Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Deniz Emniyetinin Geliştirilmesine Destek Projesi'nin AB tarafından Türkiye'de finanse edilen projeler arasında olduğunu söyledi.


Türkiye ve AB arasında imzalanan Mali Yardım Çerçeve Anlaşması Eşleşme Projeleri kapsamında, Denizcilik Müsteşarlığı ile İspanya Denizcilik İdaresi ortaklığıyla yürütülen ‘Türkiye'de Deniz Emniyeti'nin Geliştirilmesine Destek' projesi kapsamında, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Dr. Holger Schroeder İzmir Valisi Cahit KIRAÇ ziyaret etti. Ziyarete, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Gemi Denetim Daire Başkanı Cem Erdem, Kıdemli Program Yürütücüsü Tuğrul Günay, Taşımacılık Sektör Yöneticisi Göktuğ Kara ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Basın ve İletişim Yöneticisi Ebru Taşkın da katıldı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Bölüm Başkanı Müsteşar Dr. Holger Schroeder, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci devam ederken yürüttüğü projelerle bu süreçten kazançlı çıkacağını söyledi. Çalışmaların kısa sürede sonuç verdiğini ve Türk gemilerinin kara listeden gri listeye geçtiğini ifade eden Schroeder, Türk gemilerinin yabancı limanlarda alıkonmasında düşme olduğunu  bu açıdan bakıldığında çalışmaların hem ticaret hem de istihdam açısından olumlu sonuçlandığını belirtti. Alınan sonuçların kolay olmadığını ve bunun için  bazı mevzuat çalışmaların yürütüldüğünü de belirten Shroeder,devam etmekte olan ve yeni başlayacak projelerle Türkiye’nin büyük bir atılım yapabileceğinin altını çizdi. Projenin başarısının, Türkiye’de diğer kurumlarca yürütülen 72 eşleşme projesine örnek olduğunu belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Türkiye’nin AB Mali Destek projelerinden daha fazla faydalanabilmek maksadıyla kurulan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi hakkında bilgi verdi. Koordinasyon Merkezinin 15 Haziran’dan itibaren internetten hizmet vermeye başladığını açıklayan Vali Kıraç, tüm sivil ve kamu kurumlarının proje desteklerinden faydalanabilmesi için yoğun çaba göstereceklerini söyledi.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Nabioğlu, aynı zamanda 225 denizcilik mezununa istihdam sağlayan projenin en önemli başarısının, gri listeye geçmek olduğunu belirtti. Toplantıda EXPO 2015 için Paris'te gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Cahit Kıraç, 18-19 Haziran’da Paris’te yapılan EXPO 2015 sunumuyla ilgili şunları söyledi: “100 kişilik delegasyona güzel bir sunum yaptık. İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihini, turistik özelliklerini ve kültürel değerlerini aktardık. Kasım ayında ve önümüzdeki yıl Mart ayında iki sunumumuz daha var.”

 

Editör: TE Bilişim