Turizm mevsimi geldi

Bütün yollar; günübirlik tekneler ise tersanelerde, çekek yerlerinde düğüne gidecekmiş gibi tamir ediliyor; boyanıyor, vernikleniyor, süsleniyor.

Bütün marinalar, mevcut yat ve tekneleri denize hazırlarken , bir yandan da marinalarını yazın kalabalık turistlerine hazırlıyorlar.

Turistik tesislerimiz eksiklerini gözden geçirip tamamladılar bile... Yeni dönemde yeni etkinlikler amacıyla çalışmalar yapıyorlar.

Bunların hepsi yapılıyor da, ne oluyor?

Turist sayısındaki gerileme geçen ay da devam etti.

Önemli koylarımız turizme açılma bahanesiyle betonlaşıyor. Burada özellik arz eden koylara, yani arabayla ulaşma imkanı olmayanlara ulaşmak için yeni yollar yapılıyor.

Göcek’te Bodrum’da bu konuda önemli tepkiler oluştu. Özellikle mavi tur tutkunları, mavi turun önemli durakları olan koyların, turizm tesisleri yapılmak maksadıyla elden çıkartılmasına karşı çıkıyorlar.

Haftasonu bir toplantı için Nevşehir‘de, Göreme’deydik. Böyle bir turizmin alanını bir toplantı bahanesi ile görmek eksiklik.  Bu eksiklik bana ait.

Dünyada eşi benzeri olmayan bir bölge .Ama ne yazık ki biraz yerli turist, biraz da Japon turistler var.

Eşsiz doğası, üç saat uyumayla dinlenmiş gibi kalkılacak havası, modern tesisleriyle kısacası bir harika….

Bundan daha önemlisi turizme ve turiste alışmış, kendini adamış insanları ile hizmet kalitesini en üst düzeye çıkartmış turizm çalışanları.

Hani şunu demek geçiyor içimden, Eşsiz tesisler

Harika doğa, Güzel insanlar ve misafirperverlik

Herhalde bu üçünün bulunduğu bölge Kapadokya bölgesi ve Nevşehir olur. Ben bu vesileyle bu insanlara bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Nevşehir Ticaret Sanayi Odası ile Nevşehir Ticaret  Borsası hizmet etmek için tüm üyeleriyle el ele vermiş durumda . Bu arkadaşlarımıza da tebrikler.

Bu haftasonu Bodrum’da konusu “Deniz Turizmi” olan toplantılar yapılacak. Bodrum deniz turizminin merkezlerinden biri.

Bunun yanında Fethiye, Marmaris, Antalya, Çeşme, Kuşadası gibi önemli deniz turizmi merkezleri de var.

Bu bölgelerin amaçları aynı; daha çok turisti bölgeye çekmek, daha çok deniz severi yatlarda ağırlamak.

Zaman zaman tatlı rekabet içinde olsalar da sorunları ve gelecekleri aynı.

Denizcilik Müsteşarlığı’nda çözüme ulaştıracak sorunlar, Gümrük Müsteşarlığı’nda çözüme ulaştırılacak sorunlar, yat inşasıyla ilgili sorunlar, Maliye Bakanlığı ile ilgili ÖTV’ye MTV‘ye ilişkin sorunlar, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ilişkin sorunlar, Turizm Bakanlığı ile ilgili sorunlar, ÖTV’siz yakıtın kullanılmasından belki de kullanılmamasından  kaynaklanan güzellik ve sorunlar. Kayıt içine giren ile girmeyen arasında oluşan haksız rekabet sorunları. Aslında bunların hepsi birkaç kez görüşülerek çözülebilecek konular.

Bence her sene olduğu ilgili kurum ve Deniz Ticaret Odası’nın katılacağı bir geniş toplantıda iki günde sorunların doğruluğu çözülebilir.

Haydi öyleyse ne duruyoruz

Bir de tanıtıma daha çok önem verebilsek.

Tabi ki her şeyi devletten beklemeden, sektör devlet işbirliği ile çözerek.

Haydi Vira …..

Kaynak:Halim METE-Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim