Tüpraş'ın İMKB'deki satışı iptal

Ankara 12. İdare Mahkemesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık hissesinin İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda satışa ilişkin kararını iptal etti. Bu iptal kararının Koç Grubu'na yapılan satışla ilgisi bulunmuyor.

 Petrol-İş Sendikası'nın, Özelleştirme idaresi Başkanlığı'na, TÜPRAŞ'ın yüzde 14,76'lık hissesinin İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda satılmasına ilişkin kararının iptali istemi ile açtığı dava sonuçlandı. 12. İdare Mahkemesi, söz konusu kararı iptal etti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kararı temyiz ederse dosya Danıştay'a gelecek.
TÜPRAŞ'ın yüzde 14,76'lık hissesi, beş aracı kuruluşa satılmıştı. 

SATIŞTA KAMU YARARINA UYGUNLUK YOK

Mahkemes, TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 oranındaki kamu payının satışa sunulması sırasında gerekli aleniyet ve rekabet ortamının oluşturulmadığına işaret etti. Mahkeme, hisse satış fiyatının kamu yararına uygun olarak belirlenmediği sonucuna ulaşıldığını, bu nedenle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına dikkati çekti.

KARARIN KOÇ'A SATIŞTA BİR ETKİSİ BULUNMUYOR

Mahkeme'nın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık hissesinin İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda satışına ilişkin iptal kararının, Tüpraş'ın yüzde 51'lik hissesinin Koç-Shell Ortak Girişim Grubuna satışına ise herhangi bir etkisi bulunmuyor.

YÜZDE 14,76'LIK HİSSENİN SATIŞI

Bugünkü iptal kararına konu olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) TÜPRAŞ'ta sahip olduğu yüzde 14,76'lık hisse, 4 Mart 2005'de, Borsa Toptan Satışlar Pazarı'nda “yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara” satılmıştı. Söz konusu satıştan yaklaşık 569 milyon 333 bin 349 YTL (yaklaşık 446 milyon dolar) gelir elde edildiği ifade edilirken, hisselerin ”ucuza satıldığı” iddiaları yer almıştı.

Aynı çerçevede, hisseleri İsrailli Ofer Grubu'nun aldığı iddiaları da gündeme gelirken, Özelleştirme İdaresi “hisselerin hamiline yazılı olması sebebiyle, kimin ya da hangi şahsın aldığının bilinmediğini” açıklamıştı. Bu satış sonrası, Tüpraş'ta yüzde 65,76 olan kamunun payı, yüzde 51'e gerilemişti.

Tüpraş'ın yüzde 51'lik kamu hissesi de “blok” satış yöntemiyle özelleştirilmişti. Geçen yıl 12 Eylül'de yapılan ihalede en yüksek teklifi, 4 milyar 140 milyon dolar ile Koç-Shell Ortak Girişim Grubu vermişti. Satış işlemi, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 7 Kasım 2005 tarihli kararıyla onaylanmış ve karara istinaden, ihaleyi kazanan Koç Grubu'nun kurduğu Enerji Yatırımları A.Ş ile İdare arasında, 26 Ocak 2006'da “hisse satış sözleşmesi” imzalandı ve TÜPRAŞ hisseleri, alıcı şirkete devredildi. Son olarak Danıştay 13. Dairesi, Petrol-İş'in TÜPRAŞ'ın yüzde 51'ine tekabül eden kamu hissesinin özelleştirilmesine dönük hazırlanan ihale şartları belgesi ile ihale komisyonu nihai kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davaları esastan görüşerek ret kararı vermişti.

Öte yandan TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76'lık bölümünün özelleştirilmesi için, 2004 yılı Ocak ayında yapılan ilk ihalede ise en yüksek teklifi, 1 milyar 302 milyon dolar ile Efremov Kautschuk GmbH (Tatneft-Zorlu Grubu) vermiş ve Özelleştirme Yüksek Kurulu da satışı onaylamıştı. Ancak ardından yaşanan mahkeme sürecinde Danıştay, TÜPRAŞ'ın satışını iptal etmişti. Tüpraş'ta yüzde 34,24'lük hisseyi ise halka açık paylar oluşturuyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim