İspanya'da bekletilen Türk gemisini kaptanı da terk etti

Cebelitarık boğazı yakınlarında, Fas topraklarında olup İspanya'ya bağlı olan Ceuta kentinin limanında 2 ayı aşkın süredir bekletilen, kimyasal madde yüklü "Rhone" adlı Türk gemisinin geleceğinin belirsiz olması üzerine, kaptan ve mürettebattan 3 kişi gemiyi terk ederek Türkiye'ye döndü.

Rusya'nın Vyborg limanından hareket eden, 3200 ton sodyum sülfat taşıyan "Rhone" adlı gemi, açılan deliklerden su almaya başlaması üzerine 15 Eylülde Ceuta limanına sığınmıştı. Arızaları tamamen giderilen gemi, yakıt ve bakım borçlarından dolayı hakkında çıkarılan alıkoyma emriyle limanda tutulurken, aylardır maaşlarını alamayan Türk mürettebat, bölgedeki kilisenin gönderdiği yiyecek ve giyecek yardımları ya da o bölgeden geçen Türk gemilerinden verilen kumanyalarla yaşamını sürdürebiliyor.

Geminin kaptanı Ahmet Topuz ve mürettebattan 3 kişi, Uluslararası Ulaştırma Federasyonu'na (ITF) başvurarak, geminin sorununun çözümlenememesinden dolayı Türkiye'ye dönmek istediklerini belirttikleri ve hafta içinde kendi imkanlarıyla Türkiye'ye döndükleri bildirildi.

Halen gemide bulunan 10 kişilik Türk mürettebat da Türkiye'ye dönmek için hukuki süreç başlattı.

Geminin 2. kaptanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine, hukuki sürecin başlatılmasıyla kendilerini gemide kalmaya zorlayacak hiçbir yasal gerekçenin olmadığını belirterek, çözüm olmaması halinde bir hafta içinde kendilerinin de gemiyi bırakıp, Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Arslan, geminin işletmesinin 18 Ekimde Türkiye'deki bir finans kurumuna devredildiğini ve bu kurum tarafından kendilerine vaat edilen kumanya ve ihtiyaçlarını gidermeleri için 1000 avroluk paranın da ulaşmadığını öne sürdü.

"Bize burada ölün diyorlar" ifadesini kullanan Arslan, uzun zamandır maaşlarını alamamalarından dolayı mürettebatın Türkiye'deki ailelerine de para gönderemediğini ve birçok ailenin perişan durumda bulunduğunu söyledi.

Bu arada sorunun çözülmesi için, ITF, Denizcilik Müsteşarlığı ve geminin işletmesini alan kurum arasında görüşmelerin devam ettiği belirtilirken, kimyasal yük taşıyan geminin, güvenlik sebeplerinden dolayı mürettebatsız bırakılamayacağı kaydedildi. Türk mürettebatın gelecek hafta gemiyi tamamen terk etmesi halinde, ya gemi mürettebatından en az 5 kişinin paralarının ödenip gemiyi beklemelerinin sağlanması ya da Ceuta Liman Başkanlığı tarafından gemide görevlendirilecek kişilerin masraflarının ödenmesi gerektiği ifade ediliyor.

 

Editör: TE Bilişim