Türk gemisini Somali’de kaderine terk ettiler   
 
Panama bayraklı 144 metrelik çimento yüklü kuru yük gemisi M/V Mustafa Bey, gemi sahibi firma Unicorn Petrol ve Kimya Sanayi Tic. A.Ş. tarafından 20 personelle birlikte Somali açıklarında kaderine terk edildi. Pakistan’dan Cibuti’ye çimento taşımak üzere yola çıkan gemi, 4 Ekim’den bu yana yani tam 43 gündür Somali açıklarında bekliyor. Gemide yakıt, yiyecek ve içme suyu tükendi.

PANAMA bayraklı 144 metrelik çimento yüklü kuru yük gemisi M/V Mustafa Bey, 43 gündür bekliyor. 3. Kaptan Ahmet Sur’un iddiasına göre, liman parası ödenmediği için 27 Eylül’de Cibuti makamlarınca, liman dışına çıkarılan gemi, Cibuti ve Somali açıklarında demirledi. Firma tedarikçi firmaya da ödeme yapmadığı için gemide açlık ve susuzluk tehlikesi başgösterdi. Yakıtın azalması jenaratör de çalışmıyor. Personel tuttuğu balıkları yiyerek karnını duyuruyor. Ahmet Sur, "Çok zor durumdayız, lütfen bize yardım edin" diyor. Sur, önceki gün Emniyet Genel Müdürlüğü’nü de arayarak yardım istedi. Ahmet Sur, gemide yaşananları anlatmamaları için firmanın kendilerini tehdit ettiğini söyledi.

Kaptan aşçıyı bıçakladı

Gemide ve susuzluk başgösterince geminin beş aydır maaş alamayan kaptanı Haldun Ersoy, 29 Ekim’de aşçı Sultan Mehmet Akkurt’u dört yerinden bıçakladı. Cibuti’de kendi imkánlarıyla kaldığı otelde telefonla ulaştığımız Sultan Mehmet Akkurt, liman polisinin botuyla karaya çıkarıldığını ve Fransız Askeri Hastanesi’nde bir hafta tedavi gördüğünü söyledi. Kendisini bıçaklayan kaptanın zaman zaman telefonla arayarak özür dilediğini belirten Akkurt, "Kaptan bunalımdaydı. Ben onu affettim. İntihar ederse sorumlusu şirkettir" diyor.

Şirket ne diyor

Unicorn Petrol ve Kimya Sanayi Tic. A.Ş.’nin ortak çalıştığı Safir Denizcilik Şirketi’nin yetkilisi Ahmet Öncel, gemi personelinin iddialarını reddederek, "Sorun liman yönetimi ve tedarikçi firmanın düzgün çalışmamasından kaynaklanıyor. Şirket gerekli temaslarda bulunuyor" dedi. Ahmet Öncel, gemi personelinin maaşlarının gününde ödendiğini de iddia etti. Hürriyet’in şirkete ulaşmasının ardından Ahmet Sur, şirket yetkililerinin telefonla arayıp, gemi personeline, "Neden basına haber veriyorsunuz?" dediğini söyledi.

Gemi personeli

Türkler: Süvari Hüseyin Kukut, Makina lostromosu Hasan Deniz, 3’üncü Kaptan Ahmet Sur, Yağcı Hakan Minareci, Yağcı Cengiz Sarı, Makine teknisyeni Ali Emrah İnan.

Pakistanlılar: 2’nci Kaptan Nazir Ahmet, 4’üncü Kaptan Mohammed Ali Foday, Güverte Reisi Ahmed, Usta Gemiciler Ali Mohammed, 3’üncü Çarkçı Pakistanlı Ali Asar, 4’üncü Çarkçı Zafer Ulla, Elektrik Zabiti Kişor Kumar, Yağcı Hakim, Kamarot Ali Sehsad, Mohammed Hussein, Rahman, Ahmad.

Azeriler: Çarkçıbaşı Bahram Mirzayev, 2’nci Çarkçı Akif Taşayev.

’Karagöl’ için fidye görüşmeleri başlıyor

AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı, Yemen açıklarında kaçırılan YDC Denizcilik A.Ş.’ye ait ’Karagöl’ adlı Türk bayraklı gemi için sigorta şirketinin Somalili korsanlarla bugünden itibaren fidye görüşmelerine başlayacağını açıkladı. Çaykur Rizespor için düzenlenen bir toplantıya katılmak üzere memleketi Rize’ye gelen YDC Denizcilik A.Ş’nin sahibi AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı, gemi personelinin moralinin yerinde olduğunu ve sağlık sorunu bulunmadığını söyledi.

"Bu işi çözeceğiz. Sabır ve sükunet gerekiyor" diyen Yardımcı. uluslararası girişimlerde bulunduklarını da söyleyerek, şöyle konuştu: "Fidye talepleri bize ulaştı. Salı gününden itibaren fidye görüşmeleri geminin sigorta şirketi aracılığı ile ve profesyonel kadro ile yapılacak. Zaten uluslararası kurallarda fidye karşılanması yönünde bir karar verilirse de tabii ki bundan kaçınılmayacaktır. Önce can sonra mal. Gelen mala ve paraya gelsin."  (dha)

Editör: TE Bilişim