TÜPRAŞ'TA SAFLAR NETLEŞİYOR

Tüpraş'ın yüzde 51'inin özelleştirilmesi için 2 eylülde yapılacak ihale öncesi katılımcı firmalar oluşturacakları konsorsiyumları açıklamaya başladı.

Tüpraş ihalesi için iki dev Shell ve Koç güç birliği yaparken, Zorlu Grubu ihaleye PKN Orlen ile, Petrol Ofisi de TÜPRAŞ Acquisition Consortium ile Ortak Girişim Grubu oluşturarak katılacak.
 
Son tekliflerin 2 eylülde alınacağı Tüpraş ihalesinde konsorsiyum bildirme süresi bugün doluyor. Konsorsiyum bildirme tarihi daha önce 19 ağustos olarak belirlenmiş, ardından da 29 ağustosa uzatılmıştı. 
 
Koç ve Shell beraber
 
Oluşturulan konsorsiyumlarla ilgili ilk açıklama bugün Koç Grubu'ndan geldi.
 
Koç Holding ve ilgili grup şirketlerinden İMKB 'ye gönderilen açıklamada, konsorsiyumla ilgili bilgilere yer verildi.
 
Buna göre özelleştirme ihalesine, Shell Grubu ile birlikte katılmak üzere, Koç Holding, Aygaz, Opet Petrolcülük, Shell Overseas Investment ve Shell Company of Turkey ile çalışmalara başlanmasına ve Koç-Shell Ortak Girişim Grubu olarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvurulmasına

POAŞ da OGG kuruyor

Petrol Ofisi'nden yapılan açıklamada ise ihaleye Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan ön yeterlilik almış firmalardan birisiyle Ortak Girişim İllegal Bahis Grubu oluşturarak girileceği bildirildi.
 
İkinci açıklamada da bu firmanın TÜPRAŞ Acquisition Consortium olduğu kaydedildi.
 
Açıklamaya göre, oluşturulacak ortak girişim grubunda şirketi temsil ve imzaya yetkili olmak üzere Jan Nahum ile Reha Talu temsilci olarak yer alacak. 
 
Zorlu'nun ortağı PKN Orlen
 
Tüpraş ihalesi için oluşturulacak konsorsiyumlarla ilgili son açıklama ise Zorlu Grubu'ndan geldi.
 
Zorlu Grubu, Orta Avrupa'nın en büyük ham petrol ve petrol ürünleri rafinerisine sahip olan PKN Orlen ile Tüpraş özelleştirmesi için konsorsiyum kurduğunu açıkladı. Zorlu ve PKN Orlen, konsorsiyumda yüzde 50'şer eşit hisse sahibi olacak
 
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en büyük petrol şirketlerinden PKN Orlen ile kurdukları işbirliğinin Türkiye'ye de büyük faydaları olacağına inandıklarını ifade etti.
 
İlk ihale iptal edildi
 
TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76'lık bölümünün özelleştirilmesi için, geçen yılın ocak ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi, 1 milyar 302 milyon dolar ile Efremov Kautschuk GmbH (Tatneft-Zorlu Grubu) vermiş ve Özelleştirme Yüksek Kurulu da satışı onaylamıştı.
 
Ancak, ardından yaşanan mahkeme sürecinde Danıştay, TÜPRAŞ'ın satışını iptal etmişti.
 
Daha sonra ÖİB, elindeki TÜPRAŞ hisselerinin yüzde 14.76'lık bölümünü, Borsa Toptan Satışlar Pazarı'nda, yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satmış ve yaklaşık 446 milyon dolar gelir elde etmişti.

FİRMALAR
2 eylülde son tekliflerin alınacağı Tüpraş ihalesi için ön yeterlilik alan firmalar şöyle:
  • TÜPRAŞ Aqusition Cons. Ortak Girişim Grubu
  • OYAK
  • OMV Aktiengesellschaft (Avusturya)
  • The Shell Company of Turkey Ltd
  • Zorlu Holding A.Ş
  • Petrol Ofisi A.Ş
  • ENI Refining and Market Division (İtalya)
  • REPSOL YPF S.A (İspanya)
  • PKN ORLEN SA (Polonya)
  • Indian OilCorp. Ltd (Hindistan)
  • Anadolu Taşıma TAŞ Ortak Girişim Grubu
  • MOL (Macaristan), ENERJİ Ortak Girişim Grubu


  • Kaynak:CNNTürk-A.A

    DenizHaber.Com

    Editör: TE Bilişim