TSUNAMİ İÇİN UYARI SİSTEMİ

Yaklaşık 300 bin kişinin öldüğü tsunami felaketinin ardından, Tsunaminin tespit edilmesi için, Diego Garcia, Sumatra ve Mayritus kıyılarına ölçüm aletleri yerleştirildi.

Birleşmiş Milletler, oluşturulan erken uyarı sistemi sayesinde, Hint okyanusunda meydana gelebilecek tsunamiye karşı tehdit altındaki ülkelerin hemen uyarılabileceğini bildirdi. Tsunaminin tespit edilmesi için, Diego Garcia, Sumatra ve Mayritus kıyılarına ölçüm aletleri yerleştirildi.

Ancak sistem, Bahsegel henüz depremin ne kadar büyüklükte bir dalgaya yol açacağını tespit edemiyor. Bu nedenle de küçük bir dalgaya neden olacak depremlerde de, alarm verilebileceği uyarısında bulunuluyor.

Önümüzdeki yıl depremin ne kadar büyüklükte bir dalgaya yol açacağını, ve tsunaminin yönünü de tespit edebilen, daha geliştirilmiş bir erken uyarı sisteminin oluşturulması planlanıyor.

Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında 26 Aralık’ta meydana gelen deprem, ve ardından oluşan tsunami, bölgede yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim