Türk balıkçı kızına kavuştu

Yunanistan'da insan kaçakçılığı iddiasıyla 7 ay hapis yatan 2 Türk balıkçı, salıverildi ve eve döndü

Uluslararası sularda ahtapot avlarken, Yunan deniz polisi tarafından "insan kaçakçılığı" iddiası ile gözaltına alınan Erbil Sümer ve Selçuk Gürkan, 7 ay sonra suçsuz bulunarak serbest bırakıldı.

Türkiye'ye dönen balıkçılardan Selçuk Gürkan Atina'da cezaevinde yattığı sırada dünyaya gelen 4 aylık bebeği Ayşe Naz'ı ilk kez gördü. Kızına uzun uzun sarılıp gözyaşı döktü. "İnsan kaçakçılığı" iddiasıyla 7 ay tutuklu kalan Erbil Sümer, yaşadıklarını şöyle anlattı: "7 Aralık'ta, 'Gürkan' adlı tekneyle ahtapot avlamak için Altınova açıklarına gittik. Uluslararası sularda avlanırken, bir Yunan deniz botunun yaklaştığını gördüm. Her zamanki gibi bizi taciz edeceklerini ve uzaklaşacaklarını sandım. Ancak yanaşıp M16 silahları üzerimize doğrulttular. Tekneye 3 el ateş ettiler. Tekneyi bağlayıp bizi kelepçelediler. 'İnsan kaçakçılığı yapıyorsunuz' dediler. Biz de, 'Yakaladığımız ahtapotlar mı kaçak' dedik. Resmi belgelerimizi aldılar, ahtapotları da denize attılar." Daha sonra Midilli'de mahkemeye çıkarıldıklarını belirten iki balıkçı, "Yunan polisi, 'Teknede 45 mülteci vardı ama denize atladılar' dedi. Biz de 'Bu tekne toplam 10 kişi bile almaz' dedik. Hâkim ve savcı, anlaşmazlığa düşünce, konu Atina Yüksek Mahkeme Konseyi'ne taşındı. Atina'daki yabancılar şubesinde 13 gün kaldık. Sonra konseyden tutuklu olarak yargılanmamız yönünde karar çıktı. Koridallos Cezaevi'ne gönderildik. Yunalı avukat Apostolos Komninakas bize inandı. İzmir Dikili'den gelen Erenez isimli iki balıkçı da lehimize tanıklık yaptı. Hâkim 'Serbestsiniz' deyince büyük sevinç yaşadık" dedi.

'DENİZDEN SOĞUDUM'

Hapiste olduğu sırada doğan çocuğunu ilk kez gören Selçuk Gürkan (solda), "Denizi bir sevgili gibi severim. Ama şimdi denizden nefret ediyorum. Tekrar balıkçılık yapar mıyım bilmiyorum" derken, Erbil Sümer de ailesiyle uzun uzun hasret giderdi. Eşinin yokluğunda zeytin toplayarak geçimini sağlayan eşi Ceyda ise "Adalet yerini buldu" dedi.

Editör: TE Bilişim