılan yardım çağrısında gemi kaptanının denize düştüğü belirtilerek yardım istendi.

Yardım çağrısı üzerine Rumlar bölgeye helikopter gönderdi. Fransa da C-160 tipi bir kargo uçağıyla arama çalışmalarına katıldı. Adadaki İngiliz üslerinden kalkan bir başka helikopter destek verdi. Türk donanmasına bağlı bir sahil güvenlik botu da bölgeye geldi.

Arama sürerken, Malta bandıralı geminin işletmecisinin Türk olduğu ortaya çıktı. İstanbul merkezli bir denizcilik şirketine bağlı geminin sahibinden Rumlara gelen faks mesajında, denize düşen Rus kaptanın 8 saat önce bulunduğu ve geminin yoluna devam ettiği belirtildi.

Tatbikatın parçası mıydı

Rum hükümeti bunun üzerine, boşu boşuna 4 saat arama kurtarma çalışması yaptıklarını açıkladı. Politis Gazetesi, üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, hükümetin Türk Ordusu’nun oyununa geldiklerini düşündüğünü belirterek şunları yazdı: "Aslında Rus kaptan kaybolmadı; Türk ordusuyla işbirliği yapan gemi sahibi, Türk ordusunun istediği bir yerde, ihtilaflı bölgede arama kurtarma kabiliyetimizi ölçmek için hayali yardım mesajı gönderdi. Türk hücumbotu da bizi seyretti. Gemi bize haber vermeden de bölgeden ayrıldı."

Rum Dışişleri Bakanı Marcus Kipriyanu ise, akıllarını karıştıran bir çok soru olduğunu belirterek, "Gemi Malta bandıralı. Maltalı yetkililere bir çok soru soracağım" açıklamasını yaptı. 

Editör: TE Bilişim