Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı, Türkiye’yi ziyarete gelen turistlere ilk dokunan kişi olan rehberlerden yurt dışı tanıtım fuarlarında da yararlanılması gerektiğini belirtti.

Apalı, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın bir açıklamasında dediği gibi Türkiye’ye gelen yabancı turistlere ilk dokunanların rehberler olduklarını ifade etti. Rehberin güler yüzü geleneksel Türk misafirperverliğini turistlere aktarmasının başlı başına olay olduğunu belirten Apalı, şöyle konuştu: "Türkiye olarak olağanüstü tesislerimiz ve ulaşım imkanlarımız var. Bunlar son derece modern. Kültür turu ile gelen insanlar zaten inanılmaz doyuma ulaşıyor. Rehberin birebir içinde olduğu ülkesini tanıttığı doğasını kültürünü ekonomisini sanayisini anlattığı uzun süreli gezide turistin memnun olmaması mümkün değil. Bizim söylediğimiz şey rehberlere gelen turistlerin bir daha gelmesi için Kapadokya’yı, Anadolu’yu çalışabilirsiniz. Yapılan bu çalışmaların neticesinde 40 milyon turiste çıktık. Bize gelen turistlerin evlerine döndüklerinde komşularına, akrabalarına, arkadaşlarına gezdiği yerlerin güzelliklerini, kültürünü anlatmalarıyla bu artışlar oluştu. 40 milyon turist sayısı Türkiye için az bir rakam, bunun 2 hatta 3 katını ağırlayabiliriz.”

Apalı, dünyaca ünlü bir şirketin yaptığı genel kültür, lisan, profesyonel yaklaşım noktalarındaki ankette Türk rehberlerinin memnuniyet oranının yüzde 99.9 çıktığını bildirdi. Bu oranın diğer ülkelerde yüzde 50’yi geçmediğini dile getiren Apalı, "Türkiye’nin tanıtım çalışmaları sırasında rehberlere önem verilmiyor. Biz diyoruz ki; yurt dışı tanıtım fuarlarında rehberler görev alsın. 10 bin rehberimiz var ve 36 farklı lisan konuşuyorlar. Birden çok lisan konuşan rehberlerimiz de olduğu için bu sayı 14 bine ulaşıyor.” diye konuştu.



Cihan
Kaynak: cha