Türk Bayrağına Geçen Tekne Sayısı 900'ü Aştı

Türk sahipli olup yabancı bayrak taşıyan tekne ve yatlardan Türk Bayrağına geçenlerin sayısı hızla artıyor. Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı konuyla ilgili bir basın bildirisi yayınladı:

" Müsteşarlığımızca amatör denizciliğin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde Türk sahipli olup yabancı bayraklı olarak marinalarımızda ve sahillerimizde seyir yapan özel teknelerin Türk Bayrağına geçişini sağlamaya yönelik yapılan çalışmalarda süreç 30 Kasım 2009 tarihinde sona erecektir.

Türk bayrağına geçiş işlemlerinde vatandaşlarımızın tereddütlerini gidermek amacıyla Denizcilik Müsteşarlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı yetkilileriyle beraber sektör temsilcileri ile yapılan toplantılarda ilgililerin düşüncelerindeki tereddütlü konular açıklığa kavuşturulmuş olup durum netleşince Türk Bayrağına geçiş için talepler hızlı bir şekilde artış göstermiştir.

Müsteşarlığımız kayıtlarına göre bu kapsamdaki teknelerden bugün itibariyle 900’ü aşan tekne yabancı bayraktan Türk Bayrağına geçiş yapmıştır.

Türk Bayrağına geçişi sağlamaya yönelik yayımlanan Tebliğ’de Türk Bayrağına geçen teknelerin bir yıl satılamayacağı (el değiştiremeyeceği) hükmü tebliğden çıkartılarak işlemler daha da kolaylaştırılmıştır.

Sektör ile yapılan toplantılarda özellikle bu bayrak değişiminden sonra bir “veraset intikal vergisi” tahakkuk eder mi sorusu ve endişesi üzerine Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde varılan son noktada;

Türkiye’de veya yurtdışında bulunan deniz taşıtlarının Türk uyruğundaki gerçek kişilere bedelsiz olarak intikali veraset ve intikal vergisine tabi olduğu ancak;

- Türkiye’de adına tescil yapılacak gerçek kişi adına kayıtlı olması,

- Türkiye’de adına tescil yapılacak gerçek kişinin tamamına sahip olduğu yurt dışındaki şahıs işletmesi adına kayıtlı olması

- Türkiye’de adına tescil yapılacak gerçek kişiye bir bedel karşılığı ( satış ve diğer bir hukuki muamele yoluyla) intikal etmiş olması,

gibi durumlar nedeniyle gerçekleşen intikallerin, veraset ve intikal vergisinin konusuna girmediği değerlendirilmiştir. Bu bilginin sektör ile paylaşılmasından sonra Türk Bayrağına geçişlerde çok hızlı bir süreç yaşanmıştır.

30 Kasım 2009 tarihinde sona erecek olan “vergilerden muafiyetli Türk Bayrağına geçiş” işlemlerinde son haftanın bayram tatiline rastlaması nedeniyle vatandaşlarımızın taleplerini karşılamaya yönelik olarak Liman Başkanlıklarında gerekli personel bulundurulması ve diğer tedbirlerin alınmasına yönelik Liman Başkanlıklarımız talimatlandırılmıştır.

Kalan süre içerisinde yapılacak kayıtlarla birlikte Türk Bayrağına geçecek tekne sayısında beklentilerin üzerinde bir artış yaşanacağı tahmin edilmektedir."

Editör: TE Bilişim