Tsunami felaketi; Endonezya'nın Aceh bölgesini vurmakla kalmadı; ancak görülen o ki deniz korsanlarını da vurdu. Malaka Boğazından geçen gemilere, römorkörlere ve barçlara düzenlenen saldırılar aniden kesildi.

31 Aralıktan bu yana Kulala Lumpur'daki Korsanlık Bildirim Merkezi'ne tek bir olay bile rapor edilmedi. Merkezin Londra'daki Genel Merkezi olan Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) dünya genelinde korsanlık olaylarının kaydını tutuyor. Büronun Bölge Müdürü Noel Choong; Fairplay Dergisi'ne yaptığı açıklamada; " Ticari gemilere yapılan hiç bir saldırı olmadığını doğruluyoruz" dedi. Ancak Choong'a göre bunda şaşılacak bir şey yok. Tsunami korsanların bütün tekne ve donanımlarını yok etmekle kalmadı; bizzat sahillerde saklanan korsanları da yok etti.

Aceh açıklarındaki depremden hemen öncesinde; merkezde pek çok kaçırma ve rehin alma olayları rapor edilmişti. IMB'den aldığı bilgilere göre hareket eden Malezya Polisi; 14 Aralık'tan bu yana kayıp olan bir römorkör ve bir barcın izini buldu. Arkasından tutuklama geldi; ancak kayıp olan 9 mürettebatın akıbeti meçhul kaldı. Korsanlık yalnızca Malaka Boğazı'nın Kuzeyinde değil, felaketten fazla etkilenmeyen güney bölgelerinde de durdu. Polise göre bunun nedeni gemilere saldırı düzenleyen pek çok korsanın ana üssünün Sumatra adasının kuzeyinde olması. Aceh'in devasa İllegal Bahis ormanları korsanlar için saklanmaya son derece elverişli, Endonezya'daki saldırılar ise bütünüyle sonlanmış değil. Tsunami felaketinden bu yana Endonezya sularında 6 korsanlık olayı rapor edildi; bunlardan bir tanesi de felaketin olduğu 26 Aralık günü meydana geldi.

Gerillalardan  Kuşkulanılıyor

Aceh bölgesindeki ayrılıkçı gerillaların mürettebat kaçırma olaylarına karıştıklarından şüpheleniliyor ancak bu konuda yeterli kanıt bulunmuş değil. Choong'a göre kendilerinin Hür Aceh Hareketi'ne bağlı gerillalar olduklarını söyleyen korsanlar kimliklerini saptırmak için doğru söylemiyor olabilirler. Bir diğer caydırıcı etken de bölgeye yardım için sevkedilmiş olan çok sayıdaki askeri birlikler olabilir. Ayrıca hükümet ile sürgündeki isyancı liderler arasındaki Helsinki'de yapılan resmi temaslar da etkili olmuş olabilir.

Malaka Boğazında korsanlıkla mücadele için Endonezya'nın  uluslararası işbirliği de artıyor. Bu işbirliği esas olarak istihbarat paylaşımı ve Endonezya, Singapur ve Malezya tarafından koordine edilen devriye hizmetleri şeklinde oluyor. IMB Başkanı Pottengal Muuttungan Kuzey Aceh'teki yoksulluk ve mahrumiyet sorununa çözüm bulunmadıkça korsanlığın önünün tamamen alınamayacağını üzerine basa basa söylüyor. Yetkililer ayrıca korsanlık olaylarının duraklamasının kısa sürmesinden de endişe ediyorlar. Çeteler yeniden biraraya gelip, Tsunamide kaybettikleri üyelerinin yerine yenilerini bulup yeni silah ve mihimmat temin ettiklerinde korsanlık olayları yeniden başlayabilir.

"Biz hala buradan geçen gemilerin mürettebatının rehavete kapılmamalarını ve uyanık olmalarını tavsiye ediyoruz" Choong böyle diyor.

(Lloyds Register-Fairplay)

KaptanHaber.com

Editör: TE Bilişim