Tüpraş"ın yüzde 14.76"sının aralarında İsrailli işadamı Sami Ofer"e ait fonların da bulunduğu yabancı yatırımcılara satışıyla ilgili hukuksal süreç devam ederken, işleme aracılık eden Global Menkul Değerler"in patronu Mehmet Kutman"dan “Bizim görüşümüze göre bu hisseler iade edilmez” açıklaması geldi. Kutman, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu"nun yeni binasının yapımını üstlenmesi nedeniyle düzenlenen imza töreni için geldiği Kuşadası"nda gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi.

INSIDER SUÇU YOK

Toplantı sırasında “Tüpraş"ın yüzde 14.76"lık hissesinin iadesi için ÖİB"nin açtığı dava var. İade edilecek mi?” sorusunu yanıtlayan Kutman, “Konuya taraf değiliz. Ancak bu hisseleri alan yatırımcılar çoktan sattı. Bundan önceki mahkeme krararlarına göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı"nın satışını yaptığı 21 şirketin (ki bunlara hisse satışları da dahil) iadesi gerekiyor. Fakat şirketlerin hiçbirinin iadesi olmadı. Tüpraş"ın durumu bu şirketlerle aynıdır. Dava şu anda Danıştay"da esastan görüşülüyor.”

Tüpraş hissesi satışı nedeniyle kendilerine açılan davaları alıcı fonlara bildirdiklerini kaydeden Mehmet Kutman, “Özelleştirme İdaresi bize hisselerin geri iadesiyle ilgili gereğini yapmamız için yazı yolladı. Biz de aynı yazıyı hisseleri alan fonlara gönderdik” diye konuştu.

Hisse satışı sırasında yaşanan olaylar nedeniyle Global Menkul"e açılan "insider trading" davasını da değerlendiren Kutman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sendikanın avukatı özelleştirme yapılacağını bir tek biz biliyormuşuz gibi bir iddia ile dava açmıştı. Ancak hem savcılığa hem de üst mahkemeye gitti ikisi de reddedildi. Bizim için önemli olan da buydu.”

İşadamI Mehmet Kutman, Galataport"un ilk ihalesinde birlikte hareket ettikleri İsrailli işadamı Sami Ofer"in yaşananlardan dolayı çok üzüldüğünü ve yeni ihale için kendisini ikna etmenin "zor" olduğunu söyledi. Ofer"in ortaklığı bulunduğu Royal Carrabian Cruises"un (RCC) yeni Galataport ihalesine girip, girmeyeceği yönündeki soruları yanıtlayan Kutman, “Belli değil. Ancak öyle bir şirketi yeniden ihaleye girme konusunda ikna etmek bu kadar para harcadıktan sonra çok zor. Ama biz gireceğiz” dedi.

Kutman, ilk ihale için bölgede sismik araştırma bile yaptırdıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Toplam 8.7 milyon dolar harcadık. 700 kilogram ağırlığında 9 koli evrak verdik. Şimdi bunları bile geri alamıyoruz. Yeni ihale olunca yine masraf edeceğiz.” Kutman, birçok projede ortaklık yaptıkları Ofer"in Türk dostu olduğunu da kaydederek, “1950"lerden bu yana 100 binin üzerinde Türk"e iş yarattı. Bu Türk dostu insanın gücenip, bu yıl teknesiyle buraya değil de Yunan adalarına tatile gitmesi beni çok üzdü” diye konuştu.

Sohbet toplantısında gazetecilerin “Neden her yaptığınız işte bir sorunla gündeme geliyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Mehmet Kutman, “Çünkü eski köye yeni adet getirdik” dedi. Kutman, bu sözlerini şöyle açıkladı: “Türkiye, eski köye yeni adetleri sevmiyor. Biz dünyanın en büyük yatırımcılarıyla iş yapıyoruz. Senelerce kağıttan otomobiller kullandık, aynı paraya yurtdışında en iyi otomobiller satılıyordu. İç çamaşırımızdan, kravatımıza, kadar aynı grubun malıydı. Şimdi ise dev gruplar Türkiye"ye geliyor. İşte bu değişiklik rahatsızlık yaratıyor.”

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim