Açıklamalar  : Konu yazıda Türk Loydu Vakfı hakkında aşağıda yazılı olan mesnetsiz suçlamaların olması nedeniyle, KOMUT gemisi ile ilgili gerçeklerin açıklanması amacıyla bu yazının hazırlanması zorunlu olmuş bulunmaktadır.

Konu yazıda yapılan açıklamalarda;

a. ‘’Gemiye gelen PSC Baş tarafta olan yangın pompasının denizden su alamamasının dışında ve kaptanın yeterli İngilizcesi olmadığı dışında başka bir eksik bulamamıştır.’’

b. ‘’İstanbul Liman dairesi ve Ankara Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün anlamsız yaklaşımları neticesinde gemiye Türk Loydu sörveyleri yetkilendirilmiştir.’’

c. ‘’İstanbul Liman Başkanlığı armatörden ISM/SMC sualtı sörveyi ve diğer bütün sörveyleri talep etmiş, armatörün itirazlarından sonra sualtı sörveyi geminin kara muayenesinden uzun bir müddet olduğu Liman Başkanlığı tarafından anlaşılmış ve sadece bu sörvey iptal edilerek İtalya’ya sörvey göndermiştir. Bu hizmetten dolayı armatör Türk Loydu’na 15.000.-TL ücret ödemiş ve bütün yol ve diğer konaklama ücretlerini de karşılamıştır.’’

d. ‘’Türk Loydu gemiye gittiğinde 3 saat içerisinde komik bir şekilde  ISM/SMC ve diğer kontrollerini gerçekleştirmiş ve bulduk dedikleri eksiklikleri de gemi kaptanına imzalatmadan çıkmıştır’’

e. ‘’Son olarak belirtmek isteriz ki, firmamız bu durumdan dolayı Denizcilik Bakanlığı’na İdari Mahkemede dava açacaktır. Geminin ve mürettebatın orada kalmasının tek sorumlusu Türk Bayrak yetkilileridir.’’ şeklinde asılsız isnatlarda bulunmuştur.

Öncelikle belirtmek isteriz ki Türkiye’de faaliyet gösteren tüm avukatların kayıtlı olduğu Türkiye Barolar Birliği nezdinde yapılan araştırmalarda “A. Bakıroğlu” isimli bir avukat bulunamamıştır.

Yazımızın dayanağı olan Hizmet Tamamlama Mutabakat Formunda ve ISM Kodu Denetleme Raporunda (ISM Code Shipboard Audit Report) iddiaların aksine KOMUT gemisi mührü ve gemi kaptanı imzası bulunmaktadır.

 Denetim sonucu bulunan eksikliklerin Türk Loydu tarafından gemi ilgililerine bildirilmediği iddiası gerçek dışıdır.
Bahse konu gemi Türk Loydun’a klaslı bir gemi olmadığından Bağlı olduğu bayrak tarafından görevlendirildikten sonra bayrak adına sörveyleri yapılmak üzere aşağıda detayları verilen sörveyler yapılmıştır. 

Konu yazıdaki  “yangın pompasının denizden su alamamasının ve kaptanın yeterli İngilizcesi olmadığı dışında başka bir eksik bulamamıştır” iddiasına karşılık KOMUT gemisindeki eksiklikler Hizmet Tamamlama Mutabakat Formunda ve ISM Kodu Denetleme Raporunda (ISM Code Shipboard Audit Report) tek tek belirtilmiştir.

Gemide 29.01.2012 tarihinde yapılan denetim KOMUT gemisinde 7 adet büyük (majör) uyumsuzluk saptanmıştır. Bu uygunsuzluklar denetim sonucu düzenlenen ISM Kodu Denetleme Raporu ile gemi kaptanı mührü ve imzası karşılığında KOMUT gemisine bildirilmiştir.

KOMUT gemisinde tespit edilen büyük (majör) uyumsuzluklar raporda aşağıdaki şekilde belirtilmiştir;

1. Şirkete yazılı olarak bildirilen uygunsuzluklar için düzeltici faaliyetler yapılmamaktadır.

2. Güverte planlı bakım kapsamında 3 ayda bir kontrolü ve bakımı yapılan teçhizatın 2011 yılı içinde hiçbir kontrol kaydı mevcut değildir (örneğin lumbuzlar).

3. Geminin sefer sahası Marpolda tanımlanan özel sahalarla sınırlı olduğu halde, gemi Akdeniz dışında sefer yapmıştır (örneğin Casablanca seferi).

4. Makine planlı bakım sistemi/dokümanı içeriğinde ana makinenin bazı parçaları dikkate alınmamış ayrıca makine dairesinde yer alan bir çok ekipman planlı bakım kapsamına alınmamıştır (örneğin bazı pompalar, seperatörler, kulerler, fanlar, kalorifer kazanı v.s).

5. Personelin gemiye katılışında tüm personele önemli ekipmanların ve sistemlerin tanıtımı yapılmıyor modol formu herkese her yer gösterilir mantığı dışında, bazı yerler bazı personele gerekli değil mantığı ile hazırlanmış.

6. Gemide şirket yetkilisi tarafından yapılan teknik denetimde kullanılan kontrol listesi yetersiz, tüm sistemler ve ekipmanların, belgelerin kontrolü yapılmıyor.

7. Gemi sertifikaları ve personel sertifikalarının varlığı ve tarihleri (geçerlik, peryodik sörveyler) bir ISM formu üzerinden takip edilmiyor.

Gemi kaptanı imzası ve mührünü taşıyan 29.01.2012 tarihli Hizmet Tamamlama Mutabakat Formu uyarınca KOMUT gemisinde saptanan eksiklikler ise aşağıdaki gibidir;

1. Denize elverişlik belgesinde yazılı gemi tamamlama tarihi ile bayrak devleti tarafından verilen diğer belgeler üzerindeki tamamlanma tarihi farklı, düzeltilmeli.
2. Geminin her iki tarafında, gemideki kişi sayısının % 100’ünü kapsayan şişme can salı olması gereklidir. Ancak iskele tarafta bir adet şişme can salı mevcuttur. Sancak tarafa bir adet şişme can salı konulmalıdır.
3. Mevcut şişme can salı etiketi üzerinde hiçbir bilgi mevcut değildir. Tüm detayları içeren etiket konulmalıdır.

4. Geminin ısıtma sistemi (kalorifer kazanı) arızalı olup gemide yeterli sayıda elektrikli ısıtıcı mevcut değildir. Yaşam mahallinde kış şartlarına uygun ısıtma sağlanmalıdır.

5. Kurtarma botu ve mataforasının yıllık test ve kontrol belgesinin süresi 15 Ocak 2012’de dolmuştur. Yıllık test yaptırılmalıdır ve belgesi gemiye verilmelidir.

6. Otomatik pilot arızalı olup gemiden çıkarılmalı ve onarılmalıdır.

7. 09 Ağustos 1988 tarihinde İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanan stabilite bukletinde halen geminin eski adı görünmektedir ve gemi tank detayları sayfasında mevcut kapasite planına uymayan bir tablo mevcuttur. Gerekli düzeltmeler bayrak devleti sörveyoru tarafından/onayı ile yapılmalıdır.

8. SOPEP Annex II eski tarihlidir ve şirket yetkilileri isimleri ve iletişim detayları güncel değildir. Gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.

9. Gemide 2012 yılı için güverte ve makine jurnali mevcut değildir. Yeni Jurnaller gemiye verilmelidir.

10. Ozon delici gazlar jurnali mevcut değildir. Jurnal gemiye verilmeli ve freon 22 içeren sistemler bu deftere kaydedilmelidir.

11. Gemi bordasına atılan AFS kurallarına uygun boyaların tip onay belgeleri gemiye verilmelidir.

12. Köprü üstü dümen müşiri sancak iskele 25 dereceye kadar göstermektedir. SOLAS gereği dümen 35 dereceden 35 dereceye kadar dönebilmeli ve müşirler bunu gösterebilmelidir.

13. Akdeniz Pilot kitaplarından volume 2 ve 3 eski basım olup volume 4 mevcut değildir. Eksiklikler tamamlanmalıdır.

14. Gemi limanlara ve dar boğazlara genel harita ile sefer yapmaktadır. Portalon haritalar gemiye verilmelidir.

15. Kurtarma botunda 3 adet eksik malzeme tamamlanmalıdır. Uygun tip searchlight, gemi tipi köpüklü yangın söndürücü, parima halatını bota bağlayan serbest bırakma kancası.

16. Bacanın kıç yüzeyinde bulunan kapaklı havalandırmayı kapatabilmek için emniyetli ulaşım sağlanmalıdır.

17. Bacanın sancak tarafında bulunan makine dairesi kapısının dışarıdan kilitlenmesini sağlayan kilit mekanizması sökülmelidir.
18. Dâhili haberleşme sistemi emercensi akülerinden beslenir hale getirilmelidir.

19. Yaşam mahallindeki tüm merdivenlerde ve makine dairesi ana girişi merdiveninde emercensi aydınlatma olmalıdır.

20. Arıza fenerlerinden en üstteki kırmızı fener yanar duruma getirilmelidir.

21. 1 adet başüstüne 2 adet köprü üstüne olmak üzere 3 adet siyah küre alınmalıdır.

22. GMDSS MF  bandında tüm frekanslara geçebilecek biçimde onarılmalıdır.

23. Liman Dizel jeneratörü ile alternatörü birbirine bağlayan kaplin yenilenmeli ve liman dizeli çalışır duruma getirilmelidir.

24. Emercensi yangın pompası sadece liman dizelinden elektrik alabildiği ve dizel arızalı olduğu için test edilememiştir.

25. Makine dairesinde Lister marka dizelin egzost borusundan egzost kaçağı giderilmelidir.

26. Tüm dizel jeneratörlerin yakıt kamçıları üzerinde sac muhafaza olmalıdır.

27. Ana elektrik tablosunda tüm dizeller için kw göstergeleri olmalıdır.

28. Makine dairesi fanları hava basıcı yönde çalışır hale getirilmelidir.

29. Yağ separatörü çalışırken anormal sesler gelmektedir.

30. Sancak yangın pompasından su kaçağı giderilmelidir.

31. Ana makine üzerinde takometre olmalıdır.

32. Ana makine üzerinde yakıt, soğutma suyu vs. basınç göstergeleri olmalıdır.

33. Gemide tek pompa sludge ve sintine tanklarına hizmet vermektedir. Ayrı bir sintine pompası tesis edilerek sadece sintine toplama tankına hizmet vermelidir.

34. Bacanın içindeki ve üst kısımlarındaki makine mahallerine sabit aydınlatma tesis edilmelidir.

35. Makine dairesindeki tank seviye göstergeleri kurallara uygun hale getirilmelidir.

36. Yangın planında tek ana yangın pompası görünmektedir. Mevcut iki adet yangın/balast pompasına istinaden plan düzeltilmelidir.

Yukarıdaki açıklamalarımızı yansıtan yazımıza ekli belgeler incelendiğinde yapılan iki denetim sonucunda KOMUT gemisinde 7 tanesi büyük (majör) olmak üzere toplam 42 kusur (eksiklik) bulunduğu açıktır.
Denetim raporlarında belirtilen bu eksiklikler tamamlanmadan gemi armatörünün talep edeceği ilgili sertifikaların herhangi bir klas kuruluşu tarafından düzenlenmesinin mümkün olmadığı açıktır.

Yukarıda belirtilen açıklamalarımız uyarınca Türk Loydu tarafından yapılan denetim sonucunda KOMUT gemisinde bulunan (42) adet eksikliğin surveyorlar tarafından yapılan yoğun ve detaylı çalışma sonucu ortaya çıkarıldığı ve raporlandığı açıktır. Tüm bunlara rağmen internet sayfanızda yayınlanan yazıda ‘’Türk Loydu gemiye gittiğinde 3 saat içerisinde komik bir şekilde ISM/SMC ve diğer kontrollerini gerçekleştirmiş ve bulduk dedikleri eksiklikleri de gemi kaptanına imzalatmadan çıkmıştır’’ iddiasının gerçekleri yansıtmadığı ortadadır.
 Bu gerçek dışı beyan dahi, Türk Loydu tarafından ilgililer aleyhine gerekli hukuki süreçin başlatılması sebebidir.

Bu yazı nedeniyle kamuoyuna müvekkilim Türk Loydu hakkında gerçek dışı bilgi verilmiş ve  kamuoyunun bu surette yanıltılması nedeniyle internet sayfanız aracılığıyla Türk Loydu hakkında okurlarınızın olumsuz yorumları kamuoyuna duyurulmuştur.

Güvenilirliği, ilkeleri, vizyonu ve misyonu tüm Türkiye denizcilik camiası tarafından bilinen ülkemizin milli klas kuruluşu Türk Loydu hakkındaki bu haksız ve gerçek dışı beyanların Türk Loydu’nu yakından bilen KaptanHaber.com tarafından yayınlanmasının kabulü mümkün değildir. Ayrıca, bu haksız ve gerçek dışı yazı ilgilileri hakkında gerekli hukuki süreçler Türk Loydu tarafından başlatılacaktır.

Türk kamuoyunu ve denizcilik camiasını bilgilendirme amaçlı yukarıdaki açıklamalarımızın KaptanHaber.com isimli internet sayfanız vasıtasıyla yayınlanması rica olunur.28.02.2012

Saygılarımızla,
Türk Loydu Vakfı vekili
Av. Emir Yener

Editör: TE Bilişim