TURİZM TRABZON’A KAZANDIRIYOR

Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Turizm’deki gelişme ve hareketliliğin il ve bölge ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi şehrin geleceğinde etkili olan turizm sektörünü değerlendirdi. Özellikle Arap turistlerin şehrin turizmde olduğu kadar ticaretinde de etkili olmaya başlandığı vurgulandı. Turizm sektöründe kentin payının artırılması için yurt dışının iyi takip edilmesi gerektiğini aktaran TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Yurt dışındaki yenilikler ülkemize adapte edilmelidir. Eli boş turist bizim zararımızdır. ”dedi.

TTSO’DA ULUSOYSUZ, BURUK BAYRAMLAŞMA

Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy’un vefatının ardından Kurban bayramı için bir araya gelen meclis buruk bir bayramlaşma geçirdi. Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant TTSO meclisinin kurban bayramı töreninde kısa bir konuşma yaptı. 25 yılı aşkın TTSO’da bayramlaşma törenlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Nalbant, ilk kez Ali Osman Ulusoy olmadan bayramlaşma yaptığını söyledi. Nalbant, “Mekânı cennet olsun.” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’da, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir değerini kaybettiğini belirterek camianın ve herkesin üzüntülü olduğunu dile getirdi. Ali Osman Ulusoy’a Allah’tan rahmet dileyerek başta ailesi olmak üzere camiaya başsağlığı sözlerini yineledi.

ULUSLARARASI KREDİ KURUMLARININ TÜRK EKONOMİSİNE GÜVENİ DEVAM EDİYOR

Meclis üyeleri bayramlaşma töreninin yanı sıra bölge ekonomisini yakından ilgilendiren Arap turizmindeki gelişmeleri değerlendirdiler. Ülke ekonomisi ve güney bölgede sıcak gelişmeleri yorumladılar. Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, makro seviyede ülke ekonomisinin iyi durumda olduğunu ifade etti. Kredi değerlendirme kuruluşlarının son değerlendirmelerinin de olumlu olduğunu dile getirdi. Türk ekonomisini yatırım yapılabilir ve görünümü de durağandan negatife çevirmediğini kaydetti. Dolardaki dalgalanmanın ise belirsizliğini koruduğunu vurguladı. Makroekonomideki olumlu gelişmelerin zamanla tabandaki ekonomiye yaradığını aktardı.

GÜNEY BÖLGEYE KARŞI TEDBİRLİ OLMALI

Güney bölgedeki siyasi sorunların kısa sürmeyeceğini, 10 hatta 20 yıla uzayabileceğine dikkat çeken Hacısalihoğlu, iş dünyasının bu gelişmelere karşı temkinli olmasında yarar olduğunu kaydetti. İş dünyasının moralini iyi hedefini de yüksek tutmasında her zaman fayda olduğunu kaydetti. Kaos ortamının başkalarına yarayacağını, bu durumu iş dünyası olarak aşmasının gerektiğini ifade etti.

HIZLA DEĞİŞEN YURTDIŞI TAKİP EDİLMELİ, YENİLİKLERE ÜLKEMİZİ ATAPTE ETMELİYİZ

Turizmde bölgenin geleceğinin çok olumlu gözüktüğünü kaydeden Hacısalihoğlu, özellikle yurt dışındaki gelişmelerin sıkı takip edilmesi gerektiğini önerdi. Hacısalihoğlu,” Artık çok hızlı gelişmeler yaşanıyor. Yurt dışında görülecek çok şey var. Onları yerinde görüş bu yenilikleri ülkemize adapte etmeliyiz. Birbirimize güç vererek dışa açılmalıyız.” sözlerine yer verdi. Hacısalihoğlu, iş camiası olarak ekonomiyi ne kadar güçlü tutulursa siyesilerin elini de dışa karşı o kadar güçlü tutulacağını kaydetti. Meclis üyelerinin her sektörden seçilen gelen topluma örnek insanlar olduğunu söyledi.

ELİ BOŞ TURİSTLER BİZİM ZARARIMIZDIR

Hacısalihoğlu “Girişimcilerimize yurt dışındaki yenilikleri göstereceğiz. Turizmde nasıl hareket ettiklerini görmeliyiz. Şehrimizdeki turistlerin eli boş ise Trabzon’dan alış veriş yapmamış demektir. Her eli boş turist bizim için zarar demektir. ”dedi. Trabzon’da otel zincirlerinin sayısının artmasının şehre gelen turist sayısını ve turizm gelirlerini artıracağını ifade eden Hacısalihoğlu, bu zincir otellerin de muhakkak dağ ve yaylalarda konaklama tesisleri oluşturarak turistlerin bölgedeki kalış sürelerini uzatmalarını sağlamaları gerektiğini önerdi.

TÜRİZM SEKTDÖRÜNDE YILSONU DEĞERLENDİRİLMESİ TEKRARLANACAK

Her yılsonunda turizm sektörünün bütün taraflarının Trabzon’da değerlendirme toplantısı yaptığını anımsatan Hacısalihoğlu, geçtiğimiz yıl yapılan toplantının ardından talep edilen konularda eğitim çalışmalarında bulunulduğunu vurguladı. Bu çalışmanın bu yıl da tekrar edeceğini kaydetti. Özellikle başta Arap turistler olmak üzere şehre gelen bütün misafirler için yeme içme mekânlarında fiyat listelerinin yer almasının turizme güveni sağlayacağını ifade eden Hacısalihoğlu, “Sektörde öncelikle kendimizi geliştirmeliyiz. Fiyatlar turiste güven verecektir. “şeklinde konuştu.

TURİZM PAZARIMIZI GELİŞTİRİYORUZ, YENİ PAZARLAR DA BÖLGEYE İLĞİ DUYUYOR

Bu yıl 250 bin Arap turist geldiğinin tahmin edildiğini kaydeden Hacısalihoğlu, bu hızlı yükselişin devam etmesinin beklendiğini anımsattı. Körfez ülkelerindeki tanıtımın yanı sıra gelişmiş batı ve Avrupa ülkelerine yönelik tanıtım çalışmalarının da sürdüğüne dikkat çekti. Hacısalihoğlu, şöyle konuştu. “ Hedefimiz potansiyel turist olan her yerde Trabzon’u ve ülkemizin tanıtımını yapıp turizm sektöründeki payımızı yükseltmek. Beraberinde ticaretimizi geliştirmektir. Bu anlamda en son olarak Suudi Arabistan’daki tanıtımlarımızı diğer körfez ülkelerine yayıyoruz. Ayrıca son olarak Japonya’da yaptığımız temaslarda büyük bir potansiyelin olduğunu gördük. 130 bin nüfusu bulunan Japonya’dan 10 bin turist geliyor. Bu rakamı en kısa sürede daha yukarılara çıkaracak çalışmalar en kısa sürede yapılacaktır.”

MECLİS ÜYELERİ BÖLGE TURİZMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bölge turizminde hata yapılmaması konusunda meclis üyeleri önerilerini sıraladılar. Meclis Üyesi Tayfun Sezeroğlu, geçmişte İran transit nakliyatı ve Rus turizmi yaşandığını, bugün bu yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini kaydetti. Arap turizminin şehrin her noktasında hissedildiğini çok tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

ZİNCİR OTELLER TÜRİST GETİRİR TOBB ETÜ

Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Meclis Üyesi M. Şadan Eren, turizmde Trabzon’un dünyaya daha da açılması için öncelikle şehrin ayakkabıcısından, şoförüne, esnafından iş adamına kadar bütün kesimlerin ortak bir eğitime ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Eren, “ Zincir otel ve turist birbirini tamamlayan kar yumağı gibidir. İkisi de birbirini geliştiriyor. Bugün Arap turistini gel geç görmemelidir. ”dedi. Öncelikli sektörlere eğitim Meclis Üyesi Mehmet Çelik, turizm sektöründe öncelikli sektörlerin eğitiminin ön plana alınmasında fayda olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

700 TUR ARAÇIN GELDİĞİ KARADENİZ DE DENETİM İLE HATALAR GİDERİLİR

Eski meclis üyesi işadamı Nihat Aydın, turizm sektörüne adım attığı 1990 yılında şehre az sayıda otobüs turu geldiğini anımsatarak bugün sadece 3 tur firmasının toplamda 700 otobüsü Karadeniz’e getirdiğine dikkat çekti. Aydın, “Bu sayı önümüzdeki dönem artacaktır. Sektördeki tüm çalışanlar ve işletmeler turistlere hatasız hizmet vermeye özen gösterirse Trabzon kazanır, ülke kazanır. Yoksa hepimiz kaybederiz tüm işletmeler buna göre hareket etmeli birimizin hatası herkesi başta sektörümüz olmak üzere Trabzon’u etkiliyor..” Aydın turizm sektöründe hizmet veren işletmelerin denetlenmesinde yana olduğunu söyledi.

ARAP TÜRİZM SEKTÖRÜ İYİ YÖNETİLMELİ UYARISI

Meclis Üyesi Kadem Çakır’da özellikle Arap turistlere karşı fahiş fiyat uygulamalarına tedbir alınması, gerektiğini ve denetimler yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Arap turistlerin turizm sektöründe en büyük katkıyı sağladığını ifade ederek, “ Arap turistlere başta kendi meslek sektörümüz olmak üzere araç kiralamada fahiş fiyatlar uygulanıyor. 100 liralık araç 300 liraya veriliyor. Bunların önüne geçmeliyiz. Bu konuların önüne geçilmesi için araştırma yapılması ilimiz için en acil konudur. Arap turizmini iyi yönetemez isek bundan Trabzon ve bölge zararlı çıkacaktır. Geride bıraktığımız yıl her gördü ki Arap turistlerden kazandı. Bugün Ekim ayında olmamıza rağmen Trabzon havaalanına gelen uçaklarda yolcuların çoğunluğu yine Arap turistlerdir. Özellikle bu bayramda ülkemizi, bölgemizi ve şehrimizi tatil için tercih eden Arap turistler aynı zamanda konut sektörü başta olmak üzere diğer sektörlere de yüksek katkı sağlıyor. Çok hassasiyet taşıyan bu sektörü en iyi şekilde yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

OTOMOTİVDE PAZAR DARALDI

Disiplin Kurulu Üyesi Temel Kofoğlu’da otomotiv sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl otomotiv sektörünün yüzde 25 civarında daraldığını kaydetti. Türkiye genelindeki bu gelişmenin Trabzon’a da yansıdığını anımsattı. Pazarı paylaşan Ford, Reno, Fiyat gibi markaların pazarın yüzde 15-16’sını elinde tuttuğunu kaydeder bunlarında ilde ortalama 30-40 araç satışlarına eriştiğini vurguladı. Tüketici de alım gücünün azaldığını Trabzon’a bunun da yansıdığını kaydetti.

ORMAN ÜRÜNLERİNDE TALEP ARTIYOR

Meclis Üyesi Özer Bahçekapılı’da, ağaç işleme ve yan sanayinde büyük talep olduğunu ve pazarın karşılanmasında zorluklar bulunduğunu kaydetti. Bahçekapılı, bu sektördeki üretimlerin ihracata gittiğini, dış piyasadaki talebin karşılanırken iç piyasada yetersizlikler oluştuğunu ifade etti. Bahçekapılı, sektörde ortak üretim yapılmasında karlılık bulunduğunu kaydederek yeni ürün ve teknolojilerin hayata geçirilmesinin de yararlı olacağını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim