"Explorer" gemisinin tüm yolcu ve mürettebatı "Nordnorge" gemisi tarafından kurtarıldı.

"Explorer" gemisinin tüm yolcu ve mürettebatı "Nordnorge" gemisi tarafından kurtarıldı.

Geminin armatörü Gap Adventures yetkilisi Susan Hayes, gemiden 91 yolcu ve 9 mürettebatın can filikalarıyla tahliye edildikten sonra bir başka gemiye aktarıldıklarını açıkladı.

Gemi, saatlerdir sancak tarafına 30 derece yatık vaziyette duruyor. Geminin henüz batmadığı ve hala bu şekilde yüzer vaziyette durduğu öğrenildi.

Lloyds List gazetesinden denizcilik uzmanı, geminin son liman devleti kontrolünde beş eksikliğinin tesbit ettiğini söyledi.

Geminin armatörü Gap Adventures şirketinden yapılan açıklamada, gemide 23 İngiliz, 17 Hollandalı, 10 Avustralyalı, 13 Amerikalı ve 10 Kanadalı yolcunun bulunduğu belirtildi.

Geri kalan yolcuların İrlanda, Danimarka, Belçika, Japonya, Fransız, Alman ve Çin uyruklu oldukları Kanada merkezli tur şirketi tarafından açıklandı.

Daha önceki açıklamalarda gemide 154 kişi bulunduğu açıklanmıştı ancak turizm şirketi bunun gerçekte gemide bulunan kişi sayısı değil geminin azami kapasitesi olduğunu belirtti.

Bütün yolcu ve mürettebat yardıma giden Norveç bandıralı Nordnorge adlı gemiyle kurtarıldılar.

Nordnorge gemisinin Arjantin’in Güney ucunda yer alan Ushuaia Limanına doğru seyretmekte olduğu öğrenildi.

Gemiden ayrılmayarak suyun tulumbalarla tahliyesiyle uğraşan Kaptan ve 2. kaptanın da gemiyi terk ettikleri ve Nordnorge gemisine geçtikleri bildiriliyor.

Gemide teknik eksiklik iddiaları var

Lloyds List gazetesinin www.lloydslist.com adresinde yer alan bir bilgiye göre, “Explorer” gemisi Mayıs ayında İskoçya’nın Greenock Limanında Liman devleti kontrolü kapsamında İngiltere Denizcilik ve Sahil Güvenlik İdaresi MCA tarafından denetlenmiş ve gemide 5 noksan bulunmuş.

Gemideki su geçirmez kapıların “aranılan evsafta olmadıkları”  can filikalarında yeterince bakım-tutum yapılmadığı, arama ve kurtarma planlarının eksik olduğu yapılan kontrollerde saptanmış.

Mart ayında Puero Natales limanında gemiyi denetleyen Şili Liman Devleti kontrolü müfettişleri de gemide 6 eksik bulmuşlar. Bunlardan ikisi seyirle ilgili eksiklikler.

MCA, geminin kazayı bugün GMT Saati ile 05:24’te (TSİ 0724) rapor ettiğini bildirdiler.

Kazanın Antarktik Yarımadası'nın kuzeyinden yaklaşık 75 mil Kuzeyde meydana geldiği öğrenildi.

Gemiyle yapılan 19 günlük gezinin kamara başına 11600 Amerikan Doları tuttuğu ve bunun uçuş maliyetini içermediği belirtiliyor.

Sahil Güvenlik Teşkilatı bölgede hava koşullarının iyi ancak hava sıcaklığının -5 derece civarında olduğunu açıkladı.


DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim