Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımıyoruz’ deklarasyonu

 Türkiye ek protokole iliştirdiği deklarasyonla Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımamanın yanısıra, Rumların Türk liman ve havaalanlarını kullanamamalarını da şu ifadelerle vurguladı:

‘İş bu Protokol’de atıfta bulunulan Kıbrıs Cumhuriyeti, 1960’ta kurulan asıl ortaklık devleti değildir.

Türkiye bu nedenle, Kıbrıs Rum makamlarının, halihazırda olduğu gibi, Kıbrıs’ta sadece ara bölgenin güneyinde otorite, denetim ve yetki icra ettiği ve Kıbrıs Türk halkını temsil etmediği şeklindeki tutumunu sürdürecek ve anılan makamların tasarruflarını buna göre muameleye tabi tutacaktır.

Türkiye bu Protokol’ün imzalanması, onaylanması ve uygulanmasının, Protokol’de atıfta bulunulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin herhangi bir biçimde tanınması anlamına gelmediğini ve Türkiye’nin 1960 Garanti, İttifak ve Kuruluş Anlaşmalarından kaynaklanan hak ve mükellefiyetlerini haleldar etmediğini beyan eder.

Türkiye, işbu Protokol’e taraf olmasının Kuzey Kıbrıs Türk Restbet Cumhuriyeti ile mevcut ilişkilerini değiştirmeyeceğini teyit eder.’ ANKARA


Türk limanlarını Rumlar kullanamaz

TÜRKİYE’nin yayınladığı deklarasyonda iki madde büyük önem taşıyor. 6 maddelik deklarasyonun dördüncü maddesinde, Rum Kesimi’nin resmen tanınmadığı belirtildikten sonra ‘Türkiye’nin 1960 Garanti, İttifak ve Kuruluş Anlaşmalarından kaynaklanan hak ve mükellefiyetlerini haleldar etmediğini beyan eder’ ifadelerine yer verildi. Protokolde Türk liman ve havaalanlarının Rumlarca kullanılmasına ilişkin hiçbir madde olmadığından, Ankara bu konuda açık bir yazıma gitmedi. Ancak Rumlardan gelebilecek talepler, deklarasyonun üçüncü maddesi ile önlendi. Bu maddede ‘tasarruf’ kelimesi en önemli sözcük. Türkiye, Rumların, liman ve havalimanlarını kullanma gibi tasarrufa gidemeyeceğini bu maddeyle önledi.  
 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim