TÜBİTAK, "FORESK" Projesiyle Ödül Aldı

Türk Elektronik Sanayicileri ve İmalatçıları Derneği (TESİD) tarafından bu yıl sekizincisi verilen “Yenilikçilik ve Yaratıcılık Büyük Ödülü”nü FORESC isimli ürünüyle TÜBİTAK kazandı.

TÜBİTAK’tan yapılan açıklamada , büyük firma dalında Airties, Aselsan, Avea ve Turkcell’le birlikte finale kalan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nün (UEKAE), FORESC isimli ürünüyle “Yenilikçilik ve Yaratıcılık Büyük Ödülü”nün sahibi olduğu kaydedildi.

FORESC GÜVENLİ VE MALİYETSİZ İLETİŞİM SAĞLIYOR

FORESC’in, şirket genel merkezleri ve ordu karargahları gibi sabit ortamlarla, uçak, gemi gibi hareketli birimler arasında güvenli iletişimi sağlamak amacıyla geliştirildiği ve herhangi bir iletişim maliyetinin olmadığı belirtildi.

FORESC’in, NATO’nun Akdeniz’in güvenliğinin sağlanması için farklı ülkelerin savaş gemileri ile yaptığı işbirliği kapsamında tercih edip kullandığı tek Türk ürünü olma özelliği taşıdığı vurgulanarak, aynı zamanda Rusya Federasyonu’na ait savaş gemilerine giren ilk yabancı ürün olduğu kaydedildi.

Bugüne kadar, aralarında Rusya Federasyonu, İtalya ve İngiltere’nin de bulunduğu 12 ülke tarafından pek çok farklı alanda kullanılan FORESC’in, yaklaşık 20 savaş gemisinde çalıştırıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“İlk geliştirildiğinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan FORESC, Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu ve NATO’nun ihtiyaçlarının ortaya çıkması ile birlikte, yurtdışında da kullanım alanı buldu. FORESC’in Temmuz 2007 itibariyle satış rakamlarına bakıldığında, yurtiçi kullanımının yüzde 44, yurt dışı kullanımının ise yüzde 56 olarak gerçekleştiği görülüyor.”

FORESC’in taktik sahada uzak mesafelerde kesintisiz, güvenilir ve ucuz iletişim sağladığı ifade edilerek, “Yenilikçi özelliklerinden bazıları HF/UHF/VHF benzeri tüm telsiz ortamlar üzerinden haberleşmeye imkan sağlaması, taktik sahanın çevresel şartlarına uygun olması, LINUX işletim sistemi kullanıyor olması, kritik teknolojik bağımlılığı olmaması şeklinde sıralanıyor. İşletme maliyetini ortadan kaldıran FORESC’in kullanıcıları bağımsız haberleşme imkanına da kavuşuyor” denildi.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim