'İnşallah yine kurtulacak'

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında, 28 Aralık'ta, başka bir yük gemisiyle çarpışarak batan Türk gemisinin 4 mürettebatı hâlâ kayıp.

Kayıp denizcilerden biri olan 45 yaşındaki Zeynel Üstün'ün kardeşi Ulvi Üstün, ağabeyinin bundan yaklaşık 25 yıl önce yine bir kaza sonucu denizde kaybolduğunu söyledi. Üstün, "Ege Denizi'nde bir yat gezisinde tekneden düşüyor. Kimse bulamıyor. Sonra yüzerek Yunan adasına çıkmış. Umudu kesmişken bize 'ağabeyinizi bulduk' diye haber geldi. İnşallah yine böyle bir mucize yaşarız da çıkar gelir. Tek beklentimiz bu" dedi. "Kötü sona hazırlanıyoruz"

Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök'ün arama çalışmaları hakkında kendilerini sürekli bilgilendirdiğini dile getiren Üstün, şöyle devam etti: "Aylin hanım, ağabeyimin pasaport ve kimliğini bulduklarını söyledi. Ağabeyimle beraber olan diğer 4 denizciye ulaşamamışlar. Deniz şartları kötü olduğu için aramaları havadan sürdürüyorlarmış. Sağolsun Dışişleri Bakanlığı da konuyla yakından ilgileniyor. En son görüştüğümüzde 'Kendinizi kötü sona hazırlayın, çünkü bir yere sığınmadılarsa, hayatta kalmaları zor' dedi.

Elimiz kolumuz bağlı gelecek haberi bekliyoruz."

"İtalyan makamlarında şikayetçi olacağız”

Ulvi Üstün, kazayla ilgili İtalyan makamlarından ve sorumlu liman yönetiminden şikâyetçi olacaklarını kaydederek, "Son zamanlarda gemi kazalarının çoğu İtalyan kıyılarında oluyor. Demek ki İtalya kıyılarındaki gemi trafiğini doğru yönetemiyor, denetleyemiyor. Bu da oraya gelen gemilerin kuralsız hareket etmesine neden oluyor" dedi.

Kazaya karışan Belize bandıralı Lady Aziza gemisini 2 deniz mili hızda gitmesi gereken rotada 12 mil hızla gittiğini ileri süren Üstün şunları söyledi: "Ağabeyimin gemisi 5 deniz mili hızla giderken diğer gemi gelip çarpıyor. Ben bu işin sonuna kadar gideceğim, peşini bırakmak gibi bir düşüncem yok. Ama İtalyan makamlarının ama oradaki liman sorumlularının gerekli cezayı alması için mücadele vereceğim."

"Son yolculuğuydu”

Yiğit Küçükbıyık'ın ailesi arama çalışmalarının devam etmesini istiyor. Kazada kaybolan gemi mürettebatından Yiğit Küçükbıyık'ın ailesinin de endişeli bekleyişi sürüyor. Uşak'ın Sivaslı ilçesinde yaşayan Küçükbıyık'ın babası Şaban Küçükbıyık, arama çalışmalarının sürmesini istedi:

"Olayla ilgili bilgi almakta zorlanıyoruz"

Oğlum, 18 yıldır denizlerdeydi. En son görüşmemizde çok yorulduğunu, artık gemilerde çalışmak istemediğini söylemişti. Son seferinde, bu kaza meydana geldi. Çok endişeliyiz. Olay gününden beri uyumuyoruz. Oğlumun hayatta olduğuna inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum. Türkiye'nin arama çalışmalarına destek vermesi ve kayıp 4 gemi personelinin bulunmasını istiyorum." Yiğit Küçükbıyık'ın eşi Şengül Küçükbıyık ise 8 yaşındaki kızının olaydan haberdar olmadığını belirterek şunlar söyledi: "Eşimin eve döneceğini biliyorum. Çok iyi bir denizciydi. Hayatta olduğuna inanıyoruz. Arama çalışmalarına devam edilmeli."

Abla Elif Küçükbıyık ise olayın ardından doğru bilgiye ulaşmakta zorlandıklarını, bugüne kadar hiçbir yetkilinin kendileriyle irtibata geçmediğini söyledi. İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında 28 Aralık 2014'te meydana gelen kazada Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk yük gemisindeki mürettebattan iki kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi kaybolmuş, 5 kişi kurtarılmıştı.

Editör: TE Bilişim