TÜBİTAK'ın Güneş Arabaları Yollarda

TÜBİTAK, bu yıl düzenleyeceği Güneş Arabaları Yarışına (Formula-G) katılacak arabalara çok etaplı, bin kilometrelik zorlu bir maraton sınavı koydu. Yarışın güzergahı İstanbul-Edirne ve Ankara olarak planlanırken, zorlu maraton 10 gün sürecek.

TÜBİTAK Formula-G yarışlarını gençlerin alternatif enerji teknolojilerini kullanma ve geliştirme becerilerini geliştirmek amacıyla 3 yıldır düzenliyor.

TÜBİTAK, bu yıl Eylül ayında yapmayı planladığı Formula-G yarışlarıyla gençlere önceki yıllardan çok daha zorlu bir sınav koydu.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na (TOSFED) bağlı kulüplerin profesyonel organizasyonunu yükleneceği Güneş Arabaları Yarışına katılacak arabalar bu yıl 150-200 kilometrelik etaplar halinde toplam bin kilometre yolu yaklaşık 10 günde katedecekler.

Güneş arabalarının kamuoyundaki inandırıcılığını artırmak için bu yılki yarışları yollarda yapacak olan TÜBİTAK, bu arabaların artık sadece yarış pistinde değil, yollarda da gidebileceğini kanıtlamaya çalışacak.

TÜBİTAK, bu yılki yarışlarla, çok uzak olmayan gelecekte bu arabaların seri üretimlerine başlanmasını ve giderek trafiğe çıkabilecek arabalar haline gelmelerini hedefliyor.

Güneş arabalarının katedeceği bin kilometrelik yarışta yol güzergahı henüz kesinleşmedi. Ancak arabaların İstanbul, Edirne ve Ankara güzergahında yarışması planlanıyor. Arabaların, öncelikle İstanbul'dan Edirne'ye, aynı yoldan tekrar İstanbul'a gelmesi tasarlanıyor.

Son durakları Ankara olan arabalar, burada yapılacak pist finalinde boy ölçüşecekler. Yol etaplarını tamamlayanlara belli puanlar verilecek. Puanlamada geri kalan arabaların yarıştan kopmaması ve dereceye girme umudunun sağlanması için pist etabının puanı daha yüksek tutulacak.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek hidrojen arabalarının yarışacağı Hidromobil pist finalinin de Ankara'da aynı gün yapılması hedefleniyor.

Formula-G'nin startında ve Ankara'daki finalinde en sevilen pop müzik orkestralarının da konser vermesi için hazırlıklar yapılıyor.

YENİ MODELLER GELİYOR

Güneş arabaları, bu yılki yarışlara hem güvenliklerini hem de günlük kullanımlarındaki inandırıcılıklarını artıracak yeni modelleriyle katılacaklar.

Üniversite takımları, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu FIA'nın yeni koyduğu Olympia Sınıfı kurallarına uygun araçlarla yarışacaklar. Bu yıl 3 tekerlekli arabalar yarışlara katılamazken, 4 tekerlek zorunluluğu getirildi.
Arabalara far, stop lambası ve sinyal lambası taşıma, devrilme ve çarpışma risklerine karşı pilotları koruyacak güvenlik kafesi, koltuk ve kasklar için çok daha sıkı ve detaylı kurallar konuldu.

Arabaların güneş panellerinin yüzey alanına 6 metrekare zorunluluğu getirilirken, araçların boyları 4 metre, akü ömürleri de 5 kilowatsaat olarak belirlendi.

TÜBİTAK, bu yılki yarışlara katılacak ekiplere destek sağlanması ve kurumun alternatif enerji teknolojilerinin yaygın kullanımı hedefine ortak olmaları için otomotiv sanayi ve enerji sektöründeki kuruluşlarla toplantılar yaparak, takımlara sponsor olmalarını istedi.

Güneş arabaları yarışına bu yıl 40'ın üzerinde araç, Hidromobil yarışlarına ise 30'a yakın araç başvuruda bulundu.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim