Danıştay'ın Tüpraş'ın satışı ile ilgili olarak sürpriz bir şekilde yürütmeyi durdurma kararının almasının ardından gözler şimdi gerekçeli karara ve Özelleştirme İdaresi'ne çevrildi.

Piyasanın genelinde ise yürütmeyi durdurma kararı için artık geç olduğu ve devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle ihalenin iptal edilemeyeceği görüşü hakim.

Tüpraş'ta yürütmeyi durdurma kararının ardından biri daha ağırlıklı olmak üzere iki ayrı görüş öne çıkıyor.

"Geri dönüş olmaz"

Bazı uzmanlar devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle artık geriye dönüşün olmayacağını ve bu nedenle kararın 'uygulanamaz' olduğunu savunuyorlar. Aynı uzmanlar, geçmişte Bakanlar Kurulu'nun benzer durumlarda "maddi imkansızlık" gerekçesiyle satışın devamı yönünde karar aldığını hatırlatıyorlar. Uzmanlar geçmişte Usaş ve Çitosan satışlarında da benzer durumlar olduğunu ancak satışların mahkeme kararlarına rağmen devam ettiğini belirttiler.

CNN Türk'e konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Avukat Prof Dr.Fadullah Cerrahoğlu, ortada durdurulacak bir yürütme olmadığını ve devrin zaten gerçekleşmesi nedeniyle bu aşamadan sonra geri dönüşün imkansız olduğunu söyledi. Cerrahoğlu, şu görüşleri kaydetti:

"Herşey bitmiş, işlem ifa edilmiş. Ben Danıştay'ın bu kararının uygulanabileceğini sanmıyorum. Yürütmeyi durdurma kararı ara karardır ve dolayısıyla bu karar alınana kadar yapılan her türlü uygulama hukuka uygundur. Tüpraş'ın devir kararı da Danıştay'ın kararı öncesinde alınmasına karşın hukuka uygundur.

Şu anda durdurulacak bir yürütme yok. Alıcı bir sürü kredi bağlantısı yapmış, kadrolar değişmiş, yönetim değişmiş... Bu aşamadan sonra geriye dönüş imkansız. Bu karar devirden önce verilmeliydi."

Koç: "Yükümlülüklerimizi yerine getirdik"

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç konuyla ilgili şunları söyledi:

"Şu anda bizim söyleyecek fazla bir şeyimiz yok. Biz yükümlülüklerimizi sonuna kadar yerine getirdik. Hisse devri gerçekleşti. Bundan sonra onların vereceği bir karardır ama şu anda daha elimize bir şey gelmedi. Dolayısıyla bir şey söylemek için erken.''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, ''karar ve gerekçesi elimize geçmeden herhangi bir değerlendirme yapamayız'' dedi.

Özelleştirme İdaresi detayları bekliyor

Koç-Shell konsorsiyumundan bir yetkili de Reuters'a yaptığı açıklamada "Gerekçeli kararı görmeden tam bir şey söylemek mümkün değil. Eğer bu karar devirden önce verilmiş olsaydı, o zaman etkili olabilirdi. Ancak devrin tamamlanması ve paranın da ödenmiş olması geri dönülmez bir yol olarak görünüyor" dedi.

Özelleştirme İdaresi yetkilileri ise bu aşamada açıklama yapmayacaklarını söylediler.

İdare binasındaki Başak Sigorta ve Başak Emeklilik'in özelleştirilmesi ihalesi nihai pazarlık görüşmeleri sonrası, gazetecilerin Danıştay'ın Tüpraş'a dönük yürütmeyi durdurma kararını hatırlatması üzerine yetkililer, ''Danıştay kararını, detaylarını görmeden, bu aşamada herhangi bir açıklama yapmamız söz konusu değil'' şeklinde görüş bildirdiler.

Sendika kamuya devri bekliyor

Danıştay'a iptal başvurusu yapan sendika yetkililerinin görüşleri ise tam tersi yönde. Devir gerçekleşmiş olmasına karşın ortada fiziki bir imkansızlık olmadığını belirten yetkililer, bu nedenle kararın hemen yürürlüğe konulmasını ve Tüpraş'ın tekrar kamuya dönmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

İtirazı yapan ve Tüpraş'ta örgütlü Petrol-İş sendikasının Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tüpraş'ın zaman kaybetmeden, alıcı da mağdur edilmeden kamuya iade edilmesi gerektiğini bildirdi. Öztaşkın, ''İşlemler, bütünüyle şu anda durmuştur. Perşembe günü gerçekleştirilen devir işlemi geçersiz hale gelmiştir'' dedi.

Tüpraş'ın devriyle ilgili alıcıdan alınan 4 milyar 140 milyon doların iade edilerek TÜPRAŞ'ın kamuya döndürülmesi gerektiğini ifade eden Öztaşkın, ''Yargı kararına uyulmalıdır. Satış işlemi iptal edilmiştir. Bu karar bu anlama geliyor'' diye konuştu.

Sözen: "Daha erken bekliyorduk"

Petrol-İş Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen de, Danıştay'ın kararı ile ilgili, ''bu sevindirici kararın önceden verilmesini bekliyorduk'' dedi. Sözen, şunları söyledi:

''Karar, bizim verdiğimiz mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sonuna kadar bu kararın arkasında olacağız. Satışın iptal edilmesi ve Tüpraş'ın gerçek sahiplerine verilmesi gerekir. Bu hem kendimiz hem de işçilerimiz için sevindiricidir. Bu karar kutlanması gereken bir durumdur. Bu tesisler gerçek sahiplerine verildiği an kutlama yapacağız.''

Kaynak:CNNTÜRK

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim