Türk Gemileri Hala Rehin

Korsanlarca kaçırılan YA-SA Denizcilik'e ait ''Ya-Sa Neslihan'' adlı kuru yük gemisi 47 gündür, YDC Denizcilik'e ait ''Karagöl'' 33 gündür korsanların elinde bulunuyor.

YDC Denizcilik'in Avukatı Kubilay Marangoz, yaptığı açıklamada, mürettebatı Kurban Bayramı'ndan önce kurtarmak için büyük çaba harcadıklarının belirterek, bunun gerçekleşmemesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Korsanlarla görüşmelerini daha önceki tecrübelerden yararlanarak sürdürdüklerini aktaran Marangoz, ''Görüşmelerde bütün inisiyatif korsanların elinde. Korsanların bir pazarlık sistematiği var, o doğrultuda ilerliyoruz. Bayram'dan önce üç gemiyi serbest bıraktılar ama yerine yeni birkaç tane kaçırdılar. Yani tahminen 30-40 geminin olduğu havuzu boş bırakmak istemiyorlar'' dedi.

Görüşmelerin iki tarafından ikna olacağı bir noktaya gelmesi halinde anlaşmanın sağlanacağını ifade eden Marangoz, şunları kaydetti:

''Daha önce korsanların anlaştıkları şirketlerden aldıkları paraları peşinat sayarak gemileri serbest bırakmadıkları durumların yaşandığını biliyoruz. Bunun için pazarlığı söz konusu ihtimalleri de göz önünde bulundurarak yürütüyoruz. Yine tecrübelerden korsanlarla pazarlık sürecinin ortalama 1,5 ile 2 ay arasında sürdüğü görülüyor. Biz bu sürece doğru yaklaşıyoruz. Bütün gayemiz mürettebatımızı sağ salim kurtarmak.''

YDC Denizcilik'e ait Türk bayraklı ''Karagöl'' adlı gemi, 12 Kasımda İsrail'den aldığı 5 bin ton kimyasal maddeyi Hindistan'ın Bombay Limanı'na götürürken Aden Körfezi'nde 14 Türk mürettebatıyla, YA-SA Denizcilik'e ait Marshall Island bayraklı ''Ya-Sa Neslihan'' da 29 Ekimde Kanada'dan aldığı 77 bin ton demir cevherini Çin'e götürürken 20 mürettebatıyla yine aynı sularda korsanlarca kaçırılmıştı.

Editör: TE Bilişim