TÜPRAŞ'TA 13 FİRMA YETERLİLİK ALDI

İkinci kez "görücüye çıkan" TÜPRAŞ'da bulunan yüzde 51 oranına tekabül eden Özelleştirme İdaresi hissesinin satış yöntemiyle blok olarak satılmak suretiyle özelleştirilmesini teminen açılan ihalede, 13 firma veya konsorsiyumun ön yeterlilik kriterlerini karşıladığı bildirildi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca yapılan açıklamada, TÜPRAŞ'da İdare'ye ait yüzde 51 hissenin özelleştirmesi için ön yeterlilik kriterlerini karşılayan katılımcı firmalar şunlar;

TÜPRAŞ Aqusition Cons. Ortak Girişim Grubu, OYAK, OMV Aktiengesellschaft (Avusturya), The Shell Company of Turkey Ltd., Zorlu Holding A.Ş., Petrol Ofisi A.Ş., ENI Refining and Market Division (İtalya), REPSOL YPF S.A. (İspanya), PKN ORLEN SA (Polonya), Indian Oil Corp. Ltd. (Hindistan), Anadolu Taşıma TAŞ Ortak Girişim Grubu, MOL (Macaristan), ENERJİ Ortak Girişim Grubu olarak açıklandı.

29 Nisan'da verilen ilanlarla çıkılan TÜPRAŞ ihalesine katılabilmek için ön yeterlilik şartı aranırken, ön yeterlilik için başvurular, dün akşam (22 Haziran) sona ermişti.

İhale şartları gereğince başvuruda bulunan yatırımcıların, Ngbahis önyeterlilik kriterlerinin tamamını karşılamaları gerekiyor.

Önyeterlilik başvurusunda bulunan firmaların ait olduğu grubun 2004 yılı bilançosundaki toplam varlıkları en az 750 milyon dolar, toplam özkaynaklarının en az 500 milyon dolar olması, bu firmaların enerji sektöründe (hidro-karbon, karbon, petrokimya, elektrik sektöründe üretim, alım-satım, ticaret veya dağıtım faaliyetlerinden herhangi biri) doğrudan veya dolaylı olarak tecrübe sahibi olması zorunlu...

Tecrübenin belirlenmesinde firmanın veya başvuruda bulunan ortak girişim grubu ise üyelerden hisse oranı yüzde 20 olan en az bir tanesinin, enerji sektöründe en az 1 yıl doğrudan faaliyet tecrübesi veya sektörde faaliyet gösteren bir şirkette en az 1 yıl süreyle, en az yüzde 51 oranında hisse sahibi olması şartı bulunuyor.

Ön yeterlilik başvurularının ardından, ihalede bundan sonraki süreçte, 1-29 Temmuz 2005 tarihleri arasında elektronik ortamda data room süreci işleyecek, bu sürece katılacak yatırımcılar da 50 bin dolar ödeyecek.

Teklif sahiplerinden ihaleye katılabilmek için 30 milyon dolar tutarında geçici teminat alınacak. Tekliflerin ise en geç 2 Eylül 2005 günü saat 16.00'ya kadar İdare'ye teslimi gerekiyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim