Rüzgara talep arttı, türbin fiyatları ikiye katlandı
Son yıllarda rüzgar enerjisine yoğun talep, türbin fiyatlarının kısa sürede iki katına çıkmasına neden oldu. Bilgin Enerji Yönetim Kurulu üyesi Tolga Bilgin , rüzgar enerjisi için yabancı yatırımcıların Türkiye `ye ilgi göstermeleri nedeniyle türbin fiyatlarının megawatt başına 500 bin Euro `dan 1 milyon 50 bin Euro `ya kadar çıktığını söyledi.

Bilgin , güçlü bir ağa sahip olduklarını ancak iletim sistemlerinin rüzgar olan yerlerde çok güçlü olmadığını söyledi. Doğudaki barajlardan batıya çok ciddi hatların olduğunu ancak rüzgar enerjisinin genelde Çeşme , Aliağa gibi tüketimiz az olduğu küçük yerlerde olduğuna işaret eden Bilgin , "Tüketim veya üretimin az olduğu yerlerde daha güçsüz trafo merkezleri ve daha güçsüz hat merkezleri var demektir. Rüzgarın çok olduğu yerlerde bağlantı kapasitesi sınırlıdır" diye konuştu. Aynı zamanda TEİAŞ `ye de çok büyük görevlerin düştüğüne dikkat çeken Bilgin , bu anlamda ciddi bir yük olduğunu ve burada çoklu firmadan tekli firmaya çakışan projelerde ciddi bir süreçle karşı karşıya kalındığını söyledi. Başvuruların çoğunun İzmir , Çanakkale ve Hatay `dan geldiğini ifade eden Bilgin , özellikle Orta Anadolu `da yeni keşfedilen yerlerde lisans alma şansının daha yüksek olduğunu belirtti.

2 bin lisan verildi

Bilgin , şunları söyledi: "EPDK , 2000 yılından beri rüzgar enerjisi başvurularını 1 senelik ölçümleriyle beraber alıyordu. Ancak daha sonra, ölçümsüz başvurular da kabul edilmeye başlandı. Bu doğrultuda, ciddi yığılmalar meydana geldi. 2 bin mevcut lisans olmasına rağmen, bunlar bitmeden 2 bin lisans verilmiş, 5 bin megawatt ise, değerlendirme aşamasında bulunuyor. Tüm bunlar gösteriyor ki, herhangi bir sektörün ön plana çıkması, insanların bu sektöre yönelmesine sebep oluyor. Şu anda türbin maliyetleri megawatt başına 1 milyon 50 bin Euro `ya çıktı. Önceden bu 500 bin Euro civarındaydı. Bu da yatırımcıları ve Türkiye `yi etkiledi. Diğer ülkelerde çok ciddi teşvikler veriliyor olabilir ama devlet Türkiye `de bu 5 Euro cent ve 5,5 Euro cent arasında alım garantisi veriyor. İyi projeler hariç dışındakileri kurtarmıyor."

Dünya
 

Editör: TE Bilişim