İSPANYA' YA GİDECEK GEMİLERE UYARI

Dışişleri Bakanlığı, Deniz Ticaret Odası'na bir yazı yazarak gemisi İspanyol limanlarına uğrayacak olan Türk Armatörlerin dikkatli olmasını istedi.

Deniz Ticaret Odası; Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Daire Başkanlığı'nın 17 Ağustos 2010 tarih ve 447833 sayılı yazısına dayanarak armatörleri uyardı.

Uyarıda bahse konu geminin; 3 Ağustos 2010 tarihinde İspanya'nın Alicante limanında yapılan Liman Devleti Denetimlerinde tutulan Melek-N adlı gemi olduğu öğrenildi.

Melek-N gemisinin yakın geçmişte birden fazla tutulma kaydı bulunuyor.

Melek-N gemisinin neden tutulduğuyla ilgili Paris MOU internet sayfalarında henüz herhangi bir kayıt konulmamış. Bu açıklama yapıldığında DenizHaber okurlarıyla paylaşacağız.

Deniz Ticaret Odası tarafından üyelere hitaben yayınlanan yazı  ise şöyle:

"1.Alicante Limanı'nda alıkonulan Yabancı Bayraklı Türk Sahipli bir gemiye “deniz güvenliğini tehlikeye atmak” suçundan 60.000€ para cezası kesildiğini, Liman Yetkililerinin bu ceza ödenmeden geminin serbest bırakılmasına izin verilemeyeceğini, cezanın kaldırılmasının da söz konusu olmadığını, 2.ERIKA I isimli petrol tankerinin 1999 yılında batarak İspanya'nın Kuzey kıyılarında çevre felaketine yol açmasından sonra İspanya'daki Deniz ve Çevre Güvenliğine ilişkin Mevzuatın çok ciddi bir revizyona tabi tutulduğu ve cezaların arttırıldığından bahisle, bilhassa çevre ve çevre kirliliğine neden olabilecek eksiklik ve uygunsuzluklarda, İspanya'da alıkonan gemilere uygulanan cezaların her koşulda teminat olarak önceden ödenmesinin gerekmekte olduğu, dava açılarak temyize gidilebileceği, fakat bahse konu davanın 1 yıla kadar uzayabileceği ve cezanın mahkeme tarafından arttırılarak uygulanmasının da mümkün olduğu, bildirilmektedir.

İspanya'ya sefer yapan Türk Bayraklı ve Türk Sahipli gemilerin belirtilen uygulamalara karşı dikkatli olmaları hususunda bilgilerinizi arz ve rica ederiz."

 

 

Editör: TE Bilişim