Türk gemiciler Rusya’ya demir attı

Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için çalışmalarını artıran Türk işadamları, St. Petersburg Lenexpo fuar merkezinde görücüye çıktı. Geçtiğimiz yılın toplam ihracat rakamını bu yılın ilk 8 ayında yakalamayı başaran Türk gemicilik sektöründe yüzler gülüyor.

Gemi sektöründe dünyanın sayılı fuarlarından biri olarak kabul edilen “NEVA 2013 Uluslararası Gemi İnşa, Bakım-Onarım, Nakliye ve Liman Faaliyetleri Fuarı” kapılarını ziyaretçilere açtı. Çin, Almanya ve İtalya başta olmak üzere sektörün pek çok firmasını bir araya getiren fuara bu yıl Türkiye’den 26 firma katıldı.

Fuara katılan firmalardan Yapaş Gemicilik Pazarlama Müdürü Selim Kibarer, pazar olarak Rusya’nın hazar bölgesini hedeflediklerini ve bu yılki fuardan oldukça memnun kaldıklarını ifade etti. Pazara yeni girmelerine rağmen bir Rus firmasıyla 9 ayrı inşa anlaşması imzaladıklarını kaydeden Kibarer, anlaşmadan doğan ilk teslimatları gerçekleştirdiklerini ve sonuç olarak iki tarafın da birbirinden memnun kaldığını belirtti.

Fuarda boy gösteren diğer bir Türk firması Polar Denizcilik Genel Direktörü Alper Hazne, 5. kez iştirak ettikleri fuara bu yıl rekor bir katılım olduğunu ve bu durumdan memnun kaldıklarını söyledi. Bir Türk firması olarak, iletişim, navigasyon ve uydu sistemleri satışını gerçekleştirdiklerini belirten Hazne, “Ürünlerimize talep beklentinin üzerinde. Biz uzun bir süredir bu piyasada olduğumuz için burada Türk ürünlerini tanıtıyoruz. Avrupa’yla kıyaslandığı zaman benzer kaliteyi yakalamamız, fiyat avantajı olması ve ayrıca Rusya’nın lokal sertifikasyonlarına sahip olmamız bize avantajlar sağlıyor. Fuardan gayet memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Gemi sektöründe dünyanın sayılı fuarlarından biri olarak kabul edilen “Neva 2013” fuarına 37 ayrı ülkeden 650 firma katılıyor. Lenexpo Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışına, St. Petersburg Ticaret Ataşesi Dilek Doğruer, St. Petersburg Muavin Konsolosu Nilüfer Aksoy, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak ve çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

Editör: TE Bilişim