Aktuğ Denizcilik İşletmesi altında bulunan 7827328 IMO nolu Türk Bayraklı M/V Ayşe Akansu Kuru Yük Gemisine; Nemrut, İzmir Limanı’ndan yüklemiş olduğu 3068 ton galvanizli çelik kule yükünü Gürcistan'ın Batumi Limanı'nda tahliyesi sırasında 25 Nisan günü, saat 17:50 de Poti Sahil Güvenlik Komutanlığından gelen yetkililer ve sivil polisler tarafından el konuldu.

İşte Gürcü zorbalığına gerekçe olan olay!

Ayşe Akansu gemisi, Hereke Nuh Çimento lmanından yüklemiş olduğu paketli alçı yükünü götürdüğü Rusya'nın Sochi limanında 01.01.2012/24.01.2012 tarihleri arasında tahliye için bekledi.

Bu sırada limana yanaşma için demirde bekleme ve tahliye süresi içinde çok kuvvetli fırtına ihbarı alındı. Limanın açık ve korunaksız bir liman olmasından dolayı, Sochi liman Başkanlığı, her fırtına ihbarı alındığında, gemi kaptanlarına ve acentelere yazılı talimat vererek demire çıkılmasını istedi. M/V Ayşe Akansu gemisi de bu şekilde 3 kez demire çıktı..

Sochi demir mevkiinin batı ve kuzey batılı şiddetli fırtınada korunaksız olması sebebiyle gemilere Rus makamları tarafından Abakhazia nın Pitsunda açığındaki korunaklı demir mevkiine demirlemeleri talimatı verildi.

Limandaki demire çıkan  tüm gemiler gibi MV Ayşe Akansu da aynı talimata uydu ve belirtilen demir mevkiine demirledi.

Havanın şiddetininazalmasından sonra tekrar gemi limana yanaştırıldı.

Yani Ayşe Akansu gemisi aslında Abhazya'ya sefer yapmadı, sadece deniz emniyeti açısından Abhazya suları içerisinde demirledi.

Bu sırada Gürcistan devleti tarafından geminin Pitsunda demir bölgesine demirlemek maksadı ile yaptığı uğrakları tespit edildi ve kayıt altına alındı.

Gürcistan, o sırada gemi üzerinde bulunan gemi kaptanının "Gürcistan otoritelerinden izin almadan belirtilen bölgeye girip çıkmakla suç işlediğini" iddia ediyor.

7 personel 8 saat süreyle sorgulandı

Aktuğ Denizcilik yetkililerinden almış olduğumuz bilgiye göre; Ayşe Akansu Gemisi’nin 7 personeli; Telsiz Zabiti Atilla Durdağ, 2. Mühendis Cevat Üstün, Güverte Reisi Mehmet Özdemir, Gemici Ömer Faruk Erdoğan, Yağcı İsmail Yogat, Yağcı Ömer Yalınız ve Kamarot Harun Özkan ve Gemi Kaptanı Musa Ekiz sorgulanmak üzere  Poti Sahil Güvenlik Komutanlığı Genel Merkezine götürüldüler. Burada gemi mürettebatı Sahil Güvenlik yetkilileri ve sivil polisler tarafından Tiflis savcılığının yönlendirmesi ile 26 Nisan, saat  02:30’a kadar sorgulandı.

Yapılan sorgulamanın ardından kaptan hariç diğer personel 26.04.2012 ve 27.04.2012 tarihlerinde Batumi’deki gemiden alınarak Poti’ye mahkemeye götürüldüler. Kaptanın, “7 personeli gemiden götürmeniz geminin selametini tehlikeye sokuyor ve bunu Türk Konsolosluğu aracılığı ile yapmanız gerekiyor, suç işliyorsunuz.” uyarısına Gürcü yetkililer aldırış etmedi.

“Gürcistan Kanunlarına Göre Suç İşlediniz”

Bu süreçte Gürcü yetkililer mürettebata “Siz Gürcistan kanunlarına göre suç işlediniz, her ne kadar gemi kaptanı olmasanız da o dönemde geminin üstünde bulunmanız yeterli...” diyerek geminin tutuklanacağını ve bu kişilerin de hapis cezası alacaklarını söylediler.

Gemi fırtınadan sığınmış, Gürcüler mimlemiş!

DenizHaber.Com'un edindiği bilgilere göre, M/V Ayşe Akansu gemisi, Abhazya limanlarına herhangi bir sefer yapmış değil. Rusya'nın Sochi limanına geçtiğimiz Ocak ayında bir sefer yapan gemi, bu limanda yük tahliyesi için beklerken, 3 kez fırtına ihbarı nedeniyle demire çıokmak zorunda kalmış. Rus yetkililerin de uyarısıyla gemi fırtınadan korunaklı bölge olan ve Abhazya karasularında kalan Pitsunda bölgesine demirlemiş. Gürcü yetkililer, muhtemelen AIS verilerinden takip ettikleri bu bölgeye demirleyen gemileri mimleyerek daha sonra kendi limanlarına geldiklerinde tutuklamayı planlamışlar. Ayşe Akansu gemisinin tutuklanması bu planın gerçekleşmesinden ibaret. Aynı demir bölgesinde demirleyen diğer gemiler de muhtemelen Gürcistan'a yaptıkları ilk seferde tutuklanacak!

7 Kişi Suçlu Bulundu

Geminin Pandi Correspondent’ı olan Vitsan, Batumi avukatı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre 27 Nisan'da görülen mahkeme sonucunda Ayşe Akansu Gemisi’nin 7 personeli suçlu bulundu.

Personele veriilen para cezası; kişi başı 3,000.00 GEL (Georgian Lari) (USD 1,875.00) olmak üzere 7 personel için toplam GEL 21,000 = USD 13,125 +%2 banka komisyonu ile 13,390 ABD doları armatör tarafından ödendi.

Ödenen para cezasının ardından Ayşe Akansu Gemisi tutukluluk hali bitmemesine rağmen bir sonraki yükleme Limanı Poti’ye Gürcistan yetkililerinin vermiş olduğu izinle, 29 Nisan günü hareket etti.

Tutuklama Kararı Verildi

Son alınan bilgilere göre; Gemi aynı gün, saat 18:35 de Poti Limanı’na vardı ve saat 23:45 de yüklemeye başlandı. Ancak 30 Nisan saat 18:00’da geminin yüklemesi devam ederken savcı kararıyla geminin tutuklanmasına karar verildi ve gemini yükü boşaltılarak el konulacağı sözlü olarak bildirildi.

Aktuğ Denizcilik konuyu gereğinin yapılması için Dışişleri Bakanlığı’na bildirdi.

Ticaret yapan Türk Bayraklı gemilere ve Türk mürettebata yapılan bu zorbalığa Türk Makamlarının uluslararası teamüllere göre benzer şekilde misilleme yapması bekleniyor.  

Editör: TE Bilişim