Norden Gemi Dizayn Evi'nde çalışan Türk mühendisler tarafından dizayn edilmiş geminin Çin tersanesinde yapımı tamamlandı.

Norden Dizayn Evi'nden anahtar teslimi olarak çizimi yapılan gemi ile ilgili denizhaber.com'a şirket tararafından yapılan özel açıklmada şunlar kaydedildi;

"Gemimiz Çin'deki bir tersanede yapilmistir. Gemimiz RINA klaslı 9000 dwt kapasiteli ve Norden Dizayn'a ait özel baş formu sayesinde dalga direnç ihmal edilebilir özellikte dünyadaki bu kapasitedeki gemilerle kıyaslandiğinda yakit tüketiminde rakipsiz olduğunu ispatlamistir.

Ekonomik seyir hızı olan 11 knot hizda full yüklü durumda jeneratörler dahil 5.4 ton HFO tüketimi mevcuttur.Gemimiz geçen ay denize inmiştir ve bugun müsteriye sorunsuz teslim edilmiş ilk seferine başlamıştır.Deneme seyri sonuçlarina göre maksimum yükte (%85 MCR %5 sea marjin) sadece 1666 KW ile 13.1 knot hız yapmayi başarmış bu kondisyonda toplam tüketim 8.2 ton olarak ölçülmüştür. Gemimizde kullandiğımız solar panellerle liman koşulunda sıfıra yakın tüketim sağlanabilmistir. Bu dizaynımız aynı zamanda Green Plus notasyonu almıs ilk gemi özelliğinide tasımaktadır.Gemi bunyesinde kullanılan sistemler tamamiyle çevreci yeşil bir gemi özelligi taşıyacak sekilde secilmistir. Projemizin en önemli ozelligi A'dan Z'ye tüm dizayn çalışmalarının %100 türk dizayn firmasi Norden Gemi Dizayn Evi tarafindan yapılmıs olmasıdır. İki zamanli makinası özel olarak dizayn edilmiş pervane ve pervane cup finleri projemize ortalama %7 oranında tüketim azaltımı sağlamıstır. Tüm notasyon gereklilikleri sağlanmış olan projemiz full otomasyon ve tek kişiyle idare edilebilir kaptan köşkü özelliğinede sahiptir. Alınmıs olan ek notasyonlar sayesinde personel sayısı minimize edilmis ve günlük harcamalar açısındanda taşıdığı kapasiteyle kıyaslandığında dünyanın en az günlük tüketimi olan gemi olarak çalışmasına başlamıştır. Projemiz tanker siıifıindakine benzer yaralı stabilite hesaplarını kusursuz karşılamıs ve bu sayede taşıma kapasitesi maximuma getirilmistir. Projemizin başarısı yabancı firmalarin dikkatini çekmiş ve şimdiden iki ayri yeni siparişte alabilmiştir." 

Gemi ismi : M/V PIRGOS

Yapildigi Tersane :Çin

Gemi sahibi :Elefteros Co.

Editör: TE Bilişim