Turizmin Gizli Cenneti Olimpos

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINE BAGLI TURISTIK OLIMPOS BELDESI, DOGAL GUZELLIGININ YANI SIRA HER GELIR GRUBUNA UYGUN TATIL IMKANI DA SUNUYOR. OLIMPOS'TA TATILCILER, AGACLARIN UZERINDE KURULAN AHSAP BUNGALOVLARDA KONAKLAYABILIYOR. OLIMPOS'TA DOGAL ORTAMDA KURULAN YAKLASIK 50 TESISTE 3 BIN CIVARINDA YATAK BULUNDUGU BELIRTILIYOR.

Tarihte Olimpos

Antik likya'nın en önemli liman kentlerinden olan olimpos, Tarih boyunca mitolojiye de konu olmuştur. konumunun elverişliliği nedeniyle korsanların barınağı olan olimpos, bugün sahip olduğu tarihsel değerleri, 3200 m'lik muhteşem sahili, Endemik bitkileri, caretta caretta'ları khimaira'sı, tüm sportif etkinliklere olanak veren muhteşem doğası ve pansiyon olarak kullanılan meşhur ağaç evleri ile tüm dünyaca bilinmektedir. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, m.ö. 168-78 yıllarında basılan likya konfederasyon sikkelerinde adı geçmektedir. iktisadi bir birlik olan likya konfederasyonu konseyinde, olympos’un üç oy hakkı olduğu bilinmektedir.

Tarihçilere göre, m.ö. 80 yılında zenniketes isimli kilikyalı bir korsan tarafından ele geçirilen kent, 78 yılında Romalılar tarafından alınmıştır.

Haçlı Seferleri sırasında venedik, ceneviz ve rodos şövalyelerinin istilasına uğrayan olimpos, 15. yy’da fatih sultan mehmet döneminde osmanlı imparatorluğuna katılmıştır. orta çağdan sonra yakın zamana kadar türk yerleşimin olmadığı kent sadece göçerler tarafından kışlak olarak kullanılmış.
Tamamı arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında olan olimpos, denize açılan ve ortasından akçay deresinin aktığı bir vadi içine kurulu. su kanalları, surlar, lahit mezarlar gibi kente aity pek çok kalıntı görülebilir. antik çağlarda nehir kenarlarına yapılan duvarlarla kanal haline getirilen nehirden gemiler de geçebilmekteydi. ören yeri girişinden antik kentin kalıntıları arasında yaklaşık 1,5 km yürüyerek olimpos sahiline ulaşılır.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim