Turcas Petrol A.Ş, State Oil Company of Azerbaijan Republic (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi) (Socar) ile ortak girişim şirketi kurulması konusunda görüşmelere başladı. Socar, BTC boru hattının yüzde 25 oranında sahibi konumunda bulunuyor.

Turcas'tan borsaya gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Şirket yönetim kurulunun 09.11.2006 tarih ve 2006/26 sayılı yönetim kurulu kararı gereği: Şirketimiz State Oil Company of Azerbaijan Republic (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi) (Socar) ile ham petrol ve doğal gaz üretimi, ithalatı, islenmesi ile yurt içinde ve dışında pazarlanması, rafineri ve petrokimya tesisleri kurulmasi ve ilgili diger konularda isbirligi imkanlarini gelistirmek ve bu alanda faaliyet göstermek üzere bir ortak girişim şirketi kurulması çerçevesinde görüşmelere başlamıştır.  Konu ile ilgili gelişmeler kamuoyuna duyurulacaktır.

Kuruluşu 150 yıl öncesine dayanan Socar, çok sayıdaki iştirakleri ile birlikte Azerbaycan Devleti'nin ham petrol ve doğal gaz üretimi, iki adet rafineri ve boru hattı sistemlerinin isletilmesi, petrol ve dogal gazin ithalat, ihracat ve temininden sorumlu sirketidir.

1994 yılında Hazar Denizi'nin Azerbaycan kısmındaki Azeri-Çıraklı-Güneşli sahalarının Ortak Geliştirilmesine ve Üretim Paylaşımına ilişkin 8 ülkeden 11 petrol şirketinin imzalamış olduğu anlaşmanın arkasından Socar ile uluslararası şirketler arasında 26 adet Üretim Paylaşımı Anlaşması imzalanmıştır.

1750 km. uzunluğundaki Baku-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı Hazar Denizi'nden dünya piyasalarına günde 1 milyon varil ham petrol taşımak üzere dizayn edilmiştir.

BTC boru hattının yüzde 25 oranında sahibi olan Socar'in bu boru hattından ihraç edeceği ham petrol miktarı kademeli olarak artarak Socar'in toplam petrol sevkıyatında çok önemli bir rol almasına imkan sağlamaktadır."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim