Önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak "II. Tüpgeçit, İstanbul 3. Boğaz Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi" projeleri konusunda, yeni yılda somut gelişmeler yaşanması bekleniyor. Bayındırlık ile Ulaştırma bakanlıklarının programında yer alan projeler için yaklaşık 8 milyar dolar tutarında yatırım yapılması planlanırken, projelerin "yap-işlet-devret" ya da "yap-işlet" modeli ile hayata geçirilmeleri öngörülüyor.

İstanbul Boğazına inşa edilmesi planlanan 3. köprü ile ön hazırlıkları tamamlayan Karayolları Genel Müdürlüğü, yeni yıla girilmesiyle birlikte bu projesiyle ilgili uluslararası firmalarla görüşmeler yapacak. 1.5 milyar dolara mal olması planlanan proje için önümüzdeki yıl içinde uluslararası düzeyde proje ihaleleri açılacak.

Yine 500 milyon dolara mal olması beklenen Çanakkale Boğazı köprü projesinin de 2007 yılı içinde tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.

2008 yılında tüm üniteleri ile hizmet vermesi planlanan "Marmaray" projesinin tamamlanmasının ardından, boğaza ikinci bir tüp geçit yapılması ile ilgili çalışmaların da 2007 yılında gündeme gelmesi bekleniyor. Saatte 70 bin yolcu kapasiteli yolcu taşıma hizmeti verecek olan "Marmaray" projesi ile entegre olacak ikinci tüp geçitle, bu taşıma kapasitesinin en az iki kat artırılması hedefleniyor. 2. Tüp geçit inşaatı maliyetinin yaklaşık 2 milyar dolar civarında bulunuyor.

Bu arada 4 yıl önce uluslararası düzeyde Fransız firma gruplarına ihale edilen ancak sonra iptal edilen İzmit körfez geçişi köprüsü projesinin de 2007 yılı içinde yeniden Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gündeme getirilmesi planlanıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim