Türk Denizciliği KOSDER İftarında Bir Araya Geldi

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından 4’üncüsü düzenlenen geleneksel iftar yemeği 7 Haziran Perşembe günü Pendik Green Park Otel’de gerçekleştirildi.  İdarenin ve Türk denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinin yoğun ilgi gösterdiği davete 600’ün üzerinde katılım sağlandı.

Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı(UDHB) Müsteşarı Suat Hayri Aka, Deniz İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Emre Dinçer, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saim Oğuzülgen, Gemi ve Yat İhracatçıları Dernek Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Hasan Pekdemir, Gemi Brokerleri Derneği  Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Gezicioğlu ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden temsilciler organizasyonda hazır bulundular.

Dernek Müdürü Tibet Özay’ın sunumuyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş şu ifadeleri kullandı;

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneğimizin 4’üncüsünü düzenlediği geleneksel iftar yemeğinde Türk denizciliğinin siz güzide paydaşlarıyla birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu öncelikle belirtmek isterim.

Malumunuz, Ramazan ayının getirdiği uhrevilikle birlikte manevi hazzın doruğa ulaştığı günlerden geçiyoruz ve bir Ramazan’ın daha sonuna doğru yaklaşmaktayız. Rabbim tuttuğunuz oruçları yaptığınız hayır ve hasenatları yüce dergahında kabul buyursun inşallah. 

Bilindiği üzere 2. Olağan Seçimli Genel kurulumuzu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirmiştik. Bu vesileyle huzurlarınızda KOSDER çatısı altında sektörümüze özveriyle hizmet eden eski yönetimimize teşekkür ediyor yeni yönetim kurulumuzun da Türk denizcilik sektörünü ve üyelerinin menfaatleri doğrultusunda çalışmalarına devam edeceğini ifade etmek istiyorum. 

Bu kapsamda derneğimizin kuruluş amaçlarının başında yer alan ve üzerinde yoğun çaba sarf ettiği Türk koster filosunun yenilenmesi projesinin yeni dönemde de önceliğimiz olacağının bilinmesini isterim.

Her ne kadar bizler birer işletmeci ya da yönetici olsak da asli vazifemiz insanlığa hizmet etmek ve bu çerçevede hayatımızı şekillendirmektir. Dinimiz, kültürel yaşantımız ve tarihimiz daima bizleri bu minvalde yaşamaya yönlendirirken gündelik hayatın telaşından unuttuğumuz değerleri bizlere hatırlatmaktadır. Şeyh Edebali Hazretleri’nin de ifade ettiği gibi “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturu bu konunun ehemmiyetini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bizler de bu bakış açısıyla küçük de olsa bir adım atarak birazdan hikayesini kendinden dinleyeceğimiz Yaşar Salt kardeşimizin kitabını derneğimizin sponsorluğunda sizlere hediye etmek istedik. Bu çerçevede KOSDER olarak Yaşar Salt kardeşimiz özelinde bütün engellilere daha yaşanılabilir ve engellerin olmadığı bir dünya diliyoruz. 

Sözü daha fazla uzatmadan bu ulvi günde bizleri kırmayıp davetimize icabet eden bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum. Nice ramazanlara huzur ve barış içinde erişmek dileğiyle hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. 

Organizasyonda söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve KOSDER Kurucu Başkanı Salih Zeki Çakır geçmişe oranla iftar buluşmalarına katılım arttığına ve KOSDER’in sosyal sorumluluk alanında ciddi bir boşluğu doldurduğunu vurgulayarak,"Bizim yaş grubu bir şeyler söylemek istediği zaman geçmişle bir mukayese yapmak durumunda kalırız. Meslek hayatımıza başladığımız yıllarda sektörümüzde nispeten sınırlı da olsa iftar buluşmaları yapılırdı. Katılımda çok fazla olmazdı. İftarlarda 50-100 kişiyi bir araya getirdiğimizde çok mutlu olurduk. Şimdi Allah’a şükür bu ve benzeri iftarlarda çok ciddi nitelikli ve nicelikli katılım görmekten mutluluk duyuyorum. Bu da ülkemizin gelmiş olduğu maddi ve manevi seviyenin de nişanesidir. İnşallah bunun kıymetini bilelim ve devamı için dua edelim. Sivil Toplum Örgütlerinin, üyelerinin mesleki sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalarının yanında sosyal sorumlulukları da faaliyet alanlarının içine aldığını son yıllarda daha fazla gözlemlemekteyiz. Bu anlamda da derneğimiz ciddi bir boşluğu doldurmakta. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da bu artarak devam edecektir."dedi. 

Çakır, "Derneğimizin kuruluş gayelerinden en önemlisi misyon olarak belirlediği Türk koster filosunun yenilenmesi projesiydi. Başından beri her platformda bu sorunu ilgililerin gündemine taşıyarak artısını eksisini yetkililerle, idaremizle, ilişkili bakanlıklarla paylaşarak bu süreci çok iyi bir şekilde çalıştığımızı ve bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum. Bu anlamda bugüne kadar desteklerini esirgemeyen UDH Bakanımıza, Müsteşarıma ve de yetkililere yürekten teşekkür ediyorum.Geldiğimiz noktayı KOSDER genel kurulunda kısmen paylaştık. Koster Yenileme Projesi iktidar partimizin seçim manifestosuna önemli projelerden biri olarak dahil edilmiştir. Bu anlamda yapılan projelerin devamında projemizin lansmanı pazartesi günü saat 13:30’da Wow Otel’de Sayın Başbakanımızın ve ilgili bakanların katılımıyla yapılacaktır. Ana hatlarıyla bu projenin nasıl hayata geçirileceği ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır. Kurulacak şirketin kamu şirketiyle ortaklığının imzası atılacak ve daha sonra biz Deniz Ticaret Odası’nda detaylı bilgiyi üyelerimizle ve sektörümüzle paylaşacağız. “ diye konuştu.

UDHB Müsteşarı Suat Hayri Aka’da KOSDER’in 4. yılında yaptığı iftar davetine katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. UDH Bakanı Ahmet Arslan’ın seçim çalışmalarından dolayı iftara katılamadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“UDH Bakanı Ahmet Arslan’ın selamlarını, saygılarını ve başarı dileklerini iletmek istiyorum. Malum kendilerini Başbakanımızla birlikte Kars-Ardahan bölgesinde seçim çalışmalarıyla yoğunlar bu nedenle aramızda olamadılar. Burada gayet önemli ve maneviyatı yüksek bir akşamda beraberiz. Hocam ezan okuduktan sonra konuşurken bir şeyler söyledi. Denizcilerin ekmeğini çok zor şartlarda kazandığını ve parasının helal olduğunu ima eden bir konuşma yaptı; doğrusu beni çok etkiledi… Rahmetli dedem maneviyatı, dini duyguları çok yüksek, itikatlı ve titiz bir insandı. Yerken içerken helali haramı çok iyi irdelerdi. Kendisi için bir şey istediği zaman da Suat alsın derdi. Bir zaman sonra annemin dikkatini çekmiş ‘baba sen niye her şeyi Suat’tan istiyorsun’ dedi. ‘Kızım Suat denizci, ekmeğini denizden kazanıyor ben kazancının helal olduğundan eminim’ demişti. Bence hepinizin kazancı son derece helal sizleri bu anlamda tebrik ediyorum.  KOSDER’i tebrik ediyorum 4. kuruluş yılı ama hem bu tip organizasyonlarla hem de sektöre çok önemli katkılarda bulunacağı projelerle önemli işler yapmaya başladı. Salih Bey ilan etti, Koster Projesi’nin geldiği aşamayı. Doğrusu 8-10 sene önce bu fikrin en önemli savunucularından biri olarak zaman zaman da çalışmalara farklı boyutlarda katılmış biri olarak Koster Projesi’nin geldiği bu aşamadan oldukça büyük memnuniyet duyuyorum.”

KOSDER’in çok önemli bir işi başardığını ifade eden Aka, şunları dile getirdi “KOSDER, devleti tekrar denizcilik sektöründe diğer sektörlerde olmadığı kadar daha aktif bir şekilde müdahil olmaya razı etti. Bu hakikaten küçümsenmeyecek büyük bir başarıdır. Başbakan düzeyinde Koster Projesi’nin Türk toplumuna, Türk ekonomisine lanse ediliyor olacak olması önemli bir aşamadır. Projenin detaylarına girmeyeceğim. Pazartesi sizlerde olacaksınız. Bizzat Başbakanımızın ağzından duyacaksınız. Emek verenleri, KOSDER yöneticilerini, Deniz Ticaret Odası yöneticilerini ve katkıda bulunan herkesi tebrik ediyorum. Bu, Türk denizciliği için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Ben buna içtenlikle inanıyorum çünkü Türk denizciliğinin çekirdeği kosterdir. Türk denizciliğinin temelinde koster vardır. 60’lı, 70’li yıllarda başlamış 80’li yıllarda çok önemli bir gelişme hamlesi yapmış, bugün Türkiye’nin büyük şirketlerinin hemen hemen tamamının başlangıç seviyesi koster işletmeciliğidir, koster armatörlüğüdür. Türkiye’nin coğrafyası da kosteri zorunlu tutmaktadır.”

Denizcilikte eğitimin önemini vurgulayan Aka, sözlerini şöyle tamamdı: “Bütün sivil toplu kuruluşlarımızın, Deniz Ticaret Odası, Kamu kurumları başta olmak üzere eğitime önem vermesi lazım. İnsan yetiştirmemiz lazım. Burada son derece nitelikli insanlar, mesleğinde iyi yetişmiş uzmanlar var ama bizim hiç yılmadan insan kalitesini uzman kualifikasyonunu giderek çok daha yükseklere taşıyacak çalışmalar yapmamız lazım. Bu anlamda bütün Sivil Toplum Örgütlerimize, Deniz Ticaret Odası’na ve KOSDER’e çok önemli sorumluluklar düşüyor. İnsan yetiştiremezsek hiçbir zaman başaramayacağız. Gemi adamı da iyi yetişecek, işletmeci de iyi yetişecek, brokerde iyi yetişecek, acente de iyi yetişecek, herkes iyi yetişecek mesleğini iyi bilecek ancak o zaman Türk denizciliği yücelecek, yükselecek çok daha önemli atılımlar yapacak.”

Konuşmaların gerçekleştirilmesinin ardından Platin, Altın ve Gümüş sponsorlara plaketlerinin takdimiyle organizasyon sona erdi.

Editör: TE Bilişim