HSH Nordbank Kredi Musluğunu Kesti

Yurtdışında Türk denizciliğine kredi veren bir avuç kreditörden en büyüğü konumundaki HSH Nordbank (Eski adıyla Landesbank) yılların denizcilik şirketlerinden Karahasan Şirketler Grubuna 83 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilince Türk denizciliğine bakışını tümüyle gözden geçirerek kredilerini askıya aldığını duyurdu.

Kararı temyize götüren HSH Nordbank, Türk denizcilik sektörünün gelişmesinde en çok paya sahip olan bankaların başında geliyor ve son yıllarda Türk denizcilerine l milyar Euro'dan fazla kredi kullandırdığı için bir çeşit hami olarak kabul ediliyordu.

Bankanın kredilerini askıya alması uluslar arası finans sektörünü derin kuşkulara şevketti. Karahasan yöneticileri, ingiltere'de başta The Sun olmak üzere değişik gazetelerde "işte korsanlar" başlıkları altında tanıtılırken yine ingiliz Tradewinds Dergisi, Türk Yargıtayı'nın verdiği Nakitbahis kararı "Hukuki karmaşa" başlığıyla duyurmuştu.

DTO Avukatı Acı Konuştu

Uluslararası hukuk teamülleri açısından yanlış temellere oturtulduğu ileri sürülen HSH Nordbank-Karahasan Şirketler Grubu davasında, mahkemenin vermiş olduğu karardan dolayı, Türk mevzuatının hiç de güvenli olmadığı gibi bir yargının oluşacağını belirten Deniz Ticaret Odası Hukuk Müşaviri Fehmi Ülgener, "Bu surette başta HSH Nordsbank olmak üzere, bu olumsuz tablo diğer Avrupa bankalarına da yansıyarak, denizcilik kredi veren diğer bankalar da bir daha asla Türk bayrağı taşıyan gemiler için kredi vermeyecek. Halen bu bankaya veya diğer bankalara borcu bulunanların diğer Türk donatanlarından ya kredi borcunu kapamalarını ya da gemilerini derhal Türk bayrağından çıkarmalarını talep etmeleri çok yakın bir olasılık olarak güç kazanmaktadır" dedi.

(HABER: TRANSPORT DERGİSİ/ARALIK 2004 Sayısı)

Editör: TE Bilişim