Fatih Kan'dan Özel Bir Dünya rekoru

Üniversite eğitimini Amerika Birlesik Devletleri’nde sürdüren Türk ögrenci Fatih Kan’ın bulundugu New Orleans Üniversitesi (UNO) Güneş Enerjili Tekne Takımı, ABD’nin Arkansas eyaletinde düzenlenen(Solar splash 2009) Dünya Güneş Enerjili Tekne Şampiyonası’nda dünya rekoru kırarak, yarışmayı ikinci bitirdi.

ABD’de 16 yıldan bu yana düzenlenen ve bu yıl evsahipliğini  Arkansas Üniversitesi’nin  yaptığı Fayetteville,  Arkansas’da gerçekleştirilen Dünya Güneş Enerjili Tekne  Şampiyonası’na bu yıl 19 üniversite katıldı. Yarışmada Cedarville Üniversitesi dünya şampiyonu oldu.

Gemi İnsaa ve Makineleri Mühendisliği (NAME) son sınıf öğrencisi olan Fatih Kan’ın bulunduğu UNO Solar Boat takımının diğer üyeleri; Daniel Givan, Blake  Billiot ve Justion Billiot.

UNO Güneş Enerjili Boat “Milneburg Joy”, yedi kategoride düzenlenen yarışmada üç kategoride birincilik elde etti. Final yarışlarında sprint (hiz) kategorisinde 300 metreyi 22.32 saniyelik derece ile dünya rekoru kırarak, endurance(süreklilik) yarışında  28.5 etap bitirerek, bu iki önemli kategoriyi birinci bitirdi.

Bir baska bölümü “işçilik” (best workmanship) olan yarışmada, bu ödülü de kazanarak, toplam üç kategorinin birincisi oldu.

Fatih Kan,  New Orleans’ta meydana gelen, şehri aylarca sular altında bırakan Katrina felaketinden sonra UNO Gemi  İnsaa Fakültesine transfer olan çok az Türk öğrenciden biri.

DenizHaber.Com'u beğeniyle takip ettiğini söyleyen Fatih Kan ile  yarışma, tekneleri ve okul yaşamı konusunda mini bir söyleşi gerçekleştirdik.

Neden Gemi  İnsaa okumayi tercih ettiniz?

Yüzen herşeye bu zamana kadar ilgim olmustu. Ama gerceği söylemek gerekirse, ABD’ye gelmeden önce böyle bir bölümü bitirmek aklımın ucundan geçmezdi. Zaten New Orleans’taki bu bölümü yat ve teknelere artan ilgimden dolayi araştırdım ve başladıktan sonra birşeyler üretmenin çok keyifli bir iş olduğunu anladim. Şimdi diyebilirim ki, bu bölüm tam bana göre.

Gemi  insaa Mühendisliğinin New Orleans’da olduğunu nasıl öğrendiniz?

Zor olmadı aslında. ABD genelinde çok az sayıda üniversitede bu bölüm mevcut.Benim bildigim kadariyla toplam üç okulda lisans eğitimi veriliyor ve New Orleans Üniversitesi de bunlardan birisi.

ABD’de bir üniversiteye başvurmak için  uluslararası ögrencilerin almak zorunda olduklari sınavlar var. Birçok okula başvuru yapabiliyorsunuz. Seçtiğim bölüm mühendislik idi ama temel derslerimi Colorado’da verip, gemi inşaa bölümü derslerimi New Orleans’ta vermeye karar verdim. Bu kararı vermek benim için zor oldu çünkü mühendislik lisedeyken hiç düşünmedigim bir fakülteydi.

Okulunuzun ne gibi avantajlari var?

New Orleans Amerika kıtasının meksika körfezinde bulunan ilk liman kentlerinden. Meksika körfezindeki birçok petrol arama ve çıkartma şirketlerine hizmet sağlayan merkez konumunda. Bununla beraber, Canada sınırında başlayıp, meksika körfezine akan Mississippi nehrinin ağzında bulunan bir şehir. Dolayısıyla, denizcilikle alakalı birçok sanayinin merkezi konumunda. Okulda derslerimizi alırken, aynı zamanda bu şirketlerde tecrübe edinebilme imkanımız da oluyor. Bizim staj kültürümüzden çok farklı birşey. Okuldan mezun olduğumuzda 1-2 senelik iş tecrübesi yapmiş oluyoruz.

Biraz da tekneden bahsedelim. Farklı yarışlarda farklı sistemler kullanmak zorunda mısınız?

Yarış için dizayn edilmiş iki farklı motor düzenimiz var. Sprint (hiz) yarışı için Tekne dizaynına uygun modifiye ettiğimiz 36 volt EP aküler ile çalışan 1:1 ratio, 1800 RPM Forklift motoru kulandık. Bu sistemi kullanan tek takım biziz. Motorun torkunu düşürme yada yükseltme şansımız yok. Bize az zamanda en çok verimliliği sağladığı için çok avantajlıydık. İkinci sistemimizde de endurance(süreklilik) 480 watt güç ile sınırlı güneş paneli ve akülerin ortak gücü ile çalişan 4:7 ratio, 750 RPM Motor kullandık.

Tekne dizaynı ile ilgili ne demek istersiniz? 

Değişik amaçlarda yarıştığımız için, teknenin dizaynı çok önemli ve değiştirilmesi en zor olan faktor. Ama “Milneburg Joy” u diğerlerinden farklı kılan da bu zaten. Teknenin gövde yapısı  (waterplane area) iki şekilde suyu kesebiliyor. Sprint(hız) düzeninde, tekne üçgen şeklinde suyu kesip ilerlerken,  Endurance (süreklilik) modunda canoe şeklinde trim verilebilmesi bizim tekne yapısı avantajımiz. 

Gemi insaa ve makineleri mühendisliği bölümünün az olduğunu söylüyorsunuz ama bu yarişmaya katılan 19 tane okul var. Başka bölümden ögrenciler  yok mu takımda?

Biz gerçekten farklıyız. Bunun neden böyle olduğunu inanın ben de bilmiyorum. Ama yarışmada bulunan tek gemi insaat fakültesi biziz. Diğer takımların büyük bir çoğunluğu elektrik ve makine mühendislerinden oluşuyor. Bize de bu soruyu sorduklarında, elektrik alaninda çok tecrübeli okul mezunumuz ve takim  danışmanımız olan  Ryan Thiel'in 10 öğrenciye bedel olduğunu söylüyorum. Önümüzdeki sene okul dekanımız bize söz verdi. Birçok elektrik ve diğer mühendislik bölümü öğrencilerini bize yönlendireceğini söyledi.

Genel olarak yarışmaya baktığımızda, hep devrelerle, güç sistemleriyle, bunlarin yardımcı elemenlarıyla uğraşıyorsunuz. Mesela trim sorunumuz vardi, birkaç deneme ile onu çözdük. Sonrasında pervane verimliliğimizde sorunlar yaşadik. Bu bizim bölümümüzle alakali kısım  ve çözümden sonra pek problem yaşamadik. Ama devrelerle alakali karşılaştığımız birçok problem de gerçekten sıkıntı çektik. Biz ilk başladiğimizda, hangi kablo nereye gidecek, nerden gelecek? nasıl kablo uzunlugunu kısaltabiliriz? Bırakın herşeyi, civataların dönme momentinin, akımı ne kadar etkilediginin bile farkinda değildik. Rolelere giden kablonun civataları yandı.Biz dedik ne yaptik biz simdi? Motoru mu yaktık? ;))

İlerisi için hedefiniz nedir?

New Orleans'daki Katrina felaketinden sonra fakültenin olusturduğu tek takımız ve ilk defa böyle bir yarışmada bulunduk. Çok büyük fedakarlıklar yaptık. En zor senemiz olan 3.Sınıfta böyle bir proje ile uğraştık. Bölüm başkani William Vorus'a “kesin ilk üçteyiz ama 2010 da sampiyonuz” dedik. Yani garanti şampiyonuz deseydik birinci olmamiz bile mümkünmüş.YouTube'daki video dan, çok farklı olduğumuz anlaşılabilir.

Son olarak neler söylemek istersin..

Bölüm başkanımızla birçok defa konuşma fırsatım oldu. Bana hep Türklerin neden bölüme yüksek lisans için gelmediklerini soruyor lakin daha önceki senelerde bir çok Türk öğrencisi bulunduğunu ama son zamanlarda bilhassa Katrina dan sonra hiç olmadiğini dile getirdi. Burs imkanlari ve çalisma olanaklari yüksek bir şehir olan New Orleans'ta kariyerini sürdürmek isteyen tüm ögrencilere burayı tavsiye ediyorum. Bu okuldan bir çok Amerikalının bile haberi yok.

Blake  Billiot

Fatih Kan

Justion Billiot

 

Editör: TE Bilişim