Türk Denizcilerine "PSC" Eziyeti

Paris MoU’na üye limanlarda Türk bayraklı gemilere yapılan denetimler geçmiş yıllara oranla azalmış olsa da sıklaşan denetimler gemi kaptanlarını ve işletmeleri adeta bezdirdi.

Gittikleri hemen hemen her limanda sörveye giren Türk bayraklı gemilerde çalışan çoğu personel hislerini artık şöyle dile getiriyor; “Denizin ve gemiciliğin artık tadı kalmadı.”

Türk bayraklı gemilerin ilk dokuz ayda Paris Memorandumu’na üye limanlarda tutulma sayısı 34’e ulaştı. AB üyesi olan Bulgaristan gazetemizden yaptığımız uyarıları haksız çıkarmadı ve limanlarına giden her Türk bayraklı gemiyi defalarca denetimden geçiriyor.

Paris MoU limanlarında 9 aylık süre içinde Türk bayraklı gemilere yapılan denetimlerde ilginç noktalar da göze çarpıyor. Avrupa Birliği’nin yeni üyesi Bulgaristan neredeyse ülkesine gelen her gemiyi denetliyor. 9 ay içinde Bulgaristan limanlarında 4-5 sefer denetimden geçen Türk gemisi dahi bulunuyor. Ancak denetlenen gemi sayısına bakıldığında tutulan gemi oranı oldukça düşük. Bulgar limanlarında 9 ayda sadece 3 gemi tutulmuş.

Cenker Denizcilik’e ait ve Türk Loydu klaslı F.Göktuğ adlı gemi, ikisi bir ay süre ile olmak üzere Bulgaristan’ın Burgas limanında üç kez ayrıntılı denetimden geçirild;  ancak geminin tutulmasına neden olacak eksiklik bulunamadı. 

Türk Loydu klasındaki bir başka Türk gemisi M/V Ayancıoğlu I ise ikisi Burgas olmak üzere dört kez denetimden geçirildi; ancak gemi sörveyden başarıyla geçti. Yine Türk Loydu klasında bulunan M/V Yüksel İmamoğlu ise, ilk 6 ayda gittiği 4 Avrupa limanında da denetlendi. Ancak eksiklik bulunamadı.

Atasoy Denizcikilk’e ait Atasoylar II adlı genel kargo gemisi de, 8 ay içinde dört kez Avrupa limanlarında ayrıntılı denetimden geçirildi ve hepsinden de tutulmadan geçmeyi başardı.

Altı ay içinde 4 ayrı Avrupa limanında ayrıntılı sörveyden geçerek tutulmamayı başaran bir diğer Türk gemisi de, Sinomar Denizcilik’e ait Alfa Moon adlı gemi oldu.  

Dört limandan birinde tutuluyor

Ulusoy Sealines firmasına ait Ulusoy 7 adlı gemi İtalya’nın Trieste limanında ocak ayındaki denetimden başarıyla geçiyor; ancak yaklaşık bir ay sonraki denetimde eksikliklerinden dolayı 3 gün tutuluyor.

Denak Depouluk filosunda bulunan M/V Feyza, İspanya’nın iki farklı limanında genişletilmiş denetimlerinden başarıyla geçiyor ancak iki haftalık bir seyir sonrası Kanada’nın Sorel limanında eksikliklerinden dolayı 5 gün bekletiliyor.

İskete Deniz Taşımacılığı’nın işlettiği M/V Turgut Usta gemisi de bu yıl içinde İtalya limanlarında 7 ay süreyle iki kez denetimden geçirildi ve ilkinde 5, ikincisinde ise 3 gün limanda alıkonuldu.  

Capella Denizcilik’e ait Cape adlı genel kargo gemisi Fransa’nın Nantes limanında ayrıntılı denetimden geçiriliyor ve tutulmuyor; ancak bir hafta sonra Fransa’nın diğer limanı La Rochelle’da ön sörveyde dokümantasyon eksiklikliklerinden dolayı 3 gün tutuluyor. Gemi 3 ay sonra Fransa’nın Bayonne limanından da başarıyla geçiyor.

5 ay içinde 4 Avrupa limanından ayrıntılı sörveyden geçen BV Klaslı Banu S adlı gemi Malta limanından geçer not alamıyor ve 10 gün limanda beklemek zorunda kalıyor.

Dadaylılar Denizcilik’e ait BV klaslı M/V Kazım Dadaylı da ikisi Yunanistan olmak üzere 5 ay içinde 4 kez denetim geçti. Buralarda alıkonulmayan gemi, İspanya’nın Castellon limanında takıldı ve 3 gün tutuldu.

Murat ERDOĞAN - PERŞEMBE ROTASI

Editör: TE Bilişim