TÜPRAŞ'TA DEV KAPIŞMA

Özelleştirilmesi yılan hikayesine dönen TÜPRAŞ’ta ikinci kez geri sayım başladı. TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesinde konsorsiyumların bildirilmesi için belirlenen süre dün sona ererken, önde gelen yerli ve yabancı gruplar dün itibarıyla ortaklıklarını netleştirdi. Buna göre Koç Holding, petrol devi Shell ile ortak bir konsorsiyum oluşturacak. Petrol Ofisi ise Acquisition Consortium OGG ile birlikte hareket etme kararı aldı. Bundan önce iptal edilen ihalenin Tatneft ile birlikte galibi olan Zorlu, bu sefer Polonyalı PKN ile ihaleye katılacak.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

TÜPRAŞ’ın ilk halka arzı 30 Mayıs 1991 yılında yapılmış ve yüzde 2.5’lik hisseleri halka açılmıştı. Nisan 2000’deki ikincil halka arzdan toplam 1.2 milyar dolarlık kaynak elde edilmişti. ÖİB, TÜPRAŞ hisselerinden yüzde 14.76’sını mart ayında İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda yabancı fonlara sattı ve buradan da 446 milyon dolarlık kaynak temin edildi. Bütün bu satışlardan sonra TÜPRAŞ’ın halka açıklık oranı yüzde 49’a Betkanyon ulaşırken, geri kalan yüzde 51’i de blok olarak satışa çıkartıldı. TÜPRAŞ’ın yüzde 65.76’sının özelleştirilmesi için geçen yılın ocak ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 1.3 milyar dolarla Tatneft - Zorlu Grubu ortaklığı vermişti. Ancak daha sonra Danıştay satışı iptal etmişti.

Zorlu Holding yeni partneriyle iddialı

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen özelleştirmede o zamanki ortağı Tatneft ile birlikte en yüksek teklifi veren ancak daha sonra ihalenin iptal edilmesi yüzünden TÜPRAŞ’ı alamayan Zorlu Holding, bu sefer kendine yeni bir partner seçti. Orta Avrupa’nın en büyük hampetrol ve petrol ürünleri rafinerisine sahip olan PKN Orlen ile Zorlu Grubu, TÜPRAŞ özelleştirmesi için konsorsiyum kurdu. Zorlu Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, konsorsiyum başvurusunu Özelleştirme İdaresi’ne ileten Zorlu ve PKN Orlen, konsorsiyumda yüzde 50’şer eşit hisse sahibi olacak. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, enerji sektörünü stratejik büyüme alanı olarak gördüklerini ve bu sektörde büyümek istediklerini kaydetti. Avrupa’nın en büyük petrol şirketlerinden PKN Orlen ile kurdukları işbirliğinin Türkiye’ye de büyük faydaları olacağına yürekten inandıklarını ifade eden Zorlu, PKN Orlen’in petrol ürünleri konusundaki know how’undan yararlanacaklarını bildirdi.

POAŞ ortak girişim kuruyor

Petrol Ofisi A.Ş., TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi ihalesinde, TÜPRAŞ Acquisition Consortium ile ortak girişim grubu oluşturacak. Petrol Ofisi’nden yapılan açıklamada, şirket Yönetim Kurulu’nun kararı ile TÜPRAŞ özelleştirilmesi için ortak girişim grubu oluşturmak üzere görüşmelere başlanmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı. Açıklamada, ‘’Bu çerçevede yapılan görüşmeler sonucunda TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesine ilişkin olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca ön yeterlilik verilen TÜPRAŞ Acquisition Consortium OGG ile ortak girişim grubu oluşturulmasına karar verilmiştir’’ denildi. Bu arada Hindistan’ın en büyük petrol şirketi olan Indian Oil de dün yaptığı açıklamayla TÜPRAŞ ihalesine Çalık Grubu ile ortaklaşa katılacağını duyurdu.

Koç petrol devi Shell’le anlaştı

Koç Grubu, TÜPRAŞ ihalesine Shell Grubu ile katılma kararı aldı. Koç Holding’den yapılan açıklamada, şirketin TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik hissesinin blok satışı ile ilgili özelleştirme ihalesine, The Shell Group ile ortaklaşa katılmak üzere, Koç Holding, Aygaz, Opet, Shell Overseas Investment B.V. ve The Shell Company of Turkey Limited ile çalışmalara başlanmasına ve Koç-Shell ortak girişim grubu olarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na başvurulmasına karar verildiği bildirildi. Koç Holding’in TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesiyle ilgilendiği daha önce holding yetkilileri tarafından birçok kez dile getirilmişti. Bir süredir yerli ve yabancı konsorsiyum arayışlarında bulunan Koç Holding, tüm bu arayışların sonunda Hollanda-İngiliz ortak sermayeli ve dünya petrol sektörünün dev isimlerinden Shell’le anlaştı. Bu arada söz konusu konsorsiyumda Koç Grubu’nun enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketleri Opet ve Aygaz da bulunacak.

Kaynak:Canan SOYSAL-Akşam Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim