"BAYRAK DEĞİŞİMİ YALNIZCA AFMIŞ"

“Türk bayrağına geçiş süreci” uzatılsa bile, tüm af yasasına bağlı uygulamalarda olduğu gibi süresiz hale getirilemeyecek. 

Anayasada Türk bayrağına geçişle ilgili bir yasa olmadığından af kapsamında sayılan “Türk bayrağına geçiş süreci” uzatılsa bile, tüm af yasasına bağlı uygulamalarda olduğu gibi süresiz hale getirilemeyecek.

Denizcilik sektörünün önemli temsilcileri, 2 Kasım Pazartesi günü Ataköy Marina’da bir toplantı yaparak, Türk bayrağına geçiş sürecinde yaşanan aksaklıkları ve bağlama kütüğüne kayıtlı tekneleri değerlendirdi. 

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü, Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF) Başkanı Yavuz Sipahi, Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın da hazır bulunduğu törende bir konuşma yapan Şevli,  uygulamada henüz istenilen noktaya gelinemediğini, bir takım aksaklıklar yaşandığını, ancak hep birlikte bu sorunların aşılacağına inandığını ifade etti.

“Süreyi uzatmak bizim elimizde değil”

“Amacımız 30 kasıma kadar hedeflerimizi gerçekleştirmek “ diyen Şevli, en çok kafaları kurcalayan sorulardan birinin de Türk bayrağına geçiş süresinin neden uzatılamadığı konusunda olduğunu belirtti. Şevli, şu açıklamayı yaptı:

“30 Kasım’dan sonra ne olacağını biz de bilmiyoruz.  Bunun kararını veremeyiz.  Ama bu tarihe kadar yapılanlar belki Bakanlar Kurulu için bir gösterge olur. Biliyorsunuz otomotivde de 3 aylık süreler halinde uygulamalar yapıldı ve o şekilde uzadı.  Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum ki, yerli bayrağa geçişte sınırlı bir süre konulması müsteşarlığımızın bir teklifi değil, Maliye Bakanlığı’nın mevzuatından kaynaklanan bir durum. 

Onlara bunun nedenini sorduk. Onlar da bize anayasada yer almadığı için bu uygulamanın bir af niteliği taşıdığını, bu nedenle de süreli olmak zorunda olduğunu söylediler. Yani bu süre üç aylık olur,  altı aylık olur veya tekrar uzatılır. Ancak maalesef bu işin tamamen ortadan kalkması,  istediğiniz zaman istediğiniz sürede yerli bayrağa geçmeniz asla mümkün olamayacak.”

Türk bayraklı tekne sayısı 150’ye ulaştı

Bağlama kütüğüne kayıtlı tekne sayısı ile Türk bayrağına geçiş yapan tekneler hakkında bilgi veren Şevli

“Tüm limanlarda bağlama kütüğüne kayıtlı tekne sayısı 9515, tüm limanlar da yabancı bayraktan Türk bayrağına geçen tekne sayısı 125.  İstanbul Bağlama Kütüğü’ne kayıtlı tekne sayısı 150. Tabi bu arada evraklarının tamamlanması için beklemede olan 150 de müracaat var.

Yabancı bayraktan Türk bayrağına geçen tekne sayısı 24.Yine 24 tekne de beklemede. Bu kanunun üç temel amacı var.  Kayıt altında olmayan araçların kayıt altına alınması, yabancı bayraktan yerli bayrağa geçiş ve insanları tekne almaya teşvik etmek” dedi.

 “İstanbul’daki 48 Türk bayraklı gemi umut vaat ediyor”

Toplantıda bir konuşma yapan İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, daha önce de buna benzer iki toplantı yaptıklarını, bu toplantıların yaşanan sıkıntıların giderilmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Azman konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz yaptığımız bu toplantılarla ilgililere, tekne sahiplerine, aracı kurum ve kuruluşlara konuyu ne kadar iyi anlatırsak, sonuca o kadar hızlı ulaşacağımızı anladık. Ve bunun meyvelerini aldık. Kafadaki soruların birçoğunu cevapladık. Amacımız sadece Türk bayrağına geçişi sağlamak değil, aynı zamanda tüm teknelerin kayıt altına alınmasını sağlamaktı. Sadece İstanbul’ da yabancıdan yerliye geçiş 48. Bu rakam çok tatmin edici değil ama yine memnuniyet verici. Çünkü daha önce hiç yoktu.  Bu nedenle ümit vaat ediyor.”

Toplantı da ayrıca, bağlama kütüğüne kayıtlı balıkçı teknelerine de ticari gemilere uygulanan ÖTV’siz yakıt indirimi sözü verildi.

Perşembe Rotası /Aysel Gençer
 

 

Editör: TE Bilişim