Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu son günlerde yaşanan kazalar ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

BASIN AÇIKLAMASI

Türk kılavuz kaptanları International Group of P&I Clubs( IG of P&I Clubs )hasar istatistiklerinde dünyanın en iyi kılavuz kaptanlarıdır. Dünyada  kılavuz kaptanların sebep olduğu veya kılavuz kaptanla tukider.jpgilgili olduğu bilinen kazalarda ve 100.000 USD veya üzerinde P&I Club tarafından hasar ödemesi yapılan claim (hasar) dosyaları ile ilgili olarak; İngiltere Chester'da, 26-27 Kasım 2014 tarihinde UKMPA 126. konferansında dünya gemi filosunun kulüp sigortasının % 97'sini elinde bulunduran 13 P&I kulübünün oluşturduğu IG of P&I Club adına sunum yapan West of England P&I Club direktörü Mark Williams'ın sunumunda ülkelerin kılavuz kaptanlarıyla ilgili IG of P&I Clubs claim (hasar) istatistiklerinde göreceksiniz ki, Türk kılavuz kaptanları diğer ülke kılavuz kaptanlarına göre ya az, ya da hiç hasara neden olmadan claim istatistiklerindeki yerlerini almışlardır. Bu da Türk kılavuz kaptanlarının dünyanın en iyileri olduğuna işarettir.

 Diğer tarafta , Gemi Kaptanları ,Zabitleri ile Kılavuz Kaptanlarıın Sorumlulukları ,Görevleri Konusunda Uluslararası Deniz Ticaret Odası Köprüüstü Prosedürü rehberindeki 3.3.3.1 Numaralı maddeye  göre, “Kılavuz kaptanın köprüüstünde bulunması, gemi kaptanı ve OOW nin,  geminin güvenliği amacıyla, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyeceği anlamına gelmez. Her ikisi de, geminin rahat manevra yapabilmesi ve tehlikeli bir duruma yol açmaması  için görevlerinin gereğini yapma haklarını kullanmaya hazırlıklı olmalıdırlar.”Denmektedir.  

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak soruşturma aşamasında olan Çanakkale Boğazı'nda meydana gelen  kaza ile ilgili olarak  ,olayda taraf olan aktörlerin ,TÜRK KILAVUZ KAPTANLAR DERNEĞİ'NİN  ,GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ'NİN ,P&I KULÜBÜN , ve CELESTYAL CRYSTAL" yolcu gemisi kaptanının "STI PIMLICO"  gemisi kaptanının , olayla ilgili diğer  aktörlerin kendi  menfaatleri  yönünde müdahale ederek , kamuoyunu etkilemeye dönük çabalarını  doğru bulmuyoruz.

Kaza ile ilgili soruşturma tamamlandığında tüm tarafların konu ileilgili bilgiler kamuoyuna sunulmuş olacak ve gereken yaptırımlar da UDHB  ve ilgili kurumlar tarafından yapılacaktır.  Ama gördüğümüz kadarıyla yukarıda isimlerini bahsettiğimiz kaza ile ilgili bazı aktörler ve isimlerini burada bahsetmediğimiz diğer aktörler, Türk Denizcilik Endüstrisinin bazı basın kuruluşlarına, Çanakkale Boğazı'nda meydana gelen  kaza ile ilgili  olarak , eksik, yanlı ve  yanlış bilgiler sunmaktadırlar Bu bilgiler ile taraflı aktörler, Türk Boğazları'nda görev yapan tüm kılavuz kaptanlarını yargılamakta, ne yapılması konusunda  karar vermekte ; UDHB nı da göreve davet etmektedir. Bu durumda bu şekilde davranan kaza ile ilgili aktörlerin kamuoyunu etkilemek amacı ile yaptığı yanlı, eksik, bilgilerinin  bertaraf edilmesi amacı ile kamuoyunun aşağıdaki bilgileri dikkate  almalarını rica ediyoruz.

Çanakkale Boğazı'nda meydana gelen bu kaza ile ilgili olarak soruşturma yapan kurum ya da kurumların uzmanları tarafından soruşturma tamamlandığında ; kamuoyuna basına  kanıtlar sunulduğunda; kamuoyu anlayacak  ve görecek ki :

1- CELESTYAL CRYSTAL yolcu gemisinde kılavuzluk hizmeti veren kılavuz kaptanın basında belirtildiği gibi rüzgaraltı yapmadığını, CELESTYAL CRYSTAL  yolcu gemisinin kendi trafik hattında iken kılavuzluk hizmetinin tamamlandığını, herhangi bir seperasyon ihlali olmadığını, karşı trafik hattına geçilmediğini,

2-CELESTYAL CRYSTAL yolcu gemisinin kılavuzluk hizmeti tamamlandığında kendi trafik hattında olduğunu, emniyetsiz bir durumda bırakılmadığını, bir aykırılık olmadığını,

3-CELESTYAL CRYSTAL yolcu gemisinin gemi jurnalinin incelenmesi halinde,  danışman durumunda olan kılavuz kaptandan gemi kaptanının kumandayı teslim aldığını ,

4-CELESTYAL CRYSTAL yolcu gemisinde kılavuzluk hizmeti veren kılavuz kaptanın, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri'ne kılavuzluk  hizmetinin emniyetle tamamlanması ile ilgili bilgi verdiğini.

5--CELESTYAL CRYSTAL yolcu gemisinin  ECDİS kayıtları  kaza öncesi  geriye dönük olarak incelenirse, 3 dakika içinde aniden ya oto  pilot üzerinden manevra yapılmaya çalışıldığı ya da dümende meydana gelen bir arıza Ile karşı trafik hattına girme veya başka bir ihtimalin yüksek olduğu görülecektir.

6- 30 bin ton yanıcı ve patlayıcı jet yakıtı yüklü STI PIMLICO tankerini kazadan sonra patlama ihtimaline karşı; Gelibolu halkını, CELESTYAL CRYSTAL adlı yolcu gemisindeki 853 yolcu ve 382 personelin canlarını bir an önce korumaya almak için kahramanca aldığı tedbirlerle emniyetle demir yerine getiren yine kılavuz kaptan olduğunu unutulmaması gerekmektedir.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği, TC Devleti'nin  kamusal menfaat yönünde kılavuzluk hizmetler sunduğu bölge olan Türk Boğazları'nda soruşturma aşamasında olan bir kaza ile ilgili olarak bir kısımaktörlerin tam kapsamlı kaza tespitine dayanmayan yanlış ve eksik bilgileri kamuoyu ile paylaşarak kılavuz kaptanın rolünü zayıflatmaya çalışmasının doğru bir davranış olmadığı kanısındadır.. Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu'nun,Türk Denizcilik Endüstrisinin bazı aktörlerinin kısa vadeli kazançları  için T.C. Devletinin Türk Boğazları'ndaki kılavuzluk hizmetlerini, deniz emniyetini ve çevre korumayı zayıflatacak  yukarıdaki davranışlarına, çalışmalarına , şiddetle karşı olduğunu tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilişim