TÜRK LOYDU MİLLİ GEMİYE TALİP

Milli Gemi projesi  ilk kez kamuoyunda  Mayıs-1993 yılında gündeme geldi. 1990’lı yıllarda dünyada meydana gelen değişiklikler ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı Denizlerde hakim olacak Milli bir projenin yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştı.

Bu hususlar göz önüne alınarak, 1994 yılında, malzeme konsorsiyumlarını, yabancı lisans tasarımı üzerine yerli piyasa şartlarıyla oluşturmak amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın direktifleriyle Milli Gemi Projesi’nin (MİL—GEM) ilk ayağı kuruldu. İlk olarak Taş kızak’ta 1996 yılında tüm inşaat ve bilgisayar alt yapısı tamamlanan tesisler açıldı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından MİLGEM Projesi için teklife çağrı dosyası hazırlanarak 2000 yılı ilk yarısında ihaleye çıkıldı. Bahse konu ihale geçerli bir teklif alınamaması sebebi ile 2002 yılında olumsuz sonuçlandı. 2002 yılında gerçekleştirilen MİLGEM ihalesinin olumsuz sonuçlanmasını müteakiben MİLGEM tedarik modeli yeniden gözden geçirilmiş ve MİLGEM Projesinin millilik vasfını artırmak maksadıyla finansmanın olabildiğince yerli kaynaklardan karşılanması da göz önüne alınarak, yerli dizayn bir örnek tip geminin maksimum yerli katkı ile Türkiye’de inşasını öngören bir model geliştirildi. 2004 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uygulamaya başlanan Denizaltı Savunma Harbi ve Jetbahis Keşif Karakol Gemisi MİLGEM Projesinin temel amacı bugüne kadar Türk gemi inşa sanayinin ulaştığı dizayn, inşa, test ve tecrübe bilgi birikiminin kullanılması, artırılması ve milli proje anlayışı içinde projeye tüm ulusal tarafların en yüksek oranda katılımının sağlanmasıdır.

Bütün bu gelişmelerde iki ismin büyük katkısı olmuştur. O gün İTÜ Gemi İnşa Fakültesi’nden MİLGEM ’i koordine görevini yürüten Prof. Dr. Yücel Odabaşı ve yardımcısı Gemi İnşa Mühendisi Emekli Yarbay Selim Börü’dür.

Bugün Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Yücel Odabaşı MİLGEM projesi klaslanmasına talip olduklarını ifade ederken; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “Askeri Gemiler klaslı olmak zorunda değildir. Ancak MİLGEM klaslı olacaksa bunun mutlaka Türk Loydu ile yapılması gerekir.” Sözüne de atıfta bulunuyor.

Türk Loydu Başkanı Odabaşı “ Milli Projeyi Milli Kuruluş yapmalıdır” diyor ve ekliyor; “Milli gemi Projesinin bütün ayakları yerli ve millidir. MİLGEM projesi dahilindeki gemilerin klaslanmasında Milli ve Yerli olunmasına dikkat edilmelidir.”

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim