TRT'den 'Türk Boğazları' belgeseli

Çanakkale- TRT Ankara Televizyonu tarafından hazırlanan ''Türk Boğazları'' adlı belgeselin su altı çekimlerine, Çanakkale Boğazı'ndan başlandı. Belgeselin yönetmeni Girayhan Alpdoğan, boğazlardan yılda yaklaşık 55 bin geminin geçtiğini belirterek, bu gemilerin kirlilik açısından tehlike oluşturup oluşturmadıklarını görüntülemeye çalıştıklarını söyledi.

''Türk Boğazları'' adlı 8 bölümlük belgeselde, dünden bugüne boğazları anlatacaklarını ifade eden Alpdoğan, tarih, jeoloji, siyaset, uluslararası ilişkiler, belgeselde deniz kazaları ve kirlilik konularını işleyeceklerini anlattı.

Alpdoğan, belgesel için, su altı ekibiyle denizin dibindeki kirlilik olayını araştırdıklarını ve bu çalışmalar sırasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) öğretim üyelerinin kendilerine rehberlik yaptığını belirterek, şunları kaydetti: ''Hocalarımızla birlikte su altı kirliliğinin izlerini araştırıyoruz. Su altı çekimlerine ilk defa Çanakkale Boğazı'ndan başladık. Önümüzdeki ay da aynı çalışmayı İstanbul Boğazı'nda yapacağız. Bu çalışmamızda da İstanbul Üniversitesinden (İÜ) değerli hocalarımız katılacak bize. 18 metreye kadar olan yüzey su hacminde, askıda bulunan bir kirlilik tabakası var. Karadeniz suyu geliyor 18 metreye kadar, bunun altında Ege suyu var. Ege suyu daha mavi, görüntülerde bunu göreceğiz. Fakat Karadeniz suyu biraz daha yeşil. Buradan görüntü almak çok zor. Hocalarımız da dipten alacakları numunelerle, balıklardan ya da posedonyalardan alacakları örneklerle bu konuda bir data oluşturacaklar ve bize bir şey söyleyecekler. Tabi ki bu zaman alacak ve bugün de hemen 'bir kirlilik var' demek mümkün değil. Ama söylenen o ki, zaman içerisinde kirliliği artık gözle görür hale geleceğiz.''

Türk Boğazlarıyla ilgili bugüne kadar bu kapsamda bir belgesel yapılmadığını dile getiren yönetmen Alpdoğan, ''Jeolojik oluşumundan günümüze kadar alıyoruz. Antik dönem savaşları var, antik dönem batıkları var, antik dönem limanları var, deniz kazaları, deniz kirliliği var. Bununla ilgili de çalışan pek çok kurum var. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Denizcilik işletmeleri var, vapurlar var, yatay ve dikey bir trafik var. Türk Boğazları şimdiye kadar hiç işlenmiş bir konu değil. Dolayısıyla omuzlarımızda ağır bir yük var'' diye konuştu.

Yönetmen Girayhan Alpdoğan, belgeselin Ulaştırma Bakanlığı'nın sponsorluğunda hazırlandığını ve geniş bir yelpazeye sahip olacağını ifade ederek, belgeselde Marmaray Projesi, yeni köprünün nereye yapılacağı gibi yeni çalışmaların da konu edileceğini sözlerine ekledi.

"Türk Boğazları" belgeselinin Program danışmanları ise yazarlarımızdan Dr. Jale Nur Ece, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Budak ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Sayın Hasan Kanbolat.

Editör: TE Bilişim